Terug naar 9 blunders van Apple in 2016
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

9 blunders van Apple in 2016

Door Laura Grootaarts5 januari 2017 10:034 min. leestijd1

Eerlijk is eerlijk, we zijn hier op de redactie van iCreate over het algemeen best gecharmeerd van Apple. Maar af en toe doet Apple dingen die wat minder handig zijn. Ook in het afgelopen jaar hebben we zo nu en dan gedacht: Apple, wáárom!? Dit zijn grote en kleine Apple-blunders uit 2016.

1. Het verdwijnen van de koptelefoonaansluiting

Lightning iPhone 7

‘Moed!’ Het was de hoofdreden dat Apple besloot om de ouderwetse koptelefooningang uit de iPhone 7 en iPhone 7 Plus te slopen. Goeie (drog)reden … Maar ondertussen moet je wel je peperdure koptelefoon via een adapter in je iPhone proppen. Ja, of een nieuwe kopen. Het houdt ergens op Apple.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Weinig Mac-nieuws

MacBook Pro met Touch Bar

Aan de vooravond van de keynote in oktober wist iedereen het zo goed als zeker: er komt een nieuwe MacBook Pro maar daar blijft het niet bij, er is meer. Helaas: op de Pro na, was het verdacht stil. Geen Mac Pro, geen Mac mini … niet eens een iMac. We moesten het in 2016 doen met die nieuwe MacBook Pro met Touch Bar en een geüpdatete 12-inch MacBook. Laten we hopen dat Apple zijn wortels niet vergeten is en in 2017 naast talloze iOS-apparaten ook een paar Macs gaat lanceren.

3. Een MacBook Pro met amper aansluitingen

Zijkant MacBook Pro

Het schrappen van de koptelefoonaansluiting op de iPhone 7 was nog maar een voorproefje van wat er met de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar gebeurde … Die moet het doen zonder de SD-kaartlezer, de HDMI-aansluiting en gewone usb-ingangen. Ze zijn allemaal vervangen door twee of vier Thunderbolt 3/usb-c- aansluitingen, die je ook gebruikt om de Mac op te laden. Om ‘oude’ accessoires te koppelen, heb je extra adaptertjes nodig. Zelfs voor het aansluiten van je iPhone moet je een extra kabeltje kopen. Ook namen we afscheid van MagSafe, het lichtgevende Apple-logootje en het klassieke opstartgeluidje.

4. Siri’s Engelse skills

Siri

Nederlanders spreken wereldwijd het beste Engels – moedertaalsprekers niet meegerekend. Spraakassistentes wel meegerekend, want het gebruik van Siri blijft ernstig belemmerd zo lang die niet tweetalig is. Een Engelstalig liedje afspelen, een notitie met Engelse woorden maken – Siri blijft teleurstellen.

5. De prijs van de nieuwe MacBook Pro

Apple is een dure hobby. Dat is het altijd geweest, en daar zien we voorlopig ook niet veranderen. Maar de prijzen van de nieuwe MacBook Pro zijn zelfs naar Apple-begrippen aan de forse kant. Voor het goedkoopste model met Touch Bar ben je 1999 euro kwijt, dan heb je een 13-inch modelletje. Kies je de meest uitgebreide versie, 15 inch met alles erop en eraan? Dan schrik je je een ongeluk.

6. De AirPods

AirPods

De steeds verschoven release-datum, het belachelijk hoge prijskaartje, de matige geluidskwaliteit, de suffe uitstraling van de drager, de ruim aanwezige kans er eentje kwijt te raken: er zijn veel dingen die je tegen kunnen staan aan de AirPods. Misschien is het de toekomst, maar het komt vooral over als gebakken lucht – hoewel de meningen hier sterk over verdeeld zijn.

7. Apple tweet iPhone 7 te vroeg

iphone-7-tweet

Apple tweet niet vaak, maar als het tweet … Dan gaat het mis. In de eerste minuten van de keynote in september slingerde Apple een tweet de wereld in waarmee binnen 140 tekens werkelijk alle belangrijke details van de iPhone 7 werden weggegeven. Het saillantste detail? Tim Cook was op dat moment nog druk bezig met zijn intro-praatje en had nog met geen woord gerept over het nieuwe toestel.

8. iOS-updates die faalden

In het voorjaar verscheen iOS 9.3.2 en dat had gewoon een niet zo heel erg spannende tussentijdse update moeten worden. Totdat bleek dat de nieuw versie van het besturingssysteem ervoor zorgen dat de 9,7-inch iPad Pro compleet vastliep. Er viel niks meer te beginnen met het destijds gloednieuwe apparaat en Apple trok iOS 9.3.2 zelfs tijdelijk terug.

iOS 10

In september verscheen dé update van 2016, iOS 10. Je zou denken dat Apple wel geleerd had van het ios-gedoe enkele maanden eerder, maar opnieuw ging het mis. Bij mensen die via wifi de update installeerden, ging dit op zijn zachtst gezegd niet vlekkeloos … Gelukkig slaagde Apple er dit keer wel in om de problemen snel op te lossen.

9. Tim Cook tweet een waardeloze foto

Tim Cook: Super Bowl

Tim Cook was aanwezig bij de finale van de Super Bowl en dat mocht de hele wereld weten. Dus maakte hij de foto die hij vervolgens deelde via Twitter. Laat dit nou niet de beste foto zijn die ooit gemaakt is … Sterker nog, de foto is niets meer en niets minder dan anti-reclame voor de camera van de iPhone. Na enkele dagen haalde Cook het bericht weer offline.

Meer lezen over Apple in 2016? Lees iCreate 84!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Nico Punt
Lezer
Nico Punt

Nog een “blunder” van Apple: de levertijd van de Macbook Pro, individueel geconfigureerd (snellere processor, grotere SSD). Besteld bij Xando, een retailer, wacht ik nu al 6 weken, terwijl niemand weet hoe lang het nog kan duren….