Terug naar 12 handige functies in iOS 9: mis ze niet
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

12 handige functies in iOS 9: mis ze niet

Door Laura Grootaarts17 september 2015 11:165 min. leestijd10

iOS 9 is sinds gisteren verkrijgbaar. Heb jij je iPhone, iPad of iPod touch inmiddels ook voorzien van deze update? Dan kun je met het besturingssysteem aan de slag. Gisteren vertelden we je al op welke aanpassingen we ons verheugden. Maar in iOS 9 zitten nog talloze kleine verbeteringen die alles nét even gemakkelijker en efficiënter maken. Wij hebben er een aantal voor je geselecteerd.

1. Lettertype vergroten of verkleinen

Ben je al een beetje gewend aan het nieuwe lettertype in iOS 9? Apple heeft voor dit lettertype gekozen omdat het helderder is en goed leesbaar. Wil je de grootte van het lettertype veranderen? Dat kan via ‘Instellingen>beeldscherm en helderheid>tekstgrootte’.

2. Snel een bijlage toevoegen aan een mail

Een bijlage toevoegen aan een mailtje is nu zo gepiept vanuit de mail-app zelf. Maak een bericht aan, dubbeltik op het scherm en er verschijnt een menu. Als je hierin kiest voor ‘Voeg bijlage toe’, kun je kiezen uit bestanden die op je iCloud Drive staan. Andersom werkt het ook: ontvang je zelf een bijlage in je mailbox, dan kun je deze direct opslaan in iCloud.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

3. Bestudeer het verbruik van je batterij

Waarom moet je je iPhone nu alweer uploaden? Onder ‘Instellingen>Batterij’ vind je belangrijke informatie over je batterijgebruik. Klik op het klokje erboven, en je ziet precies welke apps je batterij leeg hebben geslurpt en op welke manier. Nog een extra tip: in hetzelfde venster kun je de Energiebesparingsmodus aanzetten. Daarmee wordt het stroomverbruik van je iPhone of iPad tijdelijk verminderd.

iOS 9 - batterij

4. iCloud Drive

Via de gloednieuwe app iCloud Drive zie je alle bestanden die je in de cloud hebt opgeslagen. Kun je de app niet vinden? Klopt, je moet hem eerst nog even zelf activeren. Dat kan via ‘Instellingen>iCloud>iCloud Drive aan>Op beginscherm’.

5. Sneller door je fotobibliotheek

Onder in je fotobibliotheek zie je een rij met thumbnails van al je foto’s. Je kunt hier doorheen swipen en stoppen bij de foto die je wilt zien. Dat gaat véél sneller dan voorheen.

6. Makkelijker zoeken op een webpagina

Zoek je een bepaald woord op een pagina en heb je geen zin om de tekst in zijn geheel door te lezen? Tik dan op het deel-icoon onder in het scherm. Je kunt daar kiezen voor de functie ‘Zoek op pagina’. In iOS 8 bestond deze functie ook wel, maar was hij zo ver weggestopt dat bijna niemand wist dat het kon.Zoeken op een pagina

7. Betere beveiliging

Blokkeer je je iPhone of iPad met een code? Het kan in het vervolg nog net ietsje veiliger. Je kunt je 4-cijferige code vervangen door een toegangscode van 6 cijfers. Kijk in de Instellingen-app naar Toegangscode.

8. Webpagina opslaan als pdf

Ben je tijdens het surfen een interessante pagina tegengekomen? Bewaar hem als pdf-bestand! Druk op het deel-icoon in het scherm en je krijgt de mogelijkheid om de page op te slaan als pdf in iBooks. Echt heel fraai ziet het eindresultaat er niet uit. Maar de tekst is zeker nog wel leesbaar.

9. Snel terug naar een andere app

Soms spring je zonder dat je het in de gaten hebt van de ene app naar de andere. Bijvoorbeeld als je in Safari een linkje opent naar de App Store. Voortaan kun je met één klik boven in het scherm weer meteen terug naar waar je gebleven was.

iOS 9 - terug naar andere app

10. Automatisch slot na 30 seconden

Als je je iPhone een tijd niet gebruikt, gaat hij in slaapstand. Via ‘Algemeen>Automatisch slot’ kun je aangeven na hoeveel tijd dat moet gebeuren. Vroeger duurde het minimaal 1 minuut voordat je iPhone in slaapstand sprong. Nu kun je kiezen om dat al na 30 seconden te laten gebeuren. Scheelt toch weer batterij!

11. Sneller foto’s selecteren

Om foto’s te selecteren, moest je ze vroeger één voor een aanvinken. Wat een gedoe. Als je met iOS 9 in je filmrol op ’Selecteer’ tikt, kun je gewoon over de rijen foto’s heen swipen om ze allemaal te selecteren. Je kunt zelfs diagonaal over het scherm vegen om grote hoeveelheden foto’s in één keer te selecteren. Handig als je een hele reeks foto’s wilt verwijdere.

12. Desktopversie van een website tonen

Heel leuk, al die websites die compleet geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Maar vaak mis je dan net wat functies of content die je op je MacBook wel ziet. Heb je niet genoeg aan de uitgeklede versie van een website? Tik dan op het deel-icoon onder in het scherm en kies voor ‘Vraag om desktopsite’. Ook voor deze functie geldt dat hij voorheen al bestond, maar dat hij nu een stuk gemakkelijker te vinden is.

iOS 9.3

In maart 2016 verschijnt er een grote update van het besturingssysteem voor de iPhone en de iPad. Weten wat de gaafste nieuwe functies van deze update zijn? Je leest het in ons artikel 7 vernieuwingen in iOS 9.3 om naar uit te kijken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

10
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bart
Lezer
Bart

Het bijvoegen van een bijlage in de email lukt bij mij niet. Ik krijg deze keus niet te zien nadat ik dubbel tik of het scherm wat langer vast houdt.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Dat is bijzonder! Er zouden aan de uiteinden van het menu pijltjes moeten staan waarmee je naar de nieuwe optie kunt navigeren. Ik zou de mail-app even helemaal afsluiten en het dan opnieuw proberen.

Bart
Lezer
Bart

Klopt. Maar zoals je in de bijlage ziet krijg ik die niet.
De app volledig afsluiten heb ik geprobeerd en de iPad opnieuw opstarten helpt geen van alle

Bart
Lezer
Bart

Overigens ontdek ik zojuist dat dit niet werkt bij Exchange account maar wel bij het Google account…..
Daar kan ik wel bijlagen toevoegen.

Sndmrv
Lezer
Sndmrv

Jammer dat je de lettertype van de iPhone niet kan veranderen. İk heb namelijk een hekel aan arial ?

Iris
Lezer
Iris

Ik kan mijn automatisch slot helemaal niet meer veranderen. Hij blijft nu staan op 30 seconden en ik kan er geen andere tijd van maken. Liever heb ik 1 minuut..

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Dat gebeurt als je de ‘Energiebesparingsmodus’ gebruikt. Die optie vind je in ‘Instellingen>Batterij’. Zet je die uit, kun je het automatisch slot weer naar wens veranderen.

Simone
Lezer
Simone

Ik vind het lettertype Arial juist prettig. Ik erger me aan het lettertype Times new Roman, dat ik niet op m’n scherm zie, maar wel zie als ik mails, of notities vanaf m’n Ipad air 2 verzend. En ook nog heel groot. Is daar wat aan te doen?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Voor zover ik weet kun je daar niet heel veel aan doen. Dat ligt aan de instellingen van de ontvanger. Als die heeft aangegeven dat hij je mail in roze olifantenletters wil ontvangen, dan gebeurt dat. Het programma Outlook verandert teksten zonder opmaak ook standaard in in Times New Roman …

Ton Ton
Lezer
Ton Ton

ik zou wel eens willen weten waarom de slaapmodus niet dmv een app in te schakelen is. Via de schakelaar vind ik redelijk ouderwets. Weet jij hier een oplossing voor?