Terug naar Apple aangeklaagd wegens touchscreen-technologie
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple aangeklaagd wegens touchscreen-technologie

Door Daan Jeuken24 april 2012 10:322 min. leestijd4

Apple is aangeklaagd wegens patentschending van alle touchscreen-gerelateerde apparaten. Het betreffen hierbij niet alleen iPhones, iPods en iPads, maar ook de trackpads van MacBooks en de Magic Mouse en Magic Trackpad.

Voorgeschiedenis

De Amerikaanse professor Slavoljub Milekic ontwierp in 1997 een touchscreentechniek ‘waarmee kinderen objecten over het scherm kunnen gooien’. Dit gebruikte hij voor interactieve displays in het Speed Art Museum in Louisville. In 1998 ontving hij een patent voor dit ontwerp.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

De volgende tien jaar gebeurde er niets, totdat Apple op 9 januari 2007 de iPhone aankondigde. Enkele weken daarna richtte professor Milekic zijn bedrijf Flatworld op en onder deze naam bracht hij het patent opnieuw uit, met enkele kleine aanpassingen. Dit werd vervolgens naar Apple gestuurd. Op twee toepassingen van de techniek na deed het bedrijf vervolgens niets, tot het nu Apple aanklaagt wegens ernstige schade die Flatworld heeft geleden.

Willens en wetens?

Milekic stelt dat Apple zijn patent bewust heeft genegeerd, aangezien het bedrijf vlak na de introductie van de iPhone werd geïnformeerd over het patent. Bovendien heeft Apple zelf ook een groot aantal touchscreenpatenten bemachtigd, waarbij Milekic’s patent nota bene geciteerd wordt. Ars Technica analyseert dat Apple waarschijnlijk van mening is geweest dat het patent van Milekic dermate specifiek is, dat Apple’s eigen patenten dit niet hebben geschonden.

Milekic’s patent gaat namelijk heel specifiek over ‘het gooien van objecten van het scherm, wanneer de snelheid van de beweging op het touchscreen boven een bepaalde drempel komt.’ Verder beschrijft het enkele gebaren om objecten van het scherm te bewegen, maar geen van deze bewegingen komt overeen met gebaren in iOS of OS X. Professor Milekic denkt hier dus anders over en nu mag een rechter in San Francisco zich hierover buigen.

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

De nieuwe iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600 terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPod
Bekijk dit dossier

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
BVDA
Lezer
BVDA

Ze vinden altijd wel iets om Apple aan te klagen!

Tom
Lezer
Tom

@BVDA: Is het meestal niet andersom?

BVDA
Lezer
BVDA

Ze vinden altijd wel iets om Apple aan te klagen!

Tom
Lezer
Tom

@BVDA: Is het meestal niet andersom?