Terug naar ACM onderzoek Apple: ‘Betalingsbeleid App Store moet anders’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

ACM onderzoek Apple: ‘Betalingsbeleid App Store moet anders’

Door Laura Grootaarts8 oktober 2021 09:382 min. leestijd0

Apple mag app-ontwikkelaars niet dwingen om gebruik te maken van Apple’s eigen betalingssysteem in de App Store. De regels moeten worden aangepast. Dat zou de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben gezegd, zo schrijft persbureau Reuters.

App Store op iPhone

ACM onderzoek Apple

Als een app in-app aankopen zoals abonnementen bevat, zijn ontwikkelaars verplicht om daarvoor gebruik te maken van Apple’s eigen betalingssysteem – een alternatief is er niet. Dat betekent ook dat de zogenaamde Apple-tax betaald dient te worden. De af te dragen commissie kan oplopen tot maar liefst dertig procent. De ACM zou nu geoordeeld hebben dat dit anti-competitief is en dat er veranderingen nodig zijn, in ieder geval in de Nederlandse App Store.

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

De ACM onderzoekt al sinds 2019 of Apple misbruik maakt van zijn dominante machtspositie in de App Store. In de loop der jaren heeft het onderzoek zich toegespitst op dating-apps, maar de conclusie kan ook gevolgen hebben voor andere apps.

Geen boete

Apple zou volgens Reuters vorige maand op de hoogte zijn gesteld van het oordeel van de ACM. Er hoeft geen boete betaald te worden, wél zou Apple de regels moeten aanpassen. De officiële publicatie is nog niet naar buiten gebracht, en naar verluidt neemt Apple nu ook juridische stappen om dit tegen te houden. Zowel de ACM als Apple onthouden zich op dit moment van verder commentaar.

Er is al langer gerommel om de App Store. Eerder lag Spotify met Apple in de clinch over oneerlijke concurrentie in de App Store. En de eindeloze soap tussen Fortnite en Apple over hetzelfde thema, kreeg onlangs weer een nieuwe episode.

Bron: Reuters

iCreate 133
iCreate 133
Iedereen wil deze MacBook Pro
De Apple iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

De Apple iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar