Terug naar AirPods, Apple Watch, iPad en diensten bezorgen Apple recordomzet
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

AirPods, Apple Watch, iPad en diensten bezorgen Apple recordomzet

Door Koen van Ekeren31 oktober 2019 10:153 min. leestijd0

De iPhone-verkoop zit al een tijdje in een dip. Ook in de afgelopen maanden was de omzet uit Apple’s belangrijkste inkomstenbron minder groot dan vorig jaar, zo blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers. Toch overlegt Apple dankzij de iPad, diensten en wearables uitstekende cijfers: nooit eerder was de omzet tussen juli en september zo hoog.

Apple kwartaalcijfers Q4 2019

Apple kwartaalcijfers Q4 2019

Jarenlang zat de omzet van Apple enorm in de lift, dankzij één product: de iPhone. Dat is sinds dit jaar anders. In het eerste kwartaal daalde de iPhone-verkoop met 15 procent ten opzichte van vorig jaar, in het tweede 17 procent en in het derde 12 procent. En ook nu is er weer een daling, al overtreft het de verwachtingen van analisten. Apple verdiende in Q4 33,4 miljard dollar aan de iPhone, 9 procent minder dan vorig jaar.

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Desondanks was Q4 2019 goed voor het hoogste omzet in het vierde kwartaal ooit: 64 miljard dollar. Dit is vooral te danken aan de wearables. Tot deze categorie behoren onder meer de AirPods, Apple Watch en producten van Beats. In deze tak nam de omzet met liefst 54 procent toe, goed voor een inkomstenstroom van 6,5 miljard dollar.

Ook de dienstentak zit in de lift: de omzet was 18 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar en groeide naar 12,5 miljard dollar. Daarmee zijn de diensten (waaronder onder meer Apple Music en iCloud vallen) na de iPhone de belangrijkste melkkoe van Apple. Op termijn moet het de belangrijkste inkomstenbron worden. Zeker Apple TV+ (dat morgen wordt gelanceerd) zou de omzet een enorme impuls geven.

Nog meer goed nieuws: ook de iPads doen dienst als warme broodjes over de toonbank. De iPad-omzet groeide tussen juli en september met 17 procent. Vanwege de een of andere reden is de iPad dit jaar bezig aan een wederopstanding, want lange tijd zat de iPad-verkoop in een dip. Tot slot is een lichte daling voor de Mac: die leverde 5 procent minder op.

Vooruitblik

Apple kijkt alvast vooruit naar het volgende kwartaal, die met de feestdagen de belangrijkste periode is voor Apple. ‘Met klanten en recensenten die enthousiast zijn over de nieuwe iPhones, het debuut van de ruisonderdrukkende AirPods Pro en de langverwachte komst van Apple TV+, zijn we erg optimistisch over wat de vakantieperiode in petto heeft’, aldus Tim Cook.

Voor Q1 2020 voorspelt Apple een omzet tussen de 85,5 en 89,5 miljard dollar. Daarmee rekent Apple op een omzetstijging, want het eerste kwartaal van dit jaar leverde 84,3 miljard dollar op. Misschien gaat zelfs de recordomzet eraan: die staat nu op 88,3 miljard dollar.

Kwartaalcijfers in het kort

  • Totale omzet: $ 64 miljard (+ 2%)
  • iPhone: $ 33,4 miljard (- 9%)
  • Diensten: $ 12,5 miljard (+ 18%)
  • Wearables: $ 6,5 miljard (+ 54 %)
  • iPad: $ 4,7 miljard (+ 17%)
  • Mac: $ 7 miljard (- 5%)
  • Diensten: $ 12,5 miljard (+ 18%)

Bron: Apple

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar