Terug naar 6x opmerkelijk Apple-nieuws in 2016
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

6x opmerkelijk Apple-nieuws in 2016

Door Laura Grootaarts27 december 2016 14:236 min. leestijd0

Als je terugdenkt aan Apple in gedurende het afgelopen jaar, zul je vooral denken aan de nieuwe producten. Maar er is meer Apple-nieuws, waar we je op deze website en in ons blad constant over bijpraten. Dit zijn de opmerkelijkste nieuwsfeiten van 2016.

1. Apple in de clinch met de FBI

Een bijzonder verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst: of Apple de iPhone 5c van een dode terrorist wilde kraken. Apple’s antwoord? Nee – en het hield voet bij stuk. Het zou een gevaarlijk precedent kunnen vormen: het begint bij de telefoon en de privacy van een dode terrorist, maar waar eindigt het? Bovendien: als zo’n achterdeur eenmaal bestaat, kan deze voor altijd en door iedereen worden gebruikt. Duistere types zouden ermee aan de haal kunnen gaan.

Apple FBI

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Het werd een lang en slepend conflict waarbij invloedrijke personen en bedrijven zich achter de verschillende partijen schaarden. Donald Trump: ‘Het idee dat Apple ons niet toestaat om in hun telefoons te kijken … Wie denken ze dat ze zijn?’ Jan Koum (CEO WhatsApp): ‘Ik bewonder Tim Cook vanwege zijn houding betreffende privacy en Apple om zijn pogingen om gebruikersgegevens te beschermen. Ik ben het volledig met Tim Cook eens. We moeten dit gevaarlijke precedent niet toestaan. Vandaag staat onze vrijheid op het spel.’

Hoe het afliep? Op de dag dat de rechter er iets over zou zeggen, bleek de FBI Apple niet meer nodig te hebben. Ze hadden het toestel gekraakt met hulp van buitenaf. Waarschijnlijk heeft dat ze een flinke smak geld gekost, maar of het ook wat heeft opgebracht? We hebben nooit meer gehoord of er belangrijke informatie is aangetroffen op de iPhone in kwestie. Misschien ontdekte de FBI dat de terrorist er vooral Ace Attorney op speelde. Case closed!

2. Voor het eerst ransomware op de Mac

Transmission ransomware

Belandt er ransomware op je computer, dan wordt de harde schijf als het ware gegijzeld. Om weer toegang te krijgen tot je bestanden, moet je ‘losgeld’ betalen. 2016 gaat de boeken in als het jaar waarin ransomware voor het eerst ook op de Mac verscheen. KeRanger heette het virus en het verspreidde zich via het programma Transmission. Om weer toegang te krijgen tot je documenten moest je 372 euro betalen. Maar zelfs als je dat bedrag overmaakte, was dat geen garantie dat de blokkade werd opgeheven …

3. De Pokémon Go-hype

De hele zomer lang waren we druk met het vangen van Pikachu, Dratini en Snorlax: Pokémon Go was de gamehit van het afgelopen jaar. Het spel werd wereldwijd een half miljard keer gedownload en overal kwam je drommen mensen op Pokémon-jacht tegen, met soms bizarre taferelen ten gevolg. Een Amerikaanse die een Pokémon zocht bij een rivier, vond er iets heel anders: een lijk. Spelers zetten hun auto pardoes aan de kant voor het vangen van een bijzondere Pokémon. Het kustplaatsje Kijkduin bleek een waar broednest voor Pokémon en werd zowat vertrappeld door de op hol geslagen menigte.

Pokémon Go Pikachu

Mocht je de hype gemist hebben: Pokémon Go maakt gebruik van augmented reality, via het scherm van je iPhone worden de virtuele monstertjes geprojecteerd op je eigen omgeving. De bedoeling is dat je ze allemaal vangt. Daarvoor zul je naar buiten moeten, want een Snorlax vind je meestal niet in je luie stoel.

4. Dag allerlei aansluitingen …

De nieuwe Apple-producten zijn voorzien van allerlei innovatieve snufjes, maar in 2016 namen we vooral ook afscheid van gedateerde techniek. Tenminste, wat in de beleving van Apple gedateerd is – en daar blijkt het halve internet het niet zo mee eens te zijn.

Zijkant MacBook Pro

Het eerste wat sneuvelde, was de reguliere koptelefoonaansluiting op de iPhone 7 (Plus). Dit bleek slechts een voorbode van wat er gebeurde met de MacBook Pro. Die mist voortaan, hou je vast, de SD-kaartlezer, de HDMI-aansluiting en gewone usb-ingangen. Ze zijn allemaal vervangen door twee of vier Thunderbolt 3/usb-c- aansluitingen, waarmee je ook kunt opladen. Om ‘oude’ accessoires te koppelen, heb je een kluwen aan extra adaptertjes nodig. Zelfs voor het aansluiten van je iPhone moet je een los kabeltje kopen. Ook weg: MagSafe (de magnetische oplader die losschiet als je over de kabel struikelt, zodat je je MacBook niet mee trekt in je val), het lichtgevende Apple-logootje en het klassieke opstartgeluidje.

5. Apple en Donald Trump

Het was een jaar met politieke thrillers. Of zwarte komedies, kies zelf maar. Hoe dan ook, Donald Trump wordt de 45e president van de VS en dat heeft gevolgen voor alles en iedereen op deze aardkloot en dus ook voor Apple. Trump – aandeelhouder van Apple – heeft zich al diverse keren kritisch uitgelaten over Apple. Zo riep hij in de eerder genoemde FBI-zaak op tot een boycot van Apple-producten (dat tweette hij overigens vanaf zijn iPhone).


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/700796528844103680
Trump wil Apple in ieder geval verplichten om de productie van ‘telefoons en dingen’ in Amerika uit te voeren: in ruil daarvoor belooft hij wel een interessante belastingverlaging voor grote organisaties. Trumps verkiezing veroorzaakte zo veel onrust bij Apple-medewerkers dat Tim Cook zich genoodzaakt voelde om zijn voltallige Amerikaanse personeel te mailen: ‘Ik moedig je aan om collega’s die ongerust zijn te steunen. Laten we vooruit bewegen – samen!’

6. Maar liefst 4 keynotes

In 2016 beklom Tim Cook maar liefst vier keer het podium voor een keynote. Dat is vaak, zélfs voor Apple-begrippen. Dit waren de keynotes in een notendop


21 maart
– De eerste keynote van het jaar had ‘klein’ nieuws. De hoofdrolspeler was de iPhone SE, met zijn 4 inch de kleinste iPhone in jaren. Daarnaast werd de 9,7-inch iPad Pro gepresenteerd, ook een slag kleiner dan zijn voorganger.

13 juni – De WWDC is Apple’s conferentie voor ontwikkelaars en dat betekent dat er veel aandacht is voor de software. Geen glimmende apparaten dus, maar een sneakpreview van iOS 10, macOS en de andere besturingssystemen.

7 september – Deze keynote stond weer wel volop in het teken van nieuwe Apple-producten. Naast de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus maakten we kennis met de nieuwe Apple Watch Series 2 en de draadloze AirPods. Tussendoor sprong ook Super Mario over het podium.

27 oktober – Tijdens de laatste keynote van het jaar werd de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar aan ons voorgesteld. Ook werd de app TV aangekondigd, maar die is voorlopig nog voorbehouden aan Amerikanen.

Dit artikel is afkomstig uit iCreate 84.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar