Terug naar 10 nieuwe features in OS X Yosemite
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

10 nieuwe features in OS X Yosemite

Door Jelle Mol17 oktober 2014 08:005 min. leestijd0

Heb je OS X Yosemite geïnstalleerd? Het nieuwe uiterlijk zal het eerste zijn wat je opvalt. Maar er is natuurlijk nog veel meer. In dit overzicht vind je 10 nieuwe features in OS X Yosemite waar je direct mee aan de slag kunt.

Wil je werkelijk alles uit OS X Yosemite halen? Bestel dan de Mac voor Beginners Yosemite online.

Mac voor Beginners Yosemite

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1. Widgets in Berichtencentrum

Berichtencentrum werd in Mountain Lion geïntroduceerd en is sindsdien steeds handiger geworden. In OS X Yosemite is het nu mogelijk om − net als in iOS 8 − interactieve widgets toe te voegen aan het Berichtencentrum. Zo kun je zelf een verzameling maken van functies en informatie waar je snel toegang tot wilt hebben, zoals een rekenmachine of sportuitslagen.

Om widgets toe te voegen klik je in het Berichtencentrum op ‘Wijzig’. Behalve de widgets van Apple kun je via de App Store-knop ook widgets van andere programma’s installeren.

2. De vernieuwde Spotlight

Fanatieke gebruiker van Spotlight? Goed nieuws, in Yosemite is Spotlight nog slimmer en uitgebreider geworden. Behalve bestanden en programma’s op je Mac zoekt Spotlight nu bijvoorbeeld ook naar nieuws, Wikipedia-artikelen en in de iTunes Store. Je krijgt direct een voorvertoning en behalve rekenen en woorden opzoeken kan Spotlight nu ook valuta en eenheden omrekenen.

Spotlight Yosemite

3. iCloud Drive

Met iCloud Drive heb je één centrale locatie om bestanden met andere Macs en iOS 8-apparaten te synchroniseren. Als je iCloud Drive hebt geactiveerd (‘Systeemvoorkeuren>iCloud’), dan verschijnt deze map automatisch in Finder. De map is ook via je browser toegankelijk op iCloud.com. Je kunt bestanden uploaden door ze in deze map te slepen. Als je een bestand verwijdert, verdwijnt het meteen ook vanaf andere apparaten.

Als je programma’s gebruikt die via iCloud documenten synchroniseren, zoals Pages, dan wordt per programma een aparte map in iCloud Drive aangemaakt. Hierin worden je bestanden netjes georganiseerd en kun je ze met het betreffende programma direct openen vanaf je iPhone of iPad. Meer over iCloud Drive lees je in onze workshop.

4. Bijlagen met Mail Drop

Je kent het vast wel: je stuurt een groot bestand via e-mail en je weet niet zeker of het goed gaat aankomen bij de ontvanger. In dat geval is WeTransfer een alternatief, maar met Yosemite kan het in Mail nog makkelijker. Sleep een bijlage (maximaal 5 GB) in de e-mail en Mail Drop doet de rest. De bijlage wordt namelijk automatisch naar iCloud geüpload.

Indien de ontvanger ook Mail gebruikt, ziet hij de bijlage gewoon in de e-mail, maar wordt het bestand gedownload vanaf iCloud. Gebruikt de ontvanger een ander e-mailprogramma of de browser, dan verschijnt de downloadlink van het bestand in de e-mail.

5. Sms’jes vanaf je Mac

Berichten op Mac werkt hartstikke handig voor iMessage, maar helaas moeten die groene berichtvarianten (sms) nog steeds vanaf een iPhone verstuurd worden. In Yosemite is het mogelijk om sms-berichten vanaf je Mac te versturen en te ontvangen. Schakel hiervoor deze functie in op je iPhone (iOS 8.1) via ‘Instellingen>Berichten>Sms doorsturen’. Om er gebruik van te maken dienen je iPhone en Mac gebruik te maken van hetzelfde wifi-netwerk.

6. Geluidsopnames in Berichten

Een andere nieuwe functie in Berichten is het versturen van audiofragmenten. Apple noemt dit ‘soundbite’ en om het te gebruiken hoef je alleen maar op het microfoontje in een bericht te klikken. Na het beluisteren verdwijnt het fragment automatisch na enkele minuten, tenzij je zelf of de ontvanger ervoor kiest om het op te slaan.

Audiofragment berichten Yosemite

7. Handoff

Het idee van Handoff is simpel: met één druk op de knop kun je wisselen tussen je Mac en iOS-apparaat en verdergaan waar je mee bezig was. Om hiervan gebruik te maken heb je iOS 8 en bluetooth 4.0 nodig, dat je op de nieuwere Macs vindt. Handoff stel je in via ‘Systeemvoorkeuren>Algemeen>Sta Handoff … toe’. Deze functie werkt met alle apps van Apple, zoals Mail, Safari, Pages, Kaarten, Agenda enzovoort.

Als je op je iPhone of iPad bezig bent in zo’n app, verschijnt op je Mac een melding bij het betreffende programma. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met een e-mail op je iPad en hem afmaken op je Mac. Andersom werkt het ook: de betreffende app verschijnt dan in het vergrendelscherm van je iPhone of iPad. Handig als je een route uitstippelt op je Mac die je vervolgens kunt openen op je iPhone.

8. AirDrop tussen Mac en iOS-apparaten

Met AirDrop is het sinds OS X Lion mogelijk om draadloos bestanden uit te wisselen tussen Macs die bij elkaar in de buurt staan. Het fijne is dat je er geen wifi voor nodig hebt. AirDrop werkt nu ook tussen Mac en iOS-apparaten. Klik in Finder op ‘AirDrop’ en activeer op het iOS-apparaat AirDrop via het Bedieningspaneel. Sleep het bestand dat je wilt versturen in het AirDrop-venster en accepteer de melding op het iOS-apparaat. AirDrop wordt op specifieke Mac-modellen ondersteund.

AirDrop Mac iOS

9. Nieuwe functies in Safari

Ook het uiterlijk van Safari is op de schop genomen in OS X Yosemite. De interface is kaler en simpeler geworden zodat alle aandacht gaat naar de inhoud van de website, maar alle functionaliteiten zijn er nog steeds. Een grote verbetering is de adresbalk, waar je zo’n beetje alles kunt vinden wat je nodig hebt: je favorieten, veelbezochte websites, zoekresultaten van Google of een andere zoekmachine en iCloud-tabs.

Daarnaast is het werken met tabbladen verbeterd. Met de tabbladenknop rechtsboven krijg je direct een overzicht van al je openstaande tabbladen. Meerdere tabbladen van dezelfde website worden gestapeld, wat we eerder hebben gezien in Mission Control. Tot slot openen privésessies voortaan in een nieuw venster zodat je tegelijkertijd in een privésessie en normale sessie kunt werken.

10. Donkere weergave

Is het nieuwe uiterlijk van Yosemite nog niet ‘anders’ genoeg of ben je benieuwd naar de donkere kant van OS X? Open Systeemvoorkeuren, klik op ‘Algemeen’ en zet een vinkje voor ‘Gebruik donkere menubalk en donker Dock’. Toegegeven, het is eens wat anders en ziet er stiekem best leuk uit.

Donkere weergave Yosemite

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar