Terug naar Apple Music muziekstreaming: dit moet je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Music muziekstreaming: dit moet je weten

Door Jelle Mol29 juni 2015 09:437 min. leestijd0

Op 30 juni wordt Apple’s langverwachte antwoord op populaire streamingdiensten als Spotify gelanceerd: Apple Music. De dienst is geïntegreerd in iOS 8.4, die vanaf dinsdagmiddag 30 juni uitgerold wordt. Wij zetten op een rijtje wat Apple Music precies is en wat je ermee kunt.

Apple Music keynote

Wat is Apple Music?

Apple Music werd op de WWDC 2015 gepresenteerd als een muziekdienst die je voor een tientje per maand – de prijs van een album – onbeperkt muziek en muziekvideo’s laat streamen, persoonlijke aanbevelingen geeft, je 24/7 radio laat luisteren en een platform biedt om je favoriete artiesten te volgen. Dat kan allemaal al lang via bijvoorbeeld Spotify, YouTube, Facebook en Instagram, maar met Apple Music worden al deze verschillende apps gebundeld in één dienst, ondergebracht in de Muziek-app in iOS en in iTunes op de Mac en pc. Ga je Apple Music gebruiken, dan vind je straks je gehele collectie terug in deze apps: liedjes die je hebt gekocht in de iTunes Store, die je gedownload of overgezet hebt vanaf een cd evenals alle muziek die je kunt streamen en offline kunt opslaan.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Wat is Ontdek, Radio en Connect?

De essentie van Apple Music is het onbeperkt streamen van muziek, maar vergeleken met concurrerende diensten is dat niets nieuws. Apple probeert zich daarom te onderscheiden in de aanbevelingen, iets waar voorganger Beats Music behoorlijk in uitblonk. Nadat je aan hebt gegeven welke muziek en genres je leuk vindt, krijg je via de Ontdek-functie suggesties en aanbevelingen die afkomstig zijn van echte muziekexperts in plaats van een computeralgoritme zoals bij Spotify. Hoe meer muziek je luistert, hoe beter Apple je smaak leert kennen. In Apple Music vind je bovendien afspeellijsten die zijn samengesteld door bekende magazines en muziekkenners, evenals playlists bedoeld voor tijdens het koken, studeren of sporten.

Apple Music iPhone

Radio in Apple Music biedt een tiental radiozenders met ieder een eigen genre, zoals pop, blues en hiphop. Bevalt een liedje niet, dan kun je met een betaald abonnement het nummer overslaan. Volgens Apple wordt het bovendien heel eenvoudig om een eigen radiostation aan te maken door liedjes in een mix te gooien. De verzameling kan vervolgens worden uitgebreid met aanbevelingen op basis van liedjes die je als leuk bestempelt. Naast deze radiozenders gaat op 30 juni het nieuwe station Beats 1 live, waar 24/7 radio gemaakt zal worden (zie hieronder).

Ten slotte wil Apple met Connect een sociaal platform creëren waar artiesten en fans met elkaar in contact kunnen blijven. Artiesten kunnen hun fans natuurlijk al bereiken via Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr, maar Apple stelt dat Connect uitsluitend gericht is op artiesten en hun fans – persoonlijk en zonder afleiding. Daarbij moet je denken aan demoversies van liedjes, foto’s en filmpjes achter de schermen, songteksten waar nog aan gewerkt wordt of een uitleg over het nieuwe album.

Wat is de Beats 1-radiozender?

Op Beats 1 zullen bekende radio-dj’s 24 uur per dag, zeven dagen per week live radio gaan maken vanuit Los Angeles, New York en Londen. Er is dus geen sprake van door computers gegenereerde playlists, maar echte radio van echte mensen. Het station wordt geleid door voormalig BBC Radio-dj Zane Lowe, die speciaal hiervoor de overstap maakte naar Apple. Hij zal bekende artiesten interviewen, zoals Eminem, die deze week al op Beats 1 te horen zal zijn. Ook komen er radioshows van bekende muzikanten, waaronder Elton John, Dr. Dre, Pharrell Williams, Drake, Josh Homme en Disclosure.

Beats 1 Zane Lowe

Welke liedjes vind ik in de catalogus?

De catalogus van Apple Music omvat meer dan 30 miljoen liedjes, wat vergelijkbaar is met het aanbod van Spotify. Dat is een stuk minder dan de ruim 43 miljoen nummers die in de iTunes Store te vinden zijn, maar waar dat verschil precies in zit zullen we pas na de lancering weten. De kans dat iTunes-exclusieve muziek, zoals The Beatles, ook direct op Apple Music beschikbaar komt, is vrij klein. Wel zal, na het akkefietje rondom de gratis proefperiode waarin in eerste instantie Apple artiesten niet wilde betalen, de muziek van Taylor Swift wel op Apple Music komen, evenals die van 20.000 indie labels en artiesten.

Taylor Swift 1989

Hoeveel kost Apple Music?

Apple Music komt in twee abonnementsvormen en beide varianten zijn de eerste drie maanden gratis uit te proberen:

  • Het abonnement voor één persoon kost € 9,99 per maand.
  • Het familielidmaatschap kost € 14,99 per maand en kan gebruikt worden door maximaal zes personen via Delen met gezin.

Neem je geen abonnement, dan kun je toch enkele functies gebruiken. Zonder abonnement kun je artiesten volgen en bekijken op het sociale platform Connect. Ook kun je luisteren naar het radiostation Beats 1. Naar andere radiostations van Apple Music luisteren kan ook, maar je kunt dan niet alle liedjes overslaan. Met een betaald lidmaatschap kan dat wel.

Op welke apparaten kan ik Apple Music gebruiken?

  • iPhone, iPad en iPod touch met iOS 8.4 (beschikbaar op 30 juni vanaf 17:00 uur Nederlandse tijd).
  • Mac en pc met de nieuwste versie van iTunes (vermoedelijk ook vanaf 30 juni beschikbaar).
  • Apple Watch via een gekoppelde iPhone.
  • Android-apparaten met een app die in het najaar gelanceerd wordt.
  • Apple TV, in het najaar.

Wat kan Siri met muziek?

In iOS 9 krijgt Siri een prominentere rol en dat geldt ook voor het bedienen van Apple Music. Zo kan Siri je helpen met het afspelen of uitkiezen van nieuwe muziek. Daarvoor hoef je helemaal geen specifieke artiest of bepaald album in je hoofd te hebben; een commando als ‘Speel de beste liedjes van 1995 af’ werkt ook. Hoor je een liedje dat je wel bevalt, dan zoekt Siri er passende liedjes bij wanneer je ‘Speel meer van dit soort muziek af’ zegt. En Siri zou Siri niet zijn als ze geen antwoord wist op het verzoek ‘Speel dat bekende liedje uit Titanic af’.

Apple Music Siri

Wat is het verschil met iTunes Match?

Apple Music biedt dezelfde functionaliteit als iTunes Match (en veel meer), maar de twee diensten blijven gewoon naast elkaar bestaan. Met iTunes Match wordt voor € 24,99 per jaar je gehele bestaande muziekbibliotheek vervangen door dezelfde liedjes uit de iTunes Store en vervolgens opgeslagen in iCloud. Dat doet Apple Music ook, al kun je bij de nieuwe dienst ook luisteren naar de muziek die je zelf niet hebt. De limiet is 25.000 liedjes, maar Eddy Cue heeft aangegeven dat deze met iOS 9 (september 2015) wordt verhoogd naar 100.000 liedjes.

Wil je dus nog meer muziek streamen dan je in je eigen iTunes-collectie hebt staan, dan kun je een abonnement nemen op Apple Music en heb je je iTunes Match-abonnement niet meer nodig. Is het streamen van muziek die je niet hebt voor jou niet interessant, dan kun je gewoon iTunes Match behouden zonder Apple Music, dat scheelt € 95 per jaar. En wil je helemaal niets met de cloud te maken hebben, dan laat je alles gewoon bij het oude.

Werkt Apple Music met mijn draadloze luidsprekers?

Het streamen van muziek werkt vanuit de bestaande Muziek-app op je iPhone, iPad en iPod touch en vanuit iTunes op een Mac of pc. Speel je dus nu muziek af op je draadloze speakers via deze apps, dan werkt dat gewoon met Apple Music. Daar valt ook muziek afspelen via AirPlay of bluetooth onder.

Voor bezitters van Sonos-speakers is het wat ingewikkelder omdat zij gebruikmaken van een aparte Sonos-app. Apple Music met Sonos kan niet gebruikt worden voordat de dienst door deze app wordt herkend als muziekbron. Sonos en Apple hebben bevestigd dat ze bezig zijn met de integratie en dat Apple Music ‘voor het einde van het jaar’ beschikbaar moet zijn op Sonos-speakers. Tot die tijd zijn Sonos-gebruikers op een workaround aangewezen door een AirPlay-apparaat, zoals de AirPort Express, aan te sluiten op de aux-ingang van hun speakers.

Sonos

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar