Terug naar 5 grootste uitdagingen voor een Retina MacBook Air
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

5 grootste uitdagingen voor een Retina MacBook Air

Door Jelle Mol15 januari 2015 12:183 min. leestijd0

Het is vrij zeker: we gaan dit jaar een vernieuwde MacBook Air zien. Dunner, lichter, je kent het wel … De belangrijkste vernieuwing zal echter het Retina-display worden, zodat de ultralichte laptop voortaan ook bij het Retina-clubje (5K iMac, MacBook Pro, iPhone en iPad) hoort.

MacBook Air

Maar dat alles is makkelijker gezegd dan gedaan, want om zo veel pixels in zo’n kleine laptop te krijgen zal Apple concessies moeten doen, of met briljante oplossingen op de proppen komen (wij denken dat laatste). Dit zijn de 5 grootste uitdagingen van een Retina MacBook Air.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Batterij

Een Retina-display levert prachtig beeld op, maar daar moet de hardware keihard voor werken. Om zo veel pixels aan te sturen is immers veel grafische kracht nodig. Een van de dingen die daar onder gaat lijden is de batterijduur. En laat dat nou net een van de unique selling points van de MacBook Air zijn, want een zuinige processor in combinatie met een scherm dat weinig batterij vreet zorgt ervoor dat je 9-10 uur vooruit kunt op de huidige Air. Apple’s filosofie is dat een product beter en sneller moet worden zonder in te leveren op batterijduur, dus wij zijn benieuwd hoe ze dat in Cupertino gaan oplossen.

MacBook Air batterij

2. Processor

Een geschikte processor voor een dunnere MacBook Air zou Intel’s Core M-lijn zijn, speciaal gericht op ultradunne laptops en mobiele apparaten. Energiezuinig en te gebruiken zonder ventilatie, wat veel ruimte scheelt. Klinkt ideaal. Probleempje: erg krachtig zijn deze processors niet. De nieuwste types presteren al een stuk beter dan de vorige generatie, maar het is onwaarschijnlijk dat Apple een nieuwe MacBook Air uitbrengt met een tragere processor dan de vorige. Zeker niet als er ook nog een Retina-display aangestuurd moet worden.

3. Prijs

Retina kost geld. Is het niet voor het beeldscherm zelf, dan is het wel de hardware en ontwikkeling die erin zit. De startprijs van de MacBook Pro Retina in 2012 lag 25% hoger dan de variant zonder Retina-display; voor de 5K iMac betaal je nu zelfs 40% meer. Dat zou betekenen dat het instapmodel van de nieuwe MacBook Air zomaar ineens 1200 tot 1400 euro kan gaan kosten. Toch een stuk minder aantrekkelijk dan de € 929 (11 inch) of € 1029 die je er nu voor neerlegt.

MacBook_Pro_retina

4. Instapmodel

Die hogere prijs heeft nog een consequentie. Als de 11- en 13-inch varianten komen te vervallen, hebben we ineens te maken met een MacBook-instapmodel van dik over de 1000 euro. Dat zou zelfs betekenen dat de MacBook Pro (13 inch, zonder Retina) een goedkopere keus is, terwijl dat ook nog eens een veel krachtigere laptop betreft. Apple houdt graag vast aan de psychologische grens van 1000 euro en dat is volkomen terecht, maar hoe ze dat willen gaan doen, is voor ons nog de vraag. Uiteraard kunnen ze voorlopig de 11-inch variant blijven aanbieden, maar net als de MacBook Pro 15 inch zal die vroeg of laat komen te vervallen.

5. USB Type C

Tot slot een andere lastigheid in de hardware. Volgens de geruchten worden bestaande aansluitingen vervangen door één USB Type C-aansluiting. Slim, maar de specificatie van deze usb-standaard is al maanden klaar en er zijn nog steeds geen producten. Of fabrikanten de kat uit de boom kijken of dat het productieproblemen betreft weten we niet, maar totdat dit type stekker werkelijk verkrijgbaar is, zien wij hem nog niet zo snel in een MacBook Air verschijnen. Het klinkt als een klein dingetje, maar anders dan de iPhone 6 en het saffierglas-debacle is er voor de MacBook Air nauwelijks urgentie om hem zo snel mogelijk te lanceren. Grote kans dat ze dan nog even wachten.

MacBook Air

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
MacBook Air
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar