Terug naar 5 coole 3D Touch-functies die je moet proberen op de iPhone 6s
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

5 coole 3D Touch-functies die je moet proberen op de iPhone 6s

Door Sven Lamers10 oktober 2015 10:303 min. leestijd2

Sinds gisteren zijn de iPhone 6s en 6s Plus officieel in Nederland verkrijgbaar. De grootste nieuwe functie van Apple’s nieuwe telefoons is 3D Touch. Hiermee kan het display herkennen of je licht of hard op het scherm drukt. Dit maakt nieuwe bedieningsconcepten mogelijk. Wij noemen de vijf coolste die je moet proberen als je een nieuwe iPhone hebt.

1. Quick Actions

Als je harder drukt op een app-icoontje, krijg je een contextmenu te zien. Hiermee krijg je snellere toegang tot een aantal functies van een app. Zo kun je bijvoorbeeld de camera direct in de selfie-modus starten of naar je nieuwste kiekje in de fotobibliotheek gaan. Best handig.

Quick Actions

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

2. Tekst selecteren

Wie kent het niet. Je schrijft een iets langere tekst op je iPhone en bij het nalezen kom je erachter dat de autocorrectie een heleboel heeft veranderd. Zonder 3D Touch moet je moeizaam op de stukjes in je tekst tikken. Op de iPhone 6s gaat dat veel gemakkelijker door harder op het toetsenbord te drukken. Dan veranderen de digitale toetsen namelijk in een soort trackpad waarmee je razendsnel tekst selecteert. Je moet er van tevoren even aan denken, maar hierdoor maakt 3D Touch het echt makkelijker om met tekst te werken.

Tekst

3. Peek en Pop

Druk je binnen apps harder op bepaalde plekken, dan krijg je een voorvertoning van de inhoud – dat heet Peek. Druk je vervolgens nog harder door, dan opent de inhoud – dat heet Pop. In Mail kun je zo je een e-mail in een venster openen en dan via een veeggebaar wissen of archiveren. Dat werkt niet sneller dan gewoon openen, maar je kunt wel sneller terug naar het beginpunt.

Peek en Pop

4. Live-achtergronden

Op de nieuwe iPhone 6s kun je Live Photos als achtergrond instellen. Apple heeft negen stuks in iOS gebouwd, daarnaast kun je natuurlijk ook zelfgemaakte Live-foto’s gebruiken. Het leuke: tik je harder op het vergrendelscherm, dan wordt die foto geanimeerd. Alleen niet de thuisknop gebruiken om je iPhone te laten ontwaken, want omdat Touch ID zo snel is, is je telefoon al ontgrendeld voordat je de animatie kunt zien.

Live Achtergronden

5. Multitasking

Eigenlijk heb je met 3D Touch de thuisknop van de iPhone alleen maar nodig om je vingerafdruk te laten scannen. Want als je harder op de linkerkant van het scherm tikt en dan naar rechts veegt, open je de multitasking-weergave van de iPhone. En vanaf daar kom je makkelijk terug naar het thuisscherm. Wedden dat de iPhone 7 helemaal geen thuisknop meer heeft?

Multitasking

Wat vind jij de coolste 3D Touch-functie? Laat het ons weten in de reacties.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 6s
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marco Poppe
Lezer
Marco Poppe

Even wennen maar na weekje merk ik dat ik het steeds meer ga gebruiken en het ook waardeer als door mij veel gebruikte apps het ook gaan ondersteunen. Een dubbeltap (dus niet klik) op de homebutton laat overigens het scherm iets zakken zodat je bij de 6S+ maar ook bij de 6S makkelijker met 1 hand bij icoontjes komt. Wellicht al bekend maar wilde toch even melden.

Mailo
Lezer
Mailo

Hoe moet ik het doen?