Terug naar Apple lezersvragen april 2022 – lees hier alle antwoorden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumNieuws

Apple lezersvragen april 2022 – lees hier alle antwoorden

Door Redactie iCreate20 april 2022 09:004 min. leestijd3

Dagelijks delen lezers hun ervaringen met ons. Dit waren de meest opvallende Apple-gerelateerde lezersvragen van april 2022.

Exotische toontekens

vragen_137

Chinees werkt met meerdere zogenaamde tonen. Deze tonen kun je toevoegen aan het toetsenbord, bijvoorbeeld door a, á, à en ā te typen. Maar het volgende teken staat niet in deze rij, namelijk ǎ. Weten jullie hoe ik deze wel kan toevoegen in het rijtje? Tja, Chinees is duidelijk een toontaal. Jullie zouden mij heel erg helpen! Jan Willem Soetens

Wij raden je aan om voor dit soort zaken een sneltoets te maken. Je vindt vrijwel alle exotische tekens via de sneltoets Ctrl-Command-Spatie – duw in dit venster op het icoontje rechtsboven en ga op zoek. Je kunt het teken dan naar je document slepen en het kopiëren.

Kun je het daar niet vinden, googel dan de naam van het teken en kopieer het. Vervolgens open je de Systeemvoorkeuren en ga je naar ‘Toetsenbord>Tekst’. Hier kun je een zelfgekozen sneltoets aanmaken waarmee je deze letter voortaan typt. Ook heel handig voor woorden of zinnen die je vaak gebruikt, of bijvoorbeeld je mailadres.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in


Face ID met mondkapje: mosterd na de maaltijd

vragen_137

Schiet mij maar lek … Waarom nú pas een update voor Face ID? Dit had véél eerder gekund. Op dit moment is het alleen in het OV verplicht om een mondkapje te dragen. En waarom alleen de iPhone 12 & 13-modellen, en niet álle modellen die Face ID ondersteunen? Daan

Vermoedelijk duurde het gewoon erg lang om de functie veilig en betrouwbaar genoeg te maken, gezien je maar een klein deel van het gezicht kan scannen met een mondkapje. In augustus van vorig jaar kwamen er al berichten naar buiten over dat Apple de functie aan het testen was. En vergeet niet dat in grote delen van de wereld het mondkapje nog niet uit het straatbeeld verdwenen is.

Waarom de functie niet op de iPhone 11 en ouder zit, is niet door Apple bevestigd. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de Neural Engine die de berekeningen uitvoert voor de gezichtsherkenning. Die is sinds de iPhone 12 een stuk geavanceerder en krachtiger.


UpdateAgent-virus en KnockKnock-app

vragen_137

Van nieuws over Mac-virussen word ik altijd erg onrustig. Want ons huis staat vol met Apple hard- en software. Daarom heb ik gelijk (na een vakantie) jullie advies uit iCreate 136 opgevolgd en met KnockKnock gezocht naar het UpdateAgent virus. Onder ‘Launch Items’ moet je dan kijken of er bekende malware is zoals UpdateAgent.

Tot mijn grote schrik staan er twee items: GoogleSoftwareUpdateAgent en DropboxMacUpdate. Tja, en nu dan? Is dit normaal of is dit het virus en moet het snel worden verwijderd? Graag jullie advies wat te doen, waarvoor alvast dank. Nico

We kunnen je geruststellen, de twee UpdateAgents die op je Mac staan, zijn onderdeel van Dropbox en Google-software op je Mac. UpdateAgent is in macOS een gebruikelijke naam voor achtergronddiensten die programma’s up-to-date houden. In dit geval is er dus niks aan de hand. De naam van het virus is echter ‘UpdateAgent’ of ‘UserAgent’, zonder de naam van het betreffende programma erbij. Alleen als deze diensten er staan, is je Mac daadwerkelijk besmet.


Wat nou automatisch?

vragen_137

In de app Opdrachten heb ik een persoonlijke automatisering gemaakt, waarbij iedere dag op hetzelfde moment een bepaald taakje wordt uitgevoerd. Maar vervolgens komen er alsnog allerlei meldingen waarmee ik iets moet doen voordat er daadwerkelijk iets gebeurt. Dan is het toch geen automatisering? Groet, L.

Apple is het blijkbaar met je eens en heeft daarom in iOS 15.4 een kleine maar fijne verandering doorgevoerd. Er is nu een optie om dit soort notificaties uit te zetten. Onder in het veld van een automatisering staat nu ‘Vraag voor uitvoeren’. Zet de schakelaar hierachter op grijs en tik op ‘Vraag niet’. Er komt dan een extra optie bij, ‘Meld indien uitgevoerd’. Zet ook deze schakelaar op grijs, dan verloopt je automatisering pas echt automatisch.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hans
Lezer
Hans

Hallo allemaal, ik heb zelf een vraag en misschien dat iemand mij ermee kan helpen..

Is het mogelijk om voor verschillende meldingen verschillende geluiden te kiezen?

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Hans,

Je kunt bij de meeste berichten-apps – zoals WhatsApp en Telegram – in de instellingen van de app zelf instellen wat je notificatiegeluiden zijn. Vaak kun je dit ook per chat veranderen, zodat een bericht van het ene contact anders klinkt dan van het andere contact.

Helaas is dit niet mogelijk bij alle apps, en kun je niet in de Instellingen-app op je iPhone per app instellen welke geluiden je hoort. Laten we hopen dat dit in de toekomst wel kan!

Hans
Lezer
Hans

Beste Ward

Bedankt voor je antwoord maar jammer genoeg kan ik het in de instellingen van de app niet vinden.

Ik heb een app van Icreate die bij meldingen een heel ander geluid maakt dan bv een melding van Facebook.

Als ik van beide apps de instellingen open en naar meldingen gaat zie ik geen verschil in de aangeboden informatie maar toch Is er een verschil.

Wie weet kan ik er nog eens achterkomen maar Voorne blijft het een raadsel.