Terug naar App je tijdens het autorijden? Het levert je straks mogelijk een celstraf op
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

App je tijdens het autorijden? Het levert je straks mogelijk een celstraf op

Door Koen van Ekeren13 oktober 2017 13:472 min. leestijd0

Het gebruiken van een iPhone achter het stuur is levensgevaarlijk, dat weet iedereen. Toch is het soms uiterst lastig om een Whatsapp-bericht, pushbericht of Facebook-melding te negeren op de weg en dit leidt tot bijzonder veel ongelukken. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil het appen tijdens het autorijden daarom ontmoedigen met zeer hoge straffen.

Celstraf voor appen tijdens het autorijden

Nu ontvangt een bestuurder een boete van 230 euro bij het rijden met een smartphone in de hand. Dat moet strenger, vindt VVN. Zij pleiten voor een even hoge straf als rijden onder invloed, zo stelt VVN tegenover Trouw. Een boete kan dan oplopen tot 650 euro en er kunnen zelfs celstraffen uitgedeeld worden.

Jarenlang daalde het aantal verkeersongelukken met auto’s en vrachtwagens, maar sinds 2014 nemen de aantallen weer toe. Bewijs is er niet, maar deskundigen vermoeden dat de smartphone hier een grote rol in speelt.

De cijfers liegen er niet om: volgens een schatting van VVN ontstaat een kwart van de verkeersongelukken doordat automobilisten afgeleid zijn door hun smartphone. En het ministerie van infrastructuur en milieu stelt dat de helft van de Nederlanders met een smartphone het apparaat ook onderweg gebruikt.

Automodus iPhone

Hoor je bij de helft die de smartphone onderweg gebruikt? Gebruik dan de nieuwe automodus-functie van Apple. Open daarvoor in iOS 11 het bedieningspaneel en tik op het auto-icoontje. Tijdens het rijden ontvang je nu geen notificaties meer, zodat je aandacht beter bij de weg blijft.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar