Terug naar App Store voor het eerst getroffen door grote malware-aanval
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

App Store voor het eerst getroffen door grote malware-aanval

Door Laura Grootaarts21 september 2015 13:372 min. leestijd0

Apple’s App Store is voor het eerst doelwit geworden van een grote malware-aanval. Apple is inmiddels bezig met het verwijderen van de geïnfecteerde apps uit de App Store. Dat heeft Apple bekendgemaakt via Reuters.

Kans dat je getroffen bent door de malware

De malware met de naam XcodeGhost probeert zo veel mogelijk gegevens van gebruikers uit te lezen. Bijvoorbeeld wachtwoorden en het clipboard. Het is nog niet duidelijk om hoeveel apps het precies gaat. De schattingen lopen uiteen van enkele tientallen tot honderden. Het is ook onduidelijk hoe vaak de besmette apps inmiddels gedownload zijn.

Het advies is om de besmette apps te verwijderen van je iPhone of iPad en om je wachtwoorden aan te passen. Op MacRumors vind je een lijst met apps die geïnfecteerd zijn. De kans dat je getroffen bent door de malware leek in Europa overigens in eerste instantie niet al te groot. Het zou vooral gaan om Chinese apps. Maar inmiddels is ook Angry Birds 2 toegevoegd aan de lijst met besmette apps.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Namaak-versie van Xcode

Het probleem is ontstaan toen ontwikkelaars van apps zonder het te weten gebruikmaakten van een namaak-versie van Xcode, software om apps mee te ontwikkelen. Voor Chinese app-ontwikkelaars kost het veel tijd om de software te downloaden vanaf Amerikaanse servers, dus kozen ze voor een minder tijdrovend alternatief. Dat was dus geïnfecteerd.

Apps worden verwijderd uit de App Store

Apple heeft tot nu toe nog maar amper te maken gehad met malware, en zeker niet op zo’n grote schaal. iOS is een gesloten systeem en de apps die je ervoor kunt downloaden in de App Store, worden stuk voor stuk door Apple gecontroleerd. Het gaat dus om apps die door Apple zijn goedgekeurd.

Christine Monaghan, woordvoerster van Apple zegt er het volgende over: “We hebben de apps waarvan we weten dat ze met de namaaksoftware gemaakt zijn, uit de App Store verwijderd. We werken samen met de ontwikkelaars zodat we er zeker zijn dat ze hun apps herbouwen met de juister versie van Xcode.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar