Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

4 redenen waarom de iPhones binnenkort duurder worden

Auteur: iCreate
0 reacties
Coolblue iPhone duurder


Lees verder na de advertentie

In het najaar worden doorgaans de nieuwste modellen van de iPhone gelanceerd. Dit had tot nu toe een interessant effect op de voorgaande modellen: die werden wat goedkoper door de lancering van de nieuwe exemplaren. Maar het lijkt erop dat het dit jaar voor het eerst anders gaat verlopen. De iPhones lijken namelijk niet goedkoper te worden, maar zelfs duurder. Hoe komt dit?

Het effect van corona

De lockdowns in verband met corona liggen bij ons gelukkig (vooralsnog) achter ons. In China is dit anders. De Chinese overheid is erg strikt als het gaat om coronamaatregelen en stelt al bij een paar zieken weer een complete lockdown in. De afgelopen jaren heeft een groot deel van de Chinese industrie hierdoor gedeeltelijk of zelfs helemaal stilgelegen.

Dat merken we hier, want heel veel producten die hier worden verkocht worden in China in elkaar gezet. Dat geldt ook voor de iPhones. Voor de productie van iPhone-onderdelen is de Chinese industrie hard nodig. Doordat er de afgelopen periode weinig onderdelen geproduceerd zijn, heeft dit schaarste tot gevolg. Men verwacht dat dit als eerste merkbaar zal worden bij de iPhone 13, maar ook bij andere modellen die nog in productie zijn zal dit gevoeld gaan worden.

En dan komt de marktwerking van vraag en aanbod om de hoek kijken. Is de vraag hoog, maar het aanbod laag? Dan worden producten duurder. Dat lijkt door de effecten van de coronamaatregelen dus ook voor iPhones te gaan gelden. Het is dus de moeite waard om te proberen geld te besparen door op zoek te gaan naar goede iPhone aanbiedingen. En corona is daarbij niet de enige factor die van invloed is op de prijzen van de iPhones.

De invloed van de oorlog in Oekraïne


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de oorlog in Oekraïne weinig effect heeft op de prijs van iPhones. Er worden immers geen materialen voor de iPhone gemaakt in Oekraïne, dus invloed op de productie heeft het niet. Toch merkt Apple wel degelijk effect van de oorlog. Apple heeft namelijk, net als veel andere grote bedrijven, besloten om de handel met Rusland te staken vanwege de oorlog.

Dit betekent dat er in Rusland momenteel geen iPhones worden verkocht door Apple. Hoewel het marktaandeel daar niet enorm is, is de kans toch groot dat Apple hier effect van zal merken. En hierdoor zou het dus heel goed kunnen zijn dat de prijzen van de iPhones hoger worden.

De waarde van de euro

Er is nog een factor die ervoor kan zorgen dat de prijzen van de iPhones worden opgedreven: de waarde van de euro ten opzichte van de dollar. Inmiddels is zelfs al pariteit tussen dollar en euro bereikt. Dit betekent dat de euro net zoveel waard is als de dollar, terwijl de euro hiervoor altijd meer waard was dan de dollar. Voor Apple was dit een prettige uitgangssituatie, omdat verkoop in Europa relatief veel opleverde. Dit voordeel is nu dus verdwenen en het is de vraag of en wanneer dat weer terugkomt.

Een tekort aan chips

Ten slotte is er nog een vierde factor die van invloed is op de verwachte prijsverhogingen van Apple: het tekort aan chips. Chips zitten tegenwoordig in heel veel apparaten en ook in telefoons worden ze veelvuldig gebruikt. De vraag is hier echter groter dan het aanbod. Er zijn zelfs al autofabrikanten die bestellingen niet kunnen leveren vanwege het tekort aan chips. Ook op de markt van de mobiele telefonie wordt de schaarste inmiddels gevoeld.

Apple werkt veel samen met chipfabrikant TSMC, maar deze fabrikant waarschuwde onlangs dat de prijzen van chips verhoogd gaan worden. Dat is een gevoelige klap voor Apple, want voor bijvoorbeeld de iPhone 12-toestellen worden chips van TSMC gebruikt. Mochten er op termijn echt leveringsproblemen ontstaan wat betreft chips, dan is de kans groot dat dit effect zal hebben op de prijzen van iPhones.

Welke iPhone wordt het duurst?

Of Apple de prijzen voor iPhones echt gaat verhogen moeten we nog even afwachten, maar gelet op bovenstaande factoren lijkt het een realistisch scenario. De kans is groot dat je dit het minste zal merken bij de oudere modellen die op de markt zijn.

Rond de release van de iPhone 13 waren er al geruchten dat dit model een stuk duurder zou worden, maar dat bleek mee te vallen. Wanneer Apple de iPhone 12 wil blijven produceren, zal het tekort in chips van TSMC een grote rol gaan spelen. Het lijkt dan ook logisch dat juist dit type telefoon duurder gaat worden als deze problemen aanhouden.

Daarnaast wijzen analisten erop dat de iPhone 14 tot wel 100 dollar duurder kan worden dan voorgaande nieuwe modellen. Wil je de prijs voor je nieuwe iPhone toch laag houden? Dan lijkt de meeste winst te behalen in het zoeken naar goede aanbiedingen en het besparen op de kosten voor accessoires. Ga bijvoorbeeld op zoek naar voordelige iPhone hoesjes. Op deze manier kun je toch wat besparen op het moment dat de prijzen van de iPhones echt gaan stijgen.