Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Retail-baas Angela Ahrendts verlaat Apple

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple verliest zijn veelgeprezen retail-baas Angela Ahrendts. Zij verlaat het bedrijf in april, nadat ze in vijf jaar tijd de Apple Stores – fysiek én online – heeft vernieuwd. Tussentijds waren er zelfs geruchten dat Ahrendts de opvolger van Tim Cook zou kunnen worden. Het is nog niet bekend waarom Ahrendts Apple precies verlaat – dat is vrij ongebruikelijk in de branche. Wel had Apple in de laatste tijd te maken met tegenvallende verkoopcijfers. Eventueel heeft haar vertrek hiermee te maken. Ahrendts’ opvolger wordt Deirdre O’Brien.

Wat Ahrendts allemaal gedaan heeft

De 58-jarige Ahrendts kwam als CEO van het Britse modemerk Burberry naar Apple. Ook daarvoor was ze vooral bezig in de modebranche. Haar eerste grote taak bij Apple was de organisatie van de Apple Watch-verkoop. Deze werd in het begin als luxe horloge op de markt gezet, maar is inmiddels meer een sportaccessoire worden. Daarnaast heeft Ahrendts voor een ander concept in de fysieke Apple Stores gezorgd. Hier worden tegenwoordig veel meer cursussen en events aangeboden. Enerzijds erg leuk, maar anderzijds maakt het de winkels nog voller dan deze in het sowieso al drukke verleden waren.

Apple Stores

Apple heeft ondertussen meer dan 500 eigen stores en meer dan 70.000 medewerkers in de retail. Overal ter wereld schieten Apple Stores uit de grond. In Nederland gaat het daarentegen minder voorspoedig. We moeten het nog steeds doen met drie Apple Stores, allemaal in westen van het land. De laatste opening in Nederland was de Apple Store in Den Haag, in 2014! Wel kreeg België recent zijn eerste Apple Store, te weten in Brussel.

Online stores

In tegenstelling tot haar voorgangers was Ahrendts ook verantwoordelijk voor Apple’s online stores. Hier probeerde ze retail- en online-verkoop beter aan elkaar te koppelen. Zo kun je al een tijdje nieuwe producten online voorbestellen en in de winkel ophalen. Dit moet ervoor zorgen dat de rijen voor de stores korter worden.

Haar opvolger


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In vergelijking met Ahrendts is haar door Apple al aangekondigde opvolger Deirdre O’Brien bijna een beetje saai. Zij komt direct van Apple af en is momenteel ‘Senior Vice President of People’. Met retail had ze dus alleen maar indirect te maken.

O’Brien werkt al dertig jaar bij Apple. Voordat ze hoofd personeelszaken werd, had ze de leiding over de afdeling die de vraag naar Apple producten voorspelde. Hier was ze verantwoordelijk voor een tijdige levering naar de winkels.