Terug naar MacBook
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

MacBook

Door Sven Lamers16 juli 2019 09:3510 min. leestijd

De MacBook was Apple’s lichtste en meest compacte draagbare Mac. Maar met de komst van de MacBook Air 2019, heeft Apple besloten om de verkoop ervan stop te zetten. Het is nog steeds een prima Mac, en de komende tijd zal de MacBook ook zeker nog te koop zijn via webshops buiten Apple om.

Design MacBook

Het eerste woord dat in je opkomt is als je de nieuwe MacBook ziet, is ‘futuristisch’. De MacBook is extreem dun: het dikste deel achteraan meet slechts 13,1 millimeter. Dat is weer 4 millimeter dunner dan de huidige MacBook Air. Aan de voorkant is de MacBook wel ietsiepietsie dikker (nog geen millimeter), waardoor de MacBook vooral minder taps afloopt. Ook op de weegschaal is weer een mijlpaal bereikt: de eerste MacBook Air woog 3 pond (1,36 kilo), de nieuwe MacBook weegt er 2 (0,92 kilo). Nou lijken 4 mm dunner en 170 gram lichter (dan de huidige MacBook Air) misschien niet zo veel, maar bedenk wel dat dit besparing van 24 procent (dunner) en 16 procent (lichter) zijn. In Apple’s bezeten queeste naar dunnere en lichtere producten zijn dit indrukwekkende getallen.
MacBook 2015

Dat de MacBook dun en licht is, valt dus meteen op. Dat geldt ook voor zijn kleurtjes. Sinds Apple de zwarte en uiteindelijk ook de witte MacBooks de das omdeed, was een Apple-laptop per definitie zilver. Apple’s honger naar kleurtjes zwol de laatste jaren echter weer aan: de iPhones gingen van wit en zwart naar goud, zilver en ‘spacegrijs’ (om over de kleuren van de 5c nog niet te spreken), de iPad volgde en nu is ook de MacBook in dit kleurenschema gestoken. Het is even wennen, met name de gouden MacBook doet wat wenkbrauwen fronsen, maar het past erg goed bij het futuristische design. Ook is er een roségouden variant.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

MacBook kleuren_Stock

 

Hardware MacBook

Hoe heeft Apple het voor elkaar gekregen om de toch al superdunne MacBook Air te overtreffen? Het antwoord is vooral een kwestie van ontwikkeling. De Air kreeg in 2011 voor het laatst een uiterlijke update, maar de basis stamt nog uit 2008. Toen bestond de iPhone pas net en had er nog niemand van een iPad gehoord. De ervaring die Apple de afgelopen jaren heeft opgedaan met deze compacte apparaten, plus alle technologische ontwikkelingen sindsdien, zijn allemaal in de nieuwe MacBook gestoken.

De MacBook is dan ook helemaal van de grond af opnieuw opgebouwd. Het belangrijkste deel is het moederbord; het hart van de machine. Dit is dermate drastisch besnoeid dat het 67 procent kleiner is dan het kleinste moederbord dat Apple ooit heeft ontworpen. Hoe hebben ze dat klaargespeeld? Uiteraard deels door alle onderdelen nog kleiner te maken en dichter bij elkaar te stoppen, maar de belangrijkste winst is dat er helemaal geen bewegende delen, ventilators en luchtgaten meer zijn. Dit zorgt niet alleen voor gigantische ruimtebesparing in de eerste ventilatorloze MacBook ooit, het zorgt er ook voor dat de MacBook geheel geruisloos zijn werk zal doen.

MacBook 2015 hardware

Wat zit er nog wel allemaal op dit moederbord? 256 of 512 GB SSD en 8 GB RAM – dat is meer dan de standaard 128 of 256 GB SSD en 8 GB RAM van de MacBook Air. Het geheel wordt aangedreven door een 1,1-GHz of 1,2-GHz dual-core Intel Core m-processor (met Turbo Boost tot 2,7 GHz) met 4 MB gedeelde L3 cache en de grafische kaart is de Intel HD Graphics 515. Deze laatste zin zegt je waarschijnlijk erg weinig, maar vergeleken met de MacBook Air zijn de prestaties wat minder, maar ligt de nadruk op het lage energieverbruik. Ten slotte is er ook een maatwerkconfiguratie met een 1,3 GHz-processor en Turbo Boost tot 3,1 GHz.

Batterijduur MacBook

Apple verkiest dus de batterijduur boven de prestaties en dat is best een logische keuze. De dunnere behuizing biedt immers ook minder ruimte voor de accu en Apple wil die batterijduur van ‘een hele dag’ maar al te graag behouden. De ruimtewinst door het kleinere moederbord en de energiewinst van de zuinige processors helpen daarbij, maar er is meer. Apple ontwikkelde namelijk een compleet nieuw type accu. Normaal was een accu een rechthoekig blok met een bepaalde dikte en dat was het dan. Het deel van de behuizing dat dunner was dan de accu (het voorste deel van de laptop) bleef leeg. Loze ruimte dus. De nieuwe batterij is opgebouwd uit lagen, net als de terrassen van een rijstveld. De plakken batterij liggen op elkaar en sluiten precies aan op de vorm van de behuizing zodat alle beschikbare ruimte ook wordt gevuld met batterij. Hierdoor wist Apple 35 procent meer accu in dezelfde ruimte te proppen. Met de update in april 2016 is de accu zelfs nog iets groter geworden waardoor je er één langer mee kunt draadloos internetten.

Draadloos en usb-c

Nog een gevolg van de dunnere behuizing is dat er minder ruimte is voor aansluitingspoorten. Het is hetzelfde dilemma als Apple bij de eerste MacBook Air had en de uitkomst is net zo drastisch als destijds. Apple’s visie is namelijk een toekomst zonder draadjes. Functies als iCloud, AirDrop, AirPlay en AirPrint maken het aansluiten van externe apparaten al steeds vaker overbodig en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Daarom is de MacBook uitgerust met de nieuwste wifi- en bluetooth-standaarden, maar heeft hij nog slechts twee aansluitingen.

Eén daarvan, aan de rechterkant van de laptop, is een simpele in- en uitgang voor audio. Hoewel muziek via AirPlay en bluetooth ook al prima draadloos kan worden verstuurd, was het blijkbaar toch nog een brug te ver om deze poort ook weg te halen. Aan de linkerkant zit de andere aansluiting en die is speciaal: het is een nieuwe, multifunctionele usb-c-poort. Deze poort heeft slechts een derde van de grootte van een normale usb-poort en combineert allerlei verschillende mogelijkheden: je kunt er de MacBook mee opladen, usb-apparaten op aansluiten met de snelheid van usb 3 en video mee wegsturen via HDMI, VGA en Mini DisplayPort.

MacBook usb-c

Usb-c is één oplossing op vele vraagstukken, maar het brengt wel weer wat problemen met zich mee. Je kunt namelijk maar één poort tegelijk aansluiten; als je de MacBook oplaadt, kun je niets aansluiten. Daarnaast passen de huidige stekkers niet in de kleine usb-c-poort en dus moet je verloopkabeltjes hebben. Voor een standaard-usb naar usb-c kabeltje betaal je bij Apple € 19, voor de multipoort-adapter met hdmi-, usb- en stroom-aansluiting (waarmee je dus wel meerdere apparaten tegelijkertijd op de MacBook kunt aansluiten) betaal je € 89. Andere fabrikanten zullen echter spoedig ook vergelijkbare maar goedkopere kabels op de markt brengen.

Retina-display MacBook

Na de iPhone, iPad, MacBook Pro en iMac kon de nieuwe MacBook uiteraard niet meer achterblijven: hij heeft nu ook zo’n haarscherp Retina-display. Het scherm heeft een diameter van 12-inch, waarmee het precies tussen de twee MacBook Airs in zit. Het scherm is één grote glasplaat, met een zwarte rand rondom net als de MacBook Pro heeft. Het Retina-display heeft een resolutie van 2304 bij 1440 pixels, wat neerkomt op 226 pixels per inch en een totaal oplevert van 3 miljoen pixels.

Apple maakt al langer Retina-displays, maar toch is dit MacBook-scherm weer uniek. Met een dikte van 0,88 millimeter is dit het dunste Mac-display ooit. Het glas en de ruimte ertussen werd dunner en zelfs de pixels werden opnieuw ontworpen: het diafragma is groter, zodat er meer licht door elke pixel komt. Dit is niet gedaan om nóg levendigere kleuren te krijgen, maar om energie te besparen. De led-belichting achter het scherm is dertig procent zuiniger gemaakt ten opzichte van de Retina-schermen van MacBook Pro’s.

MacBooks op een rij

 

Dit prachtige scherm heeft ook een keerzijde en die zal vooral nostalgici pijn doen. De MacBook is namelijk de eerste Apple-laptop sinds de PowerBook G3 in 1997 zonder oplichtend Apple-logo aan de achterkant van het display. Het was iconisch, veel mensen zullen het missen en Apple zal het ongetwijfeld ook liever niet hebben weggehaald. De stap zal waarschijnlijk uit noodzaak zijn geboren. Het oplichtende logo was namelijk een leuk neveneffect van ‘lekkend’ licht aan de achterkant van het display. Een beeldscherm wordt van achteren belicht met een led-scherm, dat naar voren toe schijnt, maar aan de achterkant ook licht lekt. Daar maakte Apple slim gebruik van door een Apple-logo uit de aluminium achterplaat te snijden, dat dus automatisch werd verlicht zodra het beeldscherm werd ingeschakeld. Apple’s focus op energiezuinigheid resulteert echter ook in steeds minder lekkend licht en waarschijnlijk zag dit er bij de MacBook zo sneu uit dat Apple het logo niet meer heeft uitgesneden. Het is het einde van een tijdperk. Maar ook het begin van een nieuw tijdperk. Het is maar hoe je het bekijkt.

Toetsenbord en Force Touch MacBook

Het toetsenbord had een belangrijke rol in het uiteindelijke ontwerp van de MacBook. De breedte ervan bepaalt namelijk de breedte van de MacBook. In tegenstelling tot al zijn voorgangers strekt het toetsenbord nu uit over de gehele breedte van de laptop. Er zijn geen randen meer aan de zijkant – de speakers die daar voorheen zaten, zijn verhuisd naar boven het toetsenbord.

Force Touch trackpad

Maar de grootste vernieuwing zit onder het toetsenbord. Als je je huidige toetsenbord nader bestudeert en je vinger zachtjes op de hoeken van een toets drukt, dan zie je dat ze wiebelen op hun scharniertje. Dat onderliggende principe heeft Apple veranderd: in plaats een zogenaamd schaar-mechanisme, bestaande uit twee delen, zit er nu een vlinder-mechanisme onder de toets, dat bestaat uit één deel. Je raadt het al: dit is dunner (40 procent) en lichter dan de oude techniek. Wat jij echter vooral zult merken is dat de toetsen 17 procent groter zijn en dat ze niet meer wiebelen. Waar je ook drukt, de toetsen gaan altijd recht naar beneden en je hoeft ze minder ver in te drukken. We kunnen niet wachten hier onze vingers op te leggen.

Onder het toetsenbord ligt nog een kleine innovatie verstopt: de toetsenbordverlichting. Elke toets heeft nu een eigen ledje gekregen, zodat het geheel weer dunner is en elke toets precies even fel oplicht. Het zijn details waar Apple-liefhebbers van smullen.

Technische specificaties MacBook

 • Releasedatum: 19 april 2016
 • Besturingssysteem: OS X
 • Uitvoeringen: zilver, goud, spacegrijs, roségoud
 • Display: 12-inch Retina-display, 2304 x 1440 pixels, 226 ppi, 16:10
 • Processor: 1,1-GHz, 1,2-GHz of 1,3 GHz dual-core Intel Core M-processor
 • Werkgeheugen: 8 GB 1600 MHz LPDDR3
 • Grafische kaart: Intel HD Graphics 515
 • Opslag: 256 GB of 512 GB SSD
 • Afmetingen: 1,31 cm hoog x 28,05 cm breed x 19,65 cm diep
 • Gewicht: 0,92 kg
 • Draadloos: 802.11ac wifi en bluetooth 4.0
 • Aansluitingen: usb-c-poort voor zowel opladen, usb 3.1, DisplayPort, VGA als hdmi.
 • Camera: 480p FaceTime-camera
 • Audio: stereoluidsprekers, twee microfoons, koptelefoonaansluiting
 • Toetsenbord: volledig formaat met achtergrondverlichting, 79 toetsen
 • Trackpad: Force Touch en multitouch
 • Batterij: ingebouwd, tot 10 uur draadloos internetten, tot 30 dagen standby

Adviesprijzen MacBook

De MacBook is sinds juli 2019 niet meer bij Apple zelf te koop. Dit zijn de adviesprijzen die Apple hanteerde. Wellicht kun je de MacBook nog op de kop tikken via webshops buiten Apple om.

 • Met 256 GB SSD en 1,1-GHz dual-core Intel Core m3-processor: € 1449
 • Met 512 GB SSD en 1,2-GHz dual-core Intel Core m5-processor: € 1799

Bekijk ook ons overzicht met alle Mac modellen.

 

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Volgend dossier
iPad Air 2019
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden