Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Met deze belangrijke iPhone X-functie loopt Apple twee jaar voor op Android

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
TrueDepth iPhone X 3D-technologie van Apple


Lees verder na de advertentie

Met de TrueDepth-camera bezit de iPhone X een ongeëvenaard staaltje technologie. En het duurt nog zeker tot 2019 voordat er Android-telefoons komen die zich met deze 3D-technologie van Apple kunnen meten.

Voorsprong op Android

Dit verklaren drie grote onderdelenfabrikanten tegenover Reuters. Het zou minstens nog een jaar duren voordat er een Android-toestel komt waarbij de 3D-gezichtsherkenning net zo geavanceerd is als bij Apple’s Face ID. Dit gezichtsherkenningssysteem maakte zijn intrede bij de iPhone X, die vorig jaar in september werd aangekondigd.

Maar waarom lopen Android-fabrikanten zo ver achter? Volgens de producenten zit dat hem vooral in de vertical-cavity surface-emitting lasers, ook wel VCSELs. Dit is een kernonderdeel van de Face ID-hardware; de laserchips vuren 30.000 onzichtbare infrarode puntjes op het gezicht van de gebruiker af, om zo een zeer nauwkeurige 3D-scan te maken.

Dankzij het grote R&D-budget en een deal met VCSEL-fabrikant Finstar zit het bij Apple voorlopig wel goed met de voorraad VCSEL-onderdelen. Fabrikanten van Android-telefoons hebben – mede door de deals die Apple sluit – moeite om dezelfde technologie in te kopen.


kooptip

Producten van Android zullen geduld moeten hebben tot meer bedrijven VCSELS produceren. Het gloednieuwe toestel van Samsung, de Galaxy S9, heeft overigens ook gezichtsherkenning, maar die is lang niet zo nauwkeurig en veilig als Face ID. Het vlaggenschip gebruikt Intelligent Scan om gezichten te herkennen, waarbij 2D-beelden worden gebruikt.

Belangrijke iPhone X-functie

Als je een smartphone wilt met veilige 3D-gezichtsherkenning, lijkt een iPhone X dus voorlopig de beste keuze. En dit jaar verschijnen er naar verluidt meer apparaten met Face ID. Misschien al bij de nieuwe iPad Pro, bijvoorbeeld. Mogelijk presenteert Apple die binnenkort tijdens WWDC 2018. Daarnaast rekenen we in september op drie nieuwe iPhones, met allen Face ID.