Terug naar Apple lezersvragen oktober 2022 – lees hier alle antwoorden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumNieuws

Apple lezersvragen oktober 2022 – lees hier alle antwoorden

Door Redactie iCreate13 oktober 2022 09:004 min. leestijd1

Dagelijks delen lezers hun ervaringen met ons. Dit waren de meest opvallende Apple-gerelateerde lezersvragen van oktober 2022.

Back-up en macOS Ventura

Ik ben in het bezit van een MacBook Pro uit 2016, en deze wordt dadelijk niet ondersteund voor een upgrade naar macOS Ventura. Nu wil ik een MacBook Air met M2-chip aanschaffen zodra Ventura uit is: kan ik dan gewoon mijn Time Machine-reservekopie van macOS Monterey terugplaatsen? Vriendelijke groeten, Alex


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Ja, dat kan! Back-ups van een oudere versie werken altijd gewoon op een nieuwere versie van macOS. Alleen andersom werkt dit niet.

iMac aan de muur

Apple-lezersvragen oktober 2022

Deze week een nieuwe iMac gekocht: de vorige was van 2009, dus het werd wel tijd. Mijn vraag is of u een advies heeft om deze aan een muurbeugel te hangen. Gezien mijn lengte van twee meter is het scherm nu te laag. Groetjes, Albert

De ‘normale’ iMac, dus met een voet, is helaas niet aan een muurbeugel te hangen. Gezien je de iMac nog net nieuw hebt, kun je kijken of je hem kunt omruilen voor een model met een VESA-aansluiting. Die is wél op een muurbeugel te bevestigen. Als je de iMac toch op je bureau wilt plaatsen, plaats er dan een IKEA Sigfinn of andere monitorstandaard onder om hem te verhogen. Dat heeft de voltallige iCreate-redactie ook gedaan!

Ziggo-modem vervangen door een Fritz!Box

Apple-lezersvragen oktober 2022

Beste redactie, op iCreate kwam ik een bijdrage tegen over de AVM Fritz!Box en het feit dat ik (nu?) mijn Ziggo-modem zonder problemen zou kunnen vervangen door de Fritz!Box. Heb ik dat goed begrepen of is er toch nog ‘een addertje onder het gras’? Ik zou graag het modem willen vervangen door de Fritz!Box, maar ik vraag me af of dat inderdaad gaat werken. Ik hoor graag van jullie. Harry Weerkamp

Dat klopt inderdaad! In Nederland is er nu ook de vrije routerkeuze, daarom moeten providers het mogelijk maken dat je je eigen modem kunt aansluiten. In jouw geval met Ziggo raden we je overigens de FRITZ!Box 6660 Cable aan. Het zal wel een behoorlijke verbetering zijn voor je internet en thuisnetwerk.

Knetterachtige tik uit MacBook Pro

13-inch MacBook Pro

Beste redactie, sinds enige tijd hoor ik een soort ‘knetterachtige’ tik uit mijn MacBook Pro komen. Ik begrijp uit mijn zoeken op internet dat dit meer voorkomt maar Apple hult zich in stilzwijgen. Moet ik mij zorgen maken dat mijn MacBook Pro mij plots in de steek laat? Misschien zijn er meer lezers met dit probleem en misschien hebben jullie al kennis hiervan en hoe dit eventueel is op te lossen. Mijn Mac is van 2017 en ik werk veel met onder meer Final Cut Pro, Motion en Logic Pro en ben een fanatiek iCreate-lezer. Groeten, Robert-Jan van den Berg

Het is lastig om op afstand vast te stellen waar het probleem zit. We hebben wel een aantal ideeën. Het kan een speakerprobleem zijn, of wellicht de interne ventilator die uit balans is of tegen viezigheid aanloopt. Probeer dus goed te beluisteren waar het geluid vandaan komt. Komt het van de ventilator, dan moet een expert een blik op de binnenkant werpen. Komt het van de speaker, dan raden we je een artikel van SetApp aan. Hiermee kun je het probleem (hopelijk) zelf verhelpen.

Voorvertoning in iMovie

Beste iCreate-redactie, ik maak filmpjes in iMovie op de MacBook. Nu is mijn voorvertoning heel klein en ik krijg hem niet groter. Daardoor kan ik ook geen titels meer typen, ze vallen buiten de foto of achtergrond. Weten jullie hoe ik de viewer groter krijg? Ik heb al meerdere filmpjes gemaakt, maar ik krijg het niet voor elkaar. Bij voorbaat dank, Carla Roodenburg

Vreemd genoeg is het niet mogelijk om de voorvertoning van iMovie horizontaal groter te slepen. Houd je de muisaanwijzer op de scheidingslijn links van de voorvertoning, dan krijg je geen pijltje om deze groter te maken. Maar verticaal groter slepen kan wel! Dus, houd de muisaanwijzer op de scheidingslijn ónder de voorvertoning en sleep ze omlaag. De voorvertoning wordt dan een stuk groter.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
A.J. Boessenkool
Lezer
A.J. Boessenkool

na een update van mijn iphone 12 naar ios 16.0.3 heeft de camerafunctie locatievoorzieningen slechts enkele dagen gewerkt, is dat een bekend probleem?