Terug naar Apple behaalt grootste kwartaalwinst voor een bedrijf ooit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple behaalt grootste kwartaalwinst voor een bedrijf ooit

Door Daan Jeuken27 januari 2016 09:542 min. leestijd0

Wanneer Apple kwartaalcijfers bekendmaakt, weet je de laatste jaren één ding zeker: de eigen records worden gebroken. Gisteren brak Apple echter een all-time record: het bedrijf maakte in Q1 van 2016 18,4 miljard dollar winst. Er was nog nooit een bedrijf op de wereld dat in drie maandjes zo veel geld verzamelde – het oude record (18 miljard) stond op naam van Fannie Mae, een Amerikaanse hypotheekinstelling.

kwartaalcijfers01-16

Bescheiden groei

Hoewel de cijfers elk kwartaal weer duizelen, is de groei dit kwartaal vrij bescheiden. De winst steeg, ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, van $18 naar $18,4 miljard, de omzet van $74,6 miljard naar $75,9 miljard.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Klein plusje iPhone

De ongekende groei van de iPhone lijkt met de 6s te stagneren. Het aantal verkochte exemplaren in Q1 steeg met nog geen procent (van 74,5 miljoen naar 74,8 miljoen), de opbrengst steeg met 1% van $ 51,2 miljard naar $ 51,6 miljard. Nog steeds niet heel slecht, maar er is Apple veel aan gelegen om van de iPhone 7 weer een knaller te maken.

iPad Pro kan het tij niet keren

Het plusje van de iPhone staat naast een duidelijke min van de iPad en en klein minnetje van Mac. De iPad Pro kon niet voorkomen dat er 25% minder iPads verkocht werden (16,1 miljoen), waardoor de inkomsten met 21% daalden naar $7,1 miljard. De Mac schreef een kleine min: 4% minder stuks (5,3 miljoen) en 3% minder inkomsten ($6,7 miljard).

Belang van Watch en Apple TV

De tegenvallende cijfers van iPhone, iPad en Mac onderstrepen het belang van nieuwe productcategorieën. Het is namelijk aan de ‘Diensten’ en ‘Andere producten’ te danken dat Apple de recordwinst wist te boeken. De omzet van Diensten (internetdiensten, AppleCare, Apple Pay, licenties en andere diensten) steeg met 26% naar $6,1 miljard, de omzet van Andere Producten (Apple TV, Apple Watch, Beats-producten, iPod en accessoires) steeg met 62% naar $4,4 miljard.

Helaas gaat Apple nooit in op de exacte getallen van de Watch en TV, maar het is duidelijk dat in deze producten nog veruit de meeste rek zit, terwijl die er bij de iPad en Mac wel uit is en nu dus ook de iPhone stagneert. Om de groei vast te houden, zal Apple dus groots blijven inzetten op deze nieuwe categorieën, maar ook niet bezuinigen op vernieuwingen voor de iPhone 7. We kunnen niet wachten!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar