Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit is waarom Android P bewijst dat Apple gelijk had

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Android P


Lees verder na de advertentie

De notch van de iPhone X: wat was hij controversieel. De inham van Apple’s vlaggenschip viel lang niet bij iedereen in de smaak en was met regelmaat mikpunt van spot. Nu, een half jaar na de lancering van de iPhone X, lijkt Apple met de notch de standaard te hebben gezet. De inkeping wordt volledig door Android omarmd.

Android P notch

Dit blijkt uit de eerste ontwikkelaarsversie van Android P, dat Google donderdag onthulde. Android P is de volgende grote update van Google’s mobiele besturingssysteem. Opvallend is dat de software volledige ondersteuning biedt voor een inkeping in het scherm. Bovendien kunnen ontwikkelaars nu eenvoudig apps ontwerpen die zijn aangepast op een smartphone met notch.

Daarmee kan Android definitief niet om de notch heen. Eerder kwamen verschillende Android-fabrikanten al met een iPhone X-achtige notch op te proppen. Neem bijvoorbeeld de Doogee V, of de Leagoo S9. Maar ook grotere fabrikanten blijven niet achter. De OnePlus 6 krijgt naar alle waarschijnlijkheid een scherm met een vergelijkbare inham, zo blijkt uit gelekte foto’s. En ook Huawei haakt mijn zijn P20-serie (zie hieronder) straks in op de trend die Apple heeft gezet.

Huawei p20


kooptip


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!


Runners deal! De iPhone 15 nu tot €486 korting!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Dat is overigens niet vreemd; het maken van een zo randloos mogelijk scherm is de nieuwe trend. Een notch, waarin de camera’s en sensoren zitten verstopt, is op dit moment de enige manier om te zorgen dat het scherm helemaal door kan lopen naar boven. Daarmee was de iPhone X het eerste toestel dat nagenoeg geen randen heeft.

iPhone zonder notch

Maar terwijl Android-fabrikanten het ontwerp van Apple kopiëren, lijkt Apple alweer een nieuwe weg in te slaan. Volgens de laatste geruchten lanceert Apple in 2019 een iPhone zonder notch. Hoe Apple dit voor elkaar wil boksen, is nog onduidelijk. Het kan zijn dat er onopvallende gaatjes in het scherm worden geboord, of dat het scherm wordt opgebouwd uit verschillende lagen.