Terug naar Apple lezersvragen september 2022 – lees hier alle antwoorden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumNieuws

Apple lezersvragen september 2022 – lees hier alle antwoorden

Door Redactie iCreate1 september 2022 09:004 min. leestijd1

Dagelijks delen lezers hun ervaringen met ons. Dit waren de meest opvallende Apple-gerelateerde lezersvragen van september 2022.

Kijk eens, zonder handen

Apple lezersvragen augustus 2022

Ik heb inmiddels de Apple Pencil ‘ondekt’. Scheelt een hoop vette vingers op het scherm van mijn iPad Air. Maar is er ook een mogelijkheid om van app te wisselen met de Pencil, dus zonder je vingers te gebruiken? Vriendelijke groet, Jelle de Visser

Ja, het kan wel! Maar met een niet zo fraaie omweg. Je moet hiervoor via ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken’ de functie AssistiveTouch activeren. Je kunt vervolgens het menu zo aanpassen dat ‘Appkiezer’ ertussen komt te staan.

Er verschijnt dan een niet zo fraaie virtuele thuisknop op het scherm. Daar tik je op met je Apple Pencil, waarna je op ‘Appkiezer’ tikt. Dan komen alle openstaande apps in beeld. Geen vlekken meer op je scherm, maar wel zo’n zwevende thuisknop. Mooier wordt het helaas niet, misschien komt Apple nog eens met een update.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Luide MacBook

Ik heb een MacBook Air 2020 met een Intel-processor. Met name bij het video’s kijken (streamen) gaat iets in de MacBook op een gegeven moment draaien en blazen. Wat is dit en hoe komt het? Adri-Jan

Dat is de ventilator! Je MacBook Air wordt bij het afspelen van hoge kwaliteit video’s nogal heet, en moet dan flink gekoeld worden. Dit wordt erger naarmate er meer stof in de laptop komt. Helaas is dit een bekend probleem van MacBooks met een Intel-chip, en kun je er niet veel aan doen – naast de laptop zo veel mogelijk op een vlakke ondergrond te gebruiken (dus niet op kussens/dekens).

Ook kun je bij een Apple-reparatiepunt stof laten verwijderen als je merkt dat het ventilatorgeluid erger wordt. Sinds het najaar van 2020 heeft de MacBook Air een M1-chip van Apple zelf, die zo koel blijft dat er geen ventilator meer nodig is. Helaas kwam dat model dus nog na het Intel-model van 2020 uit.

Niet echt een talenwonder

vragen_140

Een tijd geleden heb ik in Opdrachten een script gemaakt dat de inhoud van het clipboard ophaalt en vervolgens vertaalt. Voor de vertaling heb ik ‘Vertaal tekst met Microsoft’ gebruikt. Nu wil ik deze opdracht weer eens gebruiken om een tekst van het Grieks naar Nederlands te vertalen – wat altijd werkte. Echter wordt er helemaal niets vertaald.

Kijk ik vervolgens in de opdracht zelf dan zie ik dat ‘Vertaal tekst met Microsoft’ is vervangen door ‘Vertaal tekst’ met een heel ander icoontje. Wanneer ik probeer om daarin de gewenste talen te selecteren dan kom ik maar een handjevol ondersteunde talen tegen. Grieks en zelfs Nederlands ontbreken. Dus kan ik mijn opdracht niet meer gebruiken. Waarom bestaat de Microsoft-versie niet meer en hebben jullie een beter alternatief? Bij voorbaat dank! Rainer

Microsoft Translator wordt sinds een recente update voor iOS en macOS niet meer ondersteund in Opdrachten, en is vervangen door Apple’s eigen Vertaal-app (dat is het nieuwe icoontje dat je ziet). Die app ondersteunt jammer genoeg maar een handjevol talen, en daar zit het Nederlands niet bij. Daardoor is de betreffende taak in Opdrachten zo goed als onbruikbaar geworden voor ons. We verwachten in de toekomst wel meer talen, maar tot die tijd is het maar karig.

Op ShortcutsGallery.com (een website waar je veel Opdrachten kunt downloaden) zou je kunnen speuren naar Google Translate-opdrachten. Een heel ander alternatief is de vertaalmachine DeepL.com. Te gebruiken in de browser, maar er is ook een app – met DeepL-sneltoets. Misschien wel net zo handig als een Opdracht. Deze vind je in de App Store.

ProRaw in FinalCut

Apple lezersvragen augustus 2022

Ik las met veel belangstelling jullie artikel over foto’s maken met de iPhone 12 Pro of 13 Pro in ProRaw. Ik heb de aanwijzingen nauwgezet gevolgd, echter lukt het niet om een foto in beeldformaat 16:9 over te zetten naar Final Cut Pro. Importeer ik hem, dan verandert plotseling het formaat in 4:3. Wat doe ik verkeerd? Met vriendelijke groet, Jan

Het probleem is dat Final Cut het originele RAW-bestand erbij pakt, dat altijd 4:3 is – zelfs als je in 16:9 hebt geschoten, of een 16:9 crop hebt gemaakt. Dat is de zogenaamde ‘non-destructive editing’ die de iPhone toepast, oftewel bewerkingen die het volledige bestand intact laten.

De gemakkelijkste oplossing is om na het toevoegen aan de tijdlijn in Final Cut je foto bij te knippen tot 16:9 formaat. Kopieer vervolgens de clip in je tijdlijn, en selecteer daarna ‘Edit>Paste attributes’ op de andere foto’s in de tijdlijn. Zorg ervoor dat de crop is aangevinkt, en pas het toe. Zo worden alle foto’s op dezelfde manier bijgeknipt, en zijn ze weer beeldvullend.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Nicole
Lezer
Nicole

De vraag over het geluid van de MacBook 2020 herken ik wel. Echter, ook al heb ik de laptop op een vlakke ondergrond én gebruik ik geen hoes meer aan de onderkant, wordt de laptop ontzettend heet. Ik heb een MacBook Pro 2020. Kan ik hier zelfs iets aan doen?