Terug naar Round-up: dit presenteerde Apple tijdens het november-event
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Round-up: dit presenteerde Apple tijdens het november-event

Door Laura Grootaarts11 november 2020 11:254 min. leestijd5

Gisteren was er een Apple-event! Het was alweer het derde event van dit najaar. In september presenteerde Apple nieuwe iPads en Apple Watches, in oktober de nieuwe iPhone en nu stond de Mac centraal. Wat kondigde Apple precies aan? In de video helemaal onderaan in dit bericht zie je het event terug, maar we vatten het eerst graag voor je samen!

M1-chip

Apple kondigde tijdens de WWDC in juni al aan dat ze zelf chips gingen maken voor de Mac. Gisteren volgde de nadere kennismaking met deze M1-chip: de eerste chip die speciaal voor de Mac is gemaakt en daardoor dus een optimale werking heeft.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De M1 heeft een 8-core design: vier van de kernen zijn snel en krachtig en werken ook nog eens met elkaar samen voor het uitvoeren van zware taken. De andere vier zijn vooral efficiënt, die doen de dagelijkse dingen en verbruiken daarbij slechts 10 procent van de normale hoeveelheid stroom. De GPU heeft tot 8 kernen en zorgt voor tot 5x snellere graphics. De chip is al met al een stuk sneller en tegelijkertijd toch energiezuiniger. Dankzij de M1 kun je straks ook iPhone- en iPad-apps draaien op je Mac, en komt je Mac direct uit sluimerstand.

In het verlengde hiervan kondigde Apple Rosetta 2 aan. Dit is een emulator die onderdeel uitmaakt van macOS Big Sur. Hiermee kunnen M1-Macs ook oude Intel-apps draaien. Rosetta 2 maakt dan de vertaalslag tussen de code die voor Intel-processors is geschreven en de nieuwe M1-chip. Dat betekent dat ontwikkelaars niets aan hun apps hoeven te veranderen.

MacBook Air

MacBook Air M1

De MacBook Air M1 behoort tot de eerste generatie Macs die zijn uitgerust met de M1-chip. De Air is door de chip veel sneller dan zijn voorganger. Opvallend is dat de ventilator ontbreekt: de processor produceert veel minder hitte, dus die is niet meer nodig. Dat betekent dat het apparaat altijd heel stil is.

De Air maakt een enorme sprong qua batterijduur: je kunt er 14 uur mee surfen op het web of 18 uur video’s mee afspelen. De vorige Air had een batterijduur van 12 uur. De basisversie heeft de Apple M1-chip met 8-core CPU, 7-core GPU en 16-core Neural Engine. Verder heb je 8 GB centraal geheugen, 256 GB SSD-opslag en 2 Thunderbolt-/usb 4-poorten. Qua design is er niets nieuws onder de zon. De startprijs bedraagt € 1129. Je koopt hem bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

MacBook Pro

macBook Pro

Ook de meer geavanceerde MacBook, de MacBook Pro, krijgt een versie met een M1-chip. Het gaat om de 13-inch variant van de Pro; er is nog geen opvolger voor de 16-inch. Ook de Pro wordt door de chip enorm veel sneller en energiezuiniger. Apple heeft het over prestaties die tot 8x beter zijn, terwijl de accuduur naar 17 uur stijgt. Deze MacBook heeft nog wel een ventilator omdat hij in staat is om zwaardere taken te verrichten.

Qua design is er weinig nieuws onder de zon: de Pro valt nog steeds op door de Touch Bar op het toetsenbord. De basisversie heeft de Apple M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU en 16-core Neural Engine. Verder heb je 8 GB centraal geheugen, 256 GB SSD-opslag en 2 Thunderbolt-/usb 4-poorten. De startprijs bedraagt € 1449. Je koopt hem bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

Mac mini

Mac mini

Naast de twee mobiele Macs kondigde Apple ook nog een nieuwe M1-Mac mini aan. De Mac mini is Apple’s betaalbaarste Mac, maar dan moet je er nog wel randapparatuur (monitor, toetsenbord en muis of trackpad) bij aanschaffen. Ook de mini heeft natuurlijk de superkrachten van de M1-chip en is dus stukken sneller.

De basisversie heeft de Apple M1-chip met 8-core CPU, 8-core GPU en 16-core Neural Engine. Verder heb je 8 GB centraal geheugen en 256 GB SSD-opslag. Qua aansluitingen heeft de mini wat meer te bieden: naast de Thunderbolt-ingangen zijn ook Ethernet, HDMI, USB-A en een mini-jack-aansluiting aanwezig. De startprijs bedraagt € 799. Je koopt hem bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

macOS Big Sur

macOS Big Sur

Dat macOS Big Sur dit najaar zou verschijnen, was al lange tijd duidelijk. Nu is ook de precieze release-datum bekend: op donderdag 12 november kun je je Mac updaten. Meer over de nieuwe functies lees je in ons dossier over macOS Big Sur.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico
Lezer
Rico

Bedankt voor deze samenvatting. Helaas had ik geen gelegenheid live te kijken, maar ik ga nog wel terugkijken. Wat dan nu nog mist zijn een nieuwe Apple TV en de AirTags. Omdat mijn ATV 4K nog wel even mee kan, had ik vooral interesse in de AirTags, maar helaas…..

John
Lezer
John

Ze hebben het tijdens de M1 presentatie consequent over de Mac, Helaas ontbreekt de enige echte Mac, de iMac in de presentatie. Mijn eerste iMac (Bondi Blue) had een G3 processor. Ben benieuwd wanneer de eerste iMac met de M1 processor uitgaat komen.

Roger
Lezer
Roger

Heb zelf een 27 inch iMac van mei 2014. Is dus niet meer geschikt voor Big Sur. Zou hem graag vervangen door een iets kleinere iMac met M1 processor. Er was een tijdje sprake van een 24 inch maar daar hoor ik niet meer van. De laatste nieuwe is de 27 inch iMac ZONDER 1M processor. Zou het nog nuttig zijn de actuele 21,5 inch iMac aan te schaffen of is het aan te raden te wachten op de iMac M1 ?

Christian Albert Himpe
Lezer
Christian Albert Himpe

Roger, ik persoonlijk zou wachten. De keuze ligt echter bij jou. Ik heb een 27” iMac Pro (bouw
jaar 2017 en ga zelfs wachten tot na de M1, misschien komt dan de opvolger van de M1 want mijn ervaring leert me niet direct op de eerste uitvoering te springen en een afwachtende houding aan te nemen. Voor mij persoonlijk! is dat de laatste jaren de beste instelling geweest. Dat is eigenlijk een hele uitleg voor die ik niet in 1 2 3 hier kan uitleggen Roger. U doet voor u wat voor u het beste is! Veel geluk !!