8 do’s voor foodstyling die je moet kennen
Lees verder na de advertentie
Met de feestdagen voor de deur sta jij je waarschijnlijk flink uit te sloven in de keuken. En die mooie gerechten wil je natuurlijk delen op je Instagram of Facebook. Maar hoe zorg je er nu voor dat je die creaties zo optimaal mogelijk vastlegt met je iPhone? Kamera Express zet samen met iCreate 8 do’s voor foodstyling voor je op een rij.
1. De garnering maakt het af
Je bent waarschijnlijk al de hele dag in de weer met je gerechten, maar wat veel mensen vergeten is de garnering. Dus kom maar op met die granaatappelpitjes, stukjes bieslook, citroenschijfjes of grof gesneden pepertjes. Hier lees je meer over de opmaak van je creaties.
2. Denk vanuit de belangrijkste smaaksensatie
Wat maakt het gerecht nu precies zo lekker? Is dat de sappigheid van een stuk vlees, de knapperigheid van een broodje? Bepaal waar de essentiële smaaksensatie van je gerecht vandaan komt en zorg dat dat element zichtbaar is op je foto’s. Dik het indien nodig een beetje aan met een paar druppels extra olijfolie of peper.
3. Werk met verse ingrediënten
Verse ingrediënten geven niet alleen iets extra’s aan de smaak van je gerechten, maar ook aan je foto’s. Zorg er dus voor dat je werkt met verse ingrediënten wanneer je gaat fotograferen. Zo voorkom je slappe takjes dille of verschrompeld en gebutst fruit op je foto’s.
4. Less is more
Vergeet tijdens het fotograferen niet om af en toe een stap terug en kritisch te kijken naar je compositie. Food fotografie gaat om het gerecht. Probeer waar dan kan en nodig is dus het ‘less is more’ principe toe te passen en zorg ervoor dat de focus op het eten blijft. Een studio-achtergrond kan hier goed bij helpen omdat het eventuele afleidende omgevingsfactoren
5. Natuurlijk licht is het best
Natuurlijk en zacht licht zorgt ervoor dat de gerechten die je gaat vastleggen het best tot hun recht komen. Natuurlijk kun je hiervoor ook studiolampen gebruiken, maar mocht je een groot raam en goed daglicht tot je beschikking hebben, raden we je zeker aan hiermee te experimenteren.
6. Contrast is key
Een oranje pompoensoep in een zwarte kom met groene pompoenpitten, of een bolletje lichtgeel citroenijs in een roze schaaltje met een blaadje munt. Het aanbrengen van kleurcontrast in je foto’s is een goede manier om te zorgen voor appetijtelijke plaatjes. Denk van tevoren dus goed na over welke garnering en kleur servies je gaat gebruiken.
7. Maak gebruik van accessoires
Heb je een mooi tafelkleed of servetten, smaakvol bestek, mooie kaarsen of een prachtig peper en zoutstel dat heel goed in het geheel past? Trek het uit de kast en gebruik het voor je foto’s.
8. Geef jezelf ook wat credits
Heel leuk natuurlijk, die foto’s van het eindresultaat. Je zou bijna haast vergeten dat je niet alleen de fotograaf bent, maar waarschijnlijk ook de hele dag lekker hebt staan koken. Ga dus zelf ook eens op de foto met je gerecht en own the credits!
Dit artikel is een samenwerking met Kamera Express.
Praat mee
0