Terug naar De 5 beste alternatieven voor WhatsApp
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De 5 beste alternatieven voor WhatsApp

Door Daan Jeuken30 augustus 2016 19:234 min. leestijd2

Nu WhatsApp de onvermijdelijke stap heeft genomen om je gegevens te delen met Facebook, wordt de roep om alternatieven steeds groter. Willen we namelijk dat Facebook alles van ons weet (doen ze dat niet al?) en willen we in onze chatapp lastiggevallen worden door ‘op maat gesneden’ reclames, ofwel spam? Zo niet: dan zijn dit de 5 beste alternatieven voor WhatsApp.

1. iMessage

berichten
De meest privacy-beschermende chatdienst is iMessage van Apple. Apple versleutelt alle berichten en zweert geen boodschap te hebben aan jouw boodschappen. Met alle nieuwe toeters en bellen die Berichten in iOS 10 krijgt, kun je je op elke denkbare manier uiten. Het mooie is dat alle Apple-gebruikers iMessage kunnen ontvangen (het staat standaard ingeschakeld) en dat je zowel vanaf je Mac als iPhone en iPad kunt appen. Het enige probleem is dat je geen contact meer kunt hebben met Android-gebruikers. Kleinigheidje …

2. Telegram

Telegram-iconToen WhatsApp werd overgenomen door Facebook, wierp Telegram zich direct op als privacy-veilig alternatief. Dat is het nog steeds en de berichtendienst groeit gestaag: het telde begin dit jaar 100 miljoen gebruikers. Dat zijn er nog steeds iets minder dan de 1 miljard van WhatsApp. Dit is dan ook de belangrijkste drempel: als niemand in je omgeving Telegram gebruikt, heb je zo weinig te appen.

3. Skype

Skype-icon
Skype staat nog steeds synoniem voor videobellen, maar waar alle chatapps inmiddels ook videobellen aan de functionaliteit hebben toegevoegd, heeft Skype ondertussen juist ook chatopties. Je kunt persoonlijke berichten sturen en groepsgesprekken starten. Het enige nadeel is dat veel mensen met een Skype-account hun telefoonnummer nog niet hebben gekoppeld en alleen te vinden zijn via een gebruikersnaam. Maar dat zijn opstartproblemen – als eenmaal iedereen skypet, is dit zo verholpen.

4. Viber

Viber-icon
Viber was in 2010 een van de eerste partijen die gratis bellen en appen op iPhone en iPad mogelijk maakte. Er hing toen wel een dubieus luchtje aan de app, júíst op het gebied van privacy, maar het Viber-team deed zijn uiterste best om elke kritiek te weerleggen, door zelfs op icreatemagazine.nl vragen te beantwoorden. Viber bestaat inmiddels nog steeds en is met name in Azië populair. Hiervoor geldt echter hetzelfde als voor Skype en Telegram: je omgeving moet ook even de overstap maken.

5. De postduif (a.k.a. sms) …

Postduif-app
… want duiven kunnen niet gehackt worden (wel gevangen). Oké, misschien is dit wel erg ver terug in de technologische tijd, maar het digitale equivalent van appen is sms’en. En sms’jes gaan gewoon via je provider, net als telefoongesprekken. Mits je die wel vertrouwt, is dit een veilig alternatief dus. Bovendien kan iedereen met een telefoonnummer sms’jes ontvangen. Nadeel is dan weer dat sms’jes nog altijd geld kosten. Dat is ook niet meer van deze tijd.

Google-Facebook-iconFacebook en Google?

Facebook en Google hebben ook chat-diensten: Facebook Messenger en Allo. Die nemen we echter niet mee in deze alternatieven-lijst. Facebook Messenger is natuurlijk geen alternatief als je wilt voorkomen dat WhatsApp info met Facebook deelt. Allo van Google is niet uit en we associëren Google nou ook niet bepaald met privacy-beschermend alternatief.

Willen we alternatieven voor WhatsApp?

De grote vraag, die de tijd zal uitwijzen, is of deze maatregel van WhatsApp ze daadwerkelijk de kop gaat kosten, of dat het een zoveelste storm in een glas water is. Er zijn inmiddels al onderzoeken gaande naar de stap van WhatsApp, zoals door de Amerikaanse Federal Trade Commission en de Britse privacytoezichthouder ICO. Ondernemen die geen actie en blijken onze vrienden en familie zich niet druk om deze kwestie te maken, dan zullen WhatsApp en Facebook de storm wel weer overleven. Want wat heb je aan een alternatieve chat-dienst als je de enige bent die hem gebruikt?

Welke diensten zijn volgens jou een mooi alternatief voor WhatsApp?

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Sjaak
Lezer
Sjaak

Ik mis alternatieven als Wickr en Signal. 🙁

jeffrey buijvoets
Lezer
jeffrey buijvoets

en google hangouts? die gebruik ik nu