Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Apple werkt aan monitor met ingebouwde iPhone-chip’

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple Pro Display XDR


Lees verder na de advertentie

Apple lijkt te werken aan een opvolger van zijn Pro Display XDR. De nieuwe Apple-monitor zou beschikken over een ingebouwde A13-chip met Neural Engine. Dit melden bronnen aan nieuwswebsite 9to5Mac.

Apple: monitor met A13-chip

Eind 2019 lanceerde Apple een extern beeldscherm voor professionals: het Pro Display XDR. Die monitor heeft een 32-inch scherm met een 6K-resolutie en hij is ontworpen om HDR-content weer te geven. Een stevig prijskaartje is er ook: je betaalt er minstens € 5499 voor.

Wat het Pro Display XDR niet heeft, is een ingebouwde GPU. Die krijgt zijn opvolger waarschijnlijk wel, dankzij de A13-processor. Dat is inclusief de Neural Engine, bedoeld om processen met machine learning te versnellen. De A13 werd eerder gebruikt voor de iPhone 11 en iPhone 11 Pro.

Door een GPU in het externe beeldscherm in te bouwen, kan de Apple monitor grafische taken met een hoge resolutie weergeven, zonder dat de volledige rekenkracht van de Mac-processor hoeft te worden benut. Het zorgt dus dat het zware grafische werk soepeler draait.


kooptip

Apple zou de kracht van de A13 ook kunnen combineren met de processor van de Mac, om nog intensievere grafische taken uit te voeren, schrijf 9to5Mac. Ook kan de chip zorgen voor wat slimme features voor het Pro Display XDR, zoals AirPlay. Het is volgens 9to5Mac nog mogelijk dat Apple uiteindelijk kiest voor een krachtigere chip dan de A13, dus wellicht stopt Apple er nog een M1 in.

Goedkopere Apple-monitor

Het Pro Display XDR is duidelijk geen monitor voor de gemiddelde consument. Met het externe beeldscherm richt Apple zich vooral tot de professionele video-editor die veel werkt met HDR-content.

Er zijn ook geruchten geweest dat Apple plannen heeft voor een beeldscherm met een toegankelijkere prijs. Begin dit jaar meldde Mark Gurman van Bloomberg dat Apple een opvolger van het Thunderbolt Display in ontwikkeling heeft. Dit scherm werd in 2011 geïntroduceerd en kostte 999 dollar. In 2016 werd de verkoop daarvan stopgezet, maar mogelijk komt er dus nog een comeback.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac