Terug naar 17.000 Macs besmet met malware
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

17.000 Macs besmet met malware

Door Jelle Mol6 oktober 2014 09:302 min. leestijd0

Hackers hebben de controle over ruim 17.000 Macs die besmet zijn met malware, meldt het Russische antivirusbedrijf Dr. Web. De malware staat bekend als Mac.BackDoor.iWorm en de meeste besmette Macs bevinden zich in de VS. Inmiddels heeft Apple de in Mac OS X ingebouwde antivirussoftware bijgewerkt waardoor gebruikers automatisch beschermd zijn.

iWorm malware

iWorm botnet

De besmette Macs maken onderdeel uit van een ‘botnet’, een netwerk waarmee meerdere computers op afstand kunnen worden bestuurd zonder dat de gebruiker het merkt. Nadat iWorm geïnstalleerd is, maakt de malware verbinding met een server en wacht het op instructies van hackers. Daarvoor maakten kwaadwillenden gebruik van het populaire sociale netwerk Reddit. Via berichten die ogenschijnlijk over iets anders gingen werden de ip-adressen van besmette Macs verspreid. De berichten zijn inmiddels verwijderd.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Verspreiding via illegale software

De malware is mogelijk verspreid via illegale software. Tijdens het installeren van een illegale en besmette versie van onder andere Adobe Photoshop en Microsoft Office moeten gebruikers expliciet toegang geven tot hun systeem. Ook moeten ze het beveiligingsniveau aanpassen omdat de software niet door Mac OS X wordt goedgekeurd. Hierdoor kan iWorm zich nestelen in de Bibliotheekmap van OS X.

Gisteren heeft Apple de antivirusdefinities van Xprotect bijgewerkt, waardoor Macs beschermd zijn tegen Mac.BackDoor.iWorm. Xprotect controleert op de achtergrond Macs op malware en werd geïntroduceerd in OS X Snow Leopard. Updates worden automatisch bijgewerkt.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar