Terug naar 4 redenen waarom Apple telecomprovider wordt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

4 redenen waarom Apple telecomprovider wordt

Door Jelle Mol4 augustus 2015 09:434 min. leestijd1

Apple als autofabrikant, Apple als bank, Apple als verzekeraar, je kunt de branche zo gek niet bedenken of Apple is er al wel eens aan gelinkt. Een stuk dichterbij huis en daarom een stuk aannemelijker voor de techgigant is echter een uitbreiding naar telecom. Volgens geruchten is Apple in de Verenigde Staten en Europa dan ook in gesprek om een virtuele telecomprovider te lanceren, dat wil zeggen op het netwerk van bestaande providers.

Bronnen melden dat de dienst momenteel al wordt getest in Amerika, maar dat betekent niet dat de plannen ook werkelijk doorgang vinden. Toch zijn er aanwijzigingen dat Apple telecomprovider kan en wil worden, ook al duurt dat waarschijnlijk nog even (naar verluidt een jaartje of vijf). Wij hebben vier aanwijzingen op een rijtje gezet.

1. Apple wil een totaalpakket bieden

De huidige telefoon-abonnementconstructie is een mengelmoes van verschillende partijen. Heb je een iPhone in combinatie met een abonnement, dan ben je voor service aangewezen op je telecomprovider die je iPhone in geval van reparatie meestal opstuurt naar een externe reparateur. Je kunt ook bij Apple zelf terecht, maar die kunnen je weer niet helpen als je vragen hebt over je mobiele abonnement. Het zou een stuk makkelijker zijn als je voor al je vragen, problemen en service terechtkunt bij één partij, die in Nederland al winkels en servicekanalen (online, telefonisch, Apple Premium Reseller, Genius Bar) beschikbaar heeft: Apple. Voor het bedrijf betekent dat bovendien wederom een uitbreiding in het ecosysteem.

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

De Apple iPhone 13 tijdelijk tot €337 korting!

Maximale korting als je ook internet van Ziggo thuis hebt!

iPhone 6

2. De patenten zijn toegewezen

We hebben bij Apple reeds gezien dat toegewezen patenten allerminst betekenen dat de technologie ook daadwerkelijk geïntroduceerd gaat worden, maar het betekent in elk geval dat Apple er serieus over nadenkt. En dat blijkt ook te gelden voor een rol als virtuele telecomprovider. In 2006 werd door Apple een patent ingediend (en in 2011 uitgebreid) waarin wordt beschreven hoe een iPhone automatisch kan schakelen tussen verschillende gastnetwerken, afhankelijk van de beste dekking en afspraken met de betreffende provider. Virtuele providers die momenteel in Nederland actief zijn, zitten allemaal vast aan één netwerk. Maar zoals we van Apple gewend zijn, wil het bedrijf nog een stapje verdergaan wanneer het per land overeenkomsten sluit met alle telecomproviders die een eigen netwerk hebben.

3. Apple SIM heeft het fundament gelegd

Het liefst zou Apple zo snel mogelijk afscheid nemen van de simkaart. Het stukje plastic in je iPhone neemt alleen maar ruimte in en maakt het voor consumenten onnodig moeilijk om van provider te wisselen. De voor de iPad geïntroduceerde Apple SIM biedt een oplossing, maar dan moeten de providers wel meewerken. En dat blijkt nog een lastig opgave, want al kort na de introductie in oktober 2014 gooide de Amerikaanse provider AT&T roet in het eten door de overstap naar een andere provider te blokkeren. Desalniettemin is de technologie reeds beschikbaar en zien we deze mogelijk ook in de volgende iPhone, al dan niet gestandaardiseerd in overleg met Samsung en telecomproviders.

iPad3GSIM11

4. Op zoek naar nieuwe markten en inkomsten

Apple zit met name dankzij de iPhone op een enorme berg geld die op den duur ergens geïnvesteerd in moet worden. Want hoe rijk het bedrijf ook is, het succes van de iPhone is ook een zwakte: investeerders maken zich zorgen over het feit dat Apple té afhankelijk is van de iPhone. Flopt een nieuw model, dan heeft dat een enorme omzet- en winstdaling tot gevolg. Apple zoekt daarom actief naar nieuwe markten en bronnen van inkomsten, zoals de vermeende Apple Car, het vorig jaar geïntroduceerde Apple Pay, de televisiemarkt en ongetwijfeld nog talloze andere concepten die momenteel op de tekentafel liggen. De telecomindustrie is een logische stap die in het verlengde ligt van mobiele apparatuur en kan profiteren van het succes van de iPhone en iPad.

Apple Pay

De Apple iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

De Apple iPhone 13 nu met €100 korting op AirPods!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Guest
Lezer
Guest

Het blijft fascinerend om te zien hoe grote bedrijven hun doelgroep bespelen als een viool. Toen een Apple begon met hun kruistocht tegen de simkaart riepen massa’s mensen dat het geweldig was, want Apple wilde hen helpen om van provider te kunnen wisselen. Ik vroeg me toen al af hoe vaak mensen per maand van provider wisselen als het fysiek vervangen van een stukje plastic zo’n probleem moet zijn, maar nu blijkt dat Apple helemaal niet wil dat je van provider wisselt, nouja 1x dan, naar Apple. Hun simloze technologie is zuiver en alleen gemaakt zodat zij deze virtuele provider… Lees meer »