Terug naar Alles – maar dan ook alles – over de iPhone 4
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Alles – maar dan ook alles – over de iPhone 4

Door Redactie iCreate7 juni 2010 21:436 min. leestijd4

Na weken – zo niet maanden – van fantaseren, speculeren en analyseren was het vanavond eindelijk zo ver; Steve Jobs heeft de iPhone 4 onthuld. Het toestel heeft een compleet nieuw design, alle technische snufjes waar we maar van droomden en een enorm arsenaal aan nieuwe applicaties en toepassingen. Volgens Jobs heeft het toestel meer dan 100 nieuwe functies, vandaag kwamen er acht uitgebreid aan bod.

De iPhone 4, ‘dit heb je nog nooit gezien’
Het uiterlijk komt sterk overeen met het gelekte prototype. ‘Velen van jullie hebben dit al gezien’, zegt Steve. ‘Maar geloof me, dit heb je nog nooit gezien.’ Zijn uitdagende optimisme blijkt terecht, de iPhone 4 is slechts 9,3 mm dik en oogt fantastisch. Het is de dunste smartphone op aarde, volgens Apple. Zowel de voor- als achterkant zijn van glas met een strook roestvrij staal langs de zijkant. Deze rand is niet alleen de ruggengraat van het toestel, het maakt een essentieel onderdeel uit van de antenne voor Bluetooth, WiFi, GPS, UMTS en natuurlijk GSM.

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone 13 nu met 3 maanden gratis Apple TV+!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Haarscherp beeld met het Retina-display
Het tweede onderdeel van de iPhone 4 is het Retina-display. Dit scherm geeft tekst, foto’s en video’s haardscherp weer dankzij een resolutie van 960 bij 640 pixels. Dat zijn vier keer zoveel pixels als je huidige iPhone. Dankzij de techniek achter het beeldschem – dit is namelijk een IPS-display – geniet je van prachtige kleuren en een grote inkijkhoek. Het Retina-display mag dan hetzelfde formaat als de 3G[S] zijn, volgens Jobs is het zijn tijd ver vooruit. ‘Dit wordt de standaard voor de aankomende zeven jaar.’ Je huidige apps zullen er nog mooier uit gaan zien omdat de iPhone tekst op de hoge resolutie rendert.

Rechts het nieuwe, hele scherpe, Retina-display

Grotere batterij en nieuwe A4-chip
De nieuwe A4-chip wordt als derde genoemd. Hij is ontworpen door Apple’s eigen ontwikkelingsteam en is ‘prachtig om in een iPhone te hebben’. De A4-chip mag dan van groot belang zijn, hij is klein van formaat. Het grootste onderdeel daarentegen is de vernieuwde batterij. De gesprekstijd neemt volgens Apple toe, van 5 uur tot 7 uur. De iPhone 4 kan ook een uurtje langer gebruikt worden voor surfen over WiFi of 3G. Muziekliefhebbers kunnen nu 40 uur lang meezingen met hun favoriete deuntje, dat is 10 uur langer dan voorheen.

Gyroscoop in de iPhone 4G
De volgende functie roept meer vragen op, dan dat het beantwoordt. De iPhone 4 beschikt namelijk over een gyroscoop. Steve demonsteert hoe deze in samenwerking met de bewegingssensor in staat is om bewegingen over zes assen te registeren. Dit klinkt plotseling niet meer zo ingewikkeld als Steve met een potje Jenga laat zien dat de blokkentoren beweegt dankzij de toevoeging van de gyroscoop. De iPhone 4 is dankzij deze sensor net een Nintendo Wii. Steve is dan ook benieuwd wat ontwikkelaars gaan doen met deze technologie.

Fotograferen, filmen en monteren
Het nieuwe camerasysteem roept gelukkig minder vragen op. Op de achterkant van de iPhone 4 siert een 5 megapixel-camera met een LED-flits en een 5x digitale zoom. Steve legt uit dat hij zich liever bezig houdt met het maken van betere foto’s dan megapixel-statistieken. Hij voegt de daad bij het woord door enkele prachtige, onaangepaste, foto’s te tonen. Mogelijk gemaakt door een pixelformaat in de sensor van 1,75 micron. Toe maar. Maar de iPhone kan meer dan foto’s maken, hij kan ook filmen op HD, 720p op precies te zijn. Je kunt tijdens het filmen de flitser aan laten staan.  Een derde ronde van applaus klinkt als iMovie voor de iPhone wordt aangekondigd. De haarscherpe videobeelden kun je voortaan op de iPhone monteren. De manier van werken doet denken aan de Mac-versie: werken in de tijdlijn met extra foto’s, overgangen en titels. Je kunt zelfs de muziek van je iPhone toevoegen aan het fragment en het geheel exporteren naar 360p, 520p of 720p. De iMovie-app is binnenkort beschikbaar in de Amerikaanse App Store voor $ 4,99

iPhone OS 4
Vervolgens komt iPhone OS 4 aan bod. Eigenlijk moet ik iOS4 zeggen, zo heet het besturingssysteem voor de iPhone 4 voortaan. iOS4 ondersteunt multitasking. Apple is hiermee niet de eerste, maar Steve verzekert ‘als je het niet goed ontwikkelt is de accu zo leeg’. Een andere toevoeging komt in de vorm van ‘mappen’, hierin verzamel je applicaties. De naam van de map wordt automatisch bepaald door de categorie van de apps in de map. Je kunt deze naam handmatig wijzigen en de map in het dock plaatsen. Microsoft doet ook een duit in het iOS4-zakje door hun zoekmachine Bing beschikbaar te maken. Google blijft echter eerste keuze als zoekmachine.

iBooks naar alle Apple-handhelds
De zevende functie luistert naar de naam ‘iBooks’, Apple brengt ze naar de iPhone 4 en iPod touch met iOS4. Voortaan kun je 1 boek aanschaffen en downloaden op al je Apple-handhelds. Gemaakte bookmarks en notities worden draadloos gesynchroniseerd. PDF-bestanden zijn voortaan ook leesbaar in iBooks. Ze verschijnen in je virtuele boekenkast. De animaties tijdens het bladeren verlopen soepel.

iAds: minder saai
Nu komt het besef dat Steve de iPhone 4 tijdens een evenement voor ontwikkelaars presenteert. Het achtste aandachtspunt is namelijk iAds. Apple’s eigen reclamesysteem, ingebouwd in iOS4. Wat maakt het uniek? ‘Het combineert de beweging van video met de interactiviteit van het internet.’ De commercials op het presentatiescherm ogen minder saai dan gewone reclames, maar leuk is anders. Gelukkig sluit je zo’n iAds-reclame met een druk op het kruisje in de linker bovenhoek van het venster. Apple begint met iAds op 1 juli.

One More Thing…
Dit zijn de acht functies van de iPhone 4 die Steve ons op het puntje van de stoel deed balanceren. Er is echter nog 1 aankondiging, ‘One More Thing’, zoals Apple het graag zegt.

Videobellen, we noemen het FaceTime
Apple’s negende nieuwe functie voor de iPhone 4 is videobellen. Steve demonsteert het door zijn topontwerper Jonathan Ive te laten schrikken met een close-up. Zowel de beeld- als geluidskwaliteit lijken tijdens de presentatie opvallend goed. ‘Videobellen is niet langer een droom, vanaf nu is het echt.’ Apple noemt het FaceTime. FaceTime werkt dit jaar alleen over WiFi-verbinding. Voor 3G-functionaliteit moet nog gesproken worden met de telecomproviders. Voor videobellen zijn geen instellingen vereist, alleen een iPhone 4. Jij hoeft de ander alleen maar te bellen, zo simpel is het. Beide camera’s, op zowel voor- als achterkant, worden ondersteund. Net zoals de positionering van de iPhone, staand of liggend, het maakt niet uit.

Vanaf eind juli in Nederland
De iPhone 4 is verkrijgbaar in het wit of zwart met 16 of 32 GB. Hij is vanaf 24 juni verkrijgbaar in de Verenigde Staten en wordt eind juli verwacht Nederland. Apple brengt zelf enkele nieuwe accessoires uit zoals een nieuw dock en een case ($ 29,-). iOS4 is gratis voor iPhone- en iPod touch-gebruikers en beschikbaar vanaf 21 juni. Let wel, de eerste generatie toestellen worden niet ondersteund.

‘Dit is de iPhone 4. Wij vinden het de grootste sprong voorwaarts sinds de originele iPhone.’
[Steve Jobs]

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu met 3 maanden Apple TV+

• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Maaike B.
Lezer
Maaike B.

En nu maar hopen dat T-mobile niet meer de enige aanbieder is bij wie je een abonnement af kan sluiten….anders wordt dat overvolle network nog trager!

Voor de rest, top stuk met alle info. Ik kan niet wachten!

Henri
Lezer
Henri

Ik wil hem, ik wil hem, ik wil hem!!!
Maar zoals Maaike zegt: Nu maar hopen dat niet alleen T-Mobile het recht krijgt.

Pletman
Lezer
Pletman

Mooi toestel. Echter balen dat vrijheid ver te zoeken is bij Apple. T-mobile? Ik wil mijn eigen provider uitzoeken! Ik wil niet dat Steve Jobs bepaald welke apps en welke niet.
Ik ga voor de Android. Kijk ook maar eens naar