Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

ACM onderzoek Apple: ‘Betalingsbeleid App Store moet anders’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
App Store op iPhone


Lees verder na de advertentie

Apple mag app-ontwikkelaars niet dwingen om gebruik te maken van Apple’s eigen betalingssysteem in de App Store. De regels moeten worden aangepast. Dat zou de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) hebben gezegd, zo schrijft persbureau Reuters.

ACM onderzoek Apple

Als een app in-app aankopen zoals abonnementen bevat, zijn ontwikkelaars verplicht om daarvoor gebruik te maken van Apple’s eigen betalingssysteem – een alternatief is er niet. Dat betekent ook dat de zogenaamde Apple-tax betaald dient te worden. De af te dragen commissie kan oplopen tot maar liefst dertig procent. De ACM zou nu geoordeeld hebben dat dit anti-competitief is en dat er veranderingen nodig zijn, in ieder geval in de Nederlandse App Store.

De ACM onderzoekt al sinds 2019 of Apple misbruik maakt van zijn dominante machtspositie in de App Store. In de loop der jaren heeft het onderzoek zich toegespitst op dating-apps, maar de conclusie kan ook gevolgen hebben voor andere apps.

Geen boete

Apple zou volgens Reuters vorige maand op de hoogte zijn gesteld van het oordeel van de ACM. Er hoeft geen boete betaald te worden, wél zou Apple de regels moeten aanpassen. De officiële publicatie is nog niet naar buiten gebracht, en naar verluidt neemt Apple nu ook juridische stappen om dit tegen te houden. Zowel de ACM als Apple onthouden zich op dit moment van verder commentaar.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Er is al langer gerommel om de App Store. Eerder lag Spotify met Apple in de clinch over oneerlijke concurrentie in de App Store. En de eindeloze soap tussen Fortnite en Apple over hetzelfde thema, kreeg onlangs weer een nieuwe episode.

Bron: Reuters