Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

3x dit doet Apple om kindermisbruik te voorkomen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
maatregelen iPhone kindermisbruik


Lees verder na de advertentie

Apple treft binnenkort een reeks maatregelen om kindermisbruik te voorkomen. De software die ze hiervoor inzetten, verschijnt eerst in de Verenigde Staten en wordt in de toekomst uitgebreid naar andere landen. Wat gaat Apple precies doen?

1. Foto’s scannen op gevoelig materiaal

Om de verspreiding van illegale beelden tegen te gaan, neemt Apple vanaf dit najaar diverse maatregelen. Zo vergelijkt nieuwe software foto’s die in iCloud worden opgeslagen, met foto’s van kindermisbruik uit de database van het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children. Hierop zou een foutmarge zitten van één per biljoen.

Worden er door de slimme software meerdere als verdacht bestempelde foto’s opgemerkt in iCloud? Dan kan Apple besluiten om de foto’s van deze gebruiker te bekijken: pas dan komen er menselijke onderzoekers aan te pas. En als er inderdaad iets mis lijkt te zijn, kunnen de autoriteiten hierover worden ingelicht, die handelen het dan verder af.

2. Gevoelige berichten versturen of ontvangen? Apple waarschuwt

Het is niet de enige maatregel die Apple treft om kinderen te beschermen. In de app Berichten (iMessage) op de iPhone, iPad en Mac komt een functie die ‘Communication Safety’ heet. Apple wil hiermee voorkomen dat kinderen gevoelige afbeeldingen ontvangen of versturen. Kunstmatige intelligentie is in staat op seksueel expliciete content te detecteren in Berichten. Kinderen krijgen voordat ze zo’m foto openen of versturen een waarschuwing dat dit niet oké is, en de foto wordt daarbij vervaagd. Versturen of bekijken de kinderen de content tóch, dan krijgen de ouders hiervan een melding.

3. Siri grijpt in


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Ten slotte is er nog een aanpassing in Siri en de bijbehorende zoekfunctie. Zodra er wordt gezocht naar aanstootgevend materiaal, kan virtuele assistent Siri ingrijpen. Zo wordt er verwezen naar bronnen waar mensen hulp kunnen krijgen.

Software voor andere doeleinden

Apple wil dus gaan scannen op beelden van kindermisbruik en zegt hierbij privacy hoog in het vaandel te hebben staan. En hoewel Apple ongetwijfeld de beste bedoelingen heeft, is niet iedereen blij met de ontwikkelingen. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als je schattige foto’s maakt van je kinderen in een badje?

Veiligheidsexperts waarschuwen bovendien dat de software in principe ook ingezet kan worden om andere verboden beelden te onderscheppen. Zo kan de software ook worden gebruikt om bijvoorbeeld extremistische content te detecteren – denk aan terreurdaden. De vraag is dan: wie bepaalt wat verboden content is? De vrees is dat Apple onder druk wordt gezet door regeringen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

Deze functies komen later dit jaar in updates voor iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, en macOS Monterey.

Wat vind jij? Mag Apple foto’s controleren op beelden van kindermisbruik?

Bron: Apple