Terug naar 5 features die Windows 10 van Apple heeft gejat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

5 features die Windows 10 van Apple heeft gejat

Door Sven Lamers29 juli 2015 11:084 min. leestijd3

Vandaag is een erg belangrijke dag in de Windows-wereld. Het is 29 juli, de dag waarop Windows 10 officieel gelanceerd wordt. En die nieuwe versie is hard nodig, want de voorganger Windows 8 was geen groot succes. Gebruikers ergerden zich aan het ontbreken van het startmenu en een ingewikkelde menustructuur door de opsplitsing in een moderne (de tegels) en ouderwetse (de desktop) interface. Laten we met het goede nieuws beginnen, deze twee dingen heeft Microsoft in Windows 10 verholpen. Er is weer een startmenu en de opsplitsing is passé. Daarnaast heeft Windows 10 een hoop nieuwe features gekregen, maar sommige daarvan komen ons wel erg bekend voor … Hierbij een lijst met 5 features die Windows 10 van OS X en iOS gejat heeft.

1. Meerdere bureaubladen

Windows 10 bevat de mogelijkheid om meerdere virtuele bureaubladen in te richten. Zo groepeer je vensters die bij elkaar horen op een eigen bureaublad. Met een druk op de knop naast het startmenu verschijnen onder in het scherm alle virtuele bureaubladen, kun je vensters verslepen en nieuwe bureaubladen aanmaken. Komt je dat bekend voor?

In OS X heb je al sinds 10.5 Leopard (2007) de mogelijkheid om zogeheten Spaces te gebruiken, die in principe niets anders zijn dan virtuele bureaubladen. Sinds 10.7 Lion (2011) werden deze Spaces in Mission Control geïntegreerd. Na een druk op de F3-toets verschijnen boven in het scherm al je ‘Spaces’, kun je vensters verslepen en nieuwe ‘Spaces’ aanmaken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Bureaubladen

2. Het Actiecentrum

Ook nieuw in Windows 10 is het Actiecentrum. Dit is een balk die je opent door in het systeemvak op het pictogram van een tekstballonnetje te klikken, maar het vegen vanaf de rand werkt ook. Alle programma’s kunnen meldingen plaatsen in het Actiecentrum, als alternatief voor het tonen van pop-upmeldingen.

Dat lijkt verdacht op het Berichtencentrum dat Apple in OS X 10.8 (2012) geïntroduceerd heeft. Ook hier verschijnen meldingen van programma’s, daarnaast kun je ook widgets toevoegen. Maar hé, de knop ervoor zit boven in het scherm, dus het is compleet wat anders.

Actiencentrum

3. Hey Cortana

Cortana is de naam van de nieuwe digitale assistente. Ze kan onder andere gegevens online opzoeken of op je pc zoeken naar bestanden. Daarnaast houdt ze je agenda bij en geeft ze de weersverwachting. Je kunt Cortana gebruiken door ‘Hey Cortana’ in de microfoon te roepen. Vervolgens kun je haar onder andere een vraag stellen, een route laten plannen of een programma laten starten. Revolutionair!

Nou … een soortgelijke functie zit nog niet in OS X, maar iOS heeft met Siri al heel lang zo’n persoonlijke assistente. Deze werd samen met de iPhone 4s in iOS 5 (2010) geïntroduceerd en beantwoordt sindsdien al onze vragen. Vanaf iOS 8 hoef je zelfs alleen maar ‘Hey Siri’ te roepen om een gesprek te beginnen.

Cortana

4. Leeslijst

Samen met het nieuwe besturingssysteem krijg je bij Windows 10 ook een nieuwe browser met de naam Microsoft Edge. Het is de opvolger van Internet Explorer en heeft behalve een opgepoetst uiterlijk ook verschillende nieuwe functies aan boord. Een daarvan is de ‘Leeslijst’. Hiermee kun je de inhoud van websites opslaan om later te lezen.

Hier heeft Microsoft niet eens de moeite gedaan om een andere naam te verzinnen. Safari 5.1 in OS X Lion (2011) had ook al een Leeslijst die precies hetzelfde kan als de Leeslijst van Edge.

Leeslijst

5. Leesweergave

Nog een nieuwe functie van Microsoft Edge is de Leesweergave. Met deze functie open je een pagina in een duidelijk lettertype en zonder afleidende kleuren of afbeeldingen. De leeslijst haalt dan onder andere alle reclame en overbodig menu-opties weg.

Dit ken je al? In Safari 5 (2010) werd de Reader-functie geïntroduceerd en – juist – deze opent een website in een lekker leesbaar formaat, zonder reclames en andere overbodige elementen.

Leesweergave

Bonus: Apple jat van Windows

Laten we duidelijk zijn, we vinden het niet erg dat Windows 10 al deze functies van OS X gejat heeft. De Mac en OS X zijn op dit moment nog steeds ontzettend populair en waarom zou je het wiel opnieuw moeten uitvinden? Apple jat immers ook genoeg features van zijn concurrenten (vastgepinde tabladen in Safari), andere programma’s (vergelijk Spotlight met Alfred) en uit de jailbreak-community (vergelijk Bedieningspaneel met SBSettings). En ja, in OS X El Capitan heeft Apple ook een functie van Windows 7 (2009) gejat. Daar heb je namelijk een eenvoudige mogelijkheid om twee vensters snel naast elkaar splitscreen te openen. Het werkt iets anders, maar in Windows kan dat al heel lang.

Vensters El Capitan

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
digaly
Lezer
digaly

Oh please, kan je even goed zeggen dat ze het van android of linux gejat hebben. Ze willen gewoon meegaan met de tijd, waar android, linux en OSX staan willen zij gewoon erbij komen.

Tristan
Lezer
Tristan

Kom op hoor, gejat? Waar slaat dat op… Volgens mij heeft Apple geen Copyright op het woord/De woorden “Hey …. ” staan… Mensen vragen om de functies die Windows nog miste, dat betekend niet meteen jatten… Windows 10 moet mee met de tijd.

Eugene Wildenberg
Lezer
Eugene Wildenberg

Ik denk dat OSX nog een hoop kleine dingetjes van Windows kan overnemen. Het draait immers om gebruikersgemak.?