Terug naar 4 functies die Android N van iOS heeft gejat
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

4 functies die Android N van iOS heeft gejat

Door Sven Lamers10 maart 2016 10:283 min. leestijd2

Het was een kleine verrassing: gisteravond bracht Google de preview van Android N uit, de nieuwste versie van Google’s mobiel besturingssysteem. Normaliter wordt de preview-versie van Android op de Google I/O in mei gelanceerd, maar Google is dit jaar sneller. Android N kan op de Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6, Pixel C, Nexus 9 en Nexus Player geïnstalleerd worden. We hebben de nieuwste versie al uitgeprobeerd en noemen 4 functies die Android van iOS heeft gejat. Als bonus noemen we ook nog een functie die we graag op iOS zouden willen hebben.

1. Split-screen

Met iOS 9 heeft Apple de iPad nieuw leven ingeblazen, dankzij uitgebreide multitasking. De belangrijkste functie was daarbij Split View, waarmee je twee apps naast elkaar kunt draaien. Dat vond Google een goed idee en heeft in Android N een soortgelijke functie ingebouwd. In de basis werkt deze split-screen functionaliteit hetzelfde (met een schuifje in het midden om de grootte van apps aan te passen), maar op Android is die wel iets flexibeler. Zo kun je in portretstand apps ook onder elkaar draaien in plaats van naast elkaar. Bovendien werkt split-screen bij Android zelfs op telefoons. En ten slotte is split-screen direct voor alle apps geactiveerd – bij iOS moesten apps eerst geüpdatet worden.

MultiWindow_DevBlog_Tablet_160308_01_N9

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

2. Picture-in-picture

Nog zo’n nieuwe multitaskingfunctie van iOS is Picture-in-picture. Hiermee kun je een video afspelen terwijl je in een andere app bezig bent. Ook deze functie gaat Android N krijgen, al is het op dit moment nog onduidelijk welke apparaten die ondersteunen. Op Android TV is Picture-in-picture al geactiveerd en het werkt precies zoals je zou verwachten. Misschien iets voor een Apple TV-update?

3. Reageren vanuit notificaties

In Android N kun je direct reageren vanuit notificaties! Revolutionair! Maar komt je dat bekend voor? Apple heeft een soortgelijke functie al in iOS 8 geïntroduceerd. De twee functies werken nagenoeg hetzelfde, maar hoe zou je het ook anders doen?

Notifications_Source160308_05_6P

4. Nachtmodus

Zoals je wellicht weet krijgt de volgende versie van iOS een speciale nachtmodus, Night Shift genaamd. Hiermee filtert het besturingssysteem al het blauwe licht op het scherm en dat moet voor een betere nachtrust zorgen. Nou had Android al apps die hetzelfde deden, maar in Android N wordt een Night Mode direct in het systeem gebouwd. Deze filtert echter niet het blauwe licht, maar geeft Android gewoon een wat donkerder thema. Maar net als Night Shift wordt het tijdelijk geactiveerd op basis van je locatie en de tijd van de dag.

Bonus: Data Saver

Android N introduceert ook een nieuwe functie die we heel graag op iOS zouden willen hebben. Met Data Saver wordt de hoeveelheid gegevens beperkt die je via het mobiele netwerk downloadt. Schakel je de functie in, blokkeert Android dat apps op de achtergrond data mogen downloaden. Daarnaast worden apps ook gevraagd om ook op de voorgrond zo min mogelijk data te verbruiken, bijvoorbeeld door films en muziek in een slechtere kwaliteit te streamen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
A.M. Heijboer
Lezer
A.M. Heijboer

Sven Lamers, de volgende keer dat je een artikel schrijft, controleer even wat je zegt. Er is maar 1 punt dat (een beetje) kopt, de rest slaat nergens op. 1. Split screen. Google had dit al voordat apple aankondigde dit te gaan introduceren. Het was alleen standaard uitgeschakeld (ga naar instellingen voor ontwikkelaars om het aan te zetten) (met uitzondering van Samsung en LG, deze toestellen kunnen dit al jaar en dag). 2. Picture in picture. Korte tijd mogelijk via splitscreen en al jaren beschikbaar via third party apps (zeker voor apps als bijvoorbeeeld YouTube). 3. Reageren vanuit notificaties. Dit… Lees meer »

S abdoel
Lezer
S abdoel

Sven, je moet artikel aanpassen. De eerste 2 punten waren al mogelijk bij de Samsung s3. En al de andere functies bij Android 4.0 of via third party apps. Vindt het het wel erg jammer dat je geen research heb gedaan. Pas je artikel aan of verwijder het!