Terug naar iPhone XR 2019
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone XR 2019

Door Laura Grootaarts6 augustus 2019 12:144 min. leestijd

Vorig jaar maakten we kennis met de kleurrijke iPhone XR: in 2019 verwachten we een opvolger daarvan. Apple heeft er officieel nog niets over gezegd. Toch weten we op dit moment al behoorlijk wat van de iPhone XR 2019. Welke nieuwe functies kun je verwachten? En hoe ziet het nieuwe toestel eruit? Dit moet je weten.

iPhone XR 2019

iPhone XR 2019 in het kort

 • Release medio september 2019
 • Geleverd met iOS 13
 • Het minst dure instapmodel
 • Nieuwe dubbele camera
 • Verkrijgbaar in zes kleuren

iPhone XR, iPhone XR 2019 of nog iets anders?

Naar verwachting brengt Apple in 2019 drie nieuwe iPhone 2019-modellen uit. Om te beginnen zijn er de opvolgers van de iPhone XS en de iPhone XS Max: deze worden in de volksmond iPhone 11 en iPhone 11 Max genoemd. Daarnaast komt er ook een opvolger voor de iPhone XR, het instapmodel. De naam van dit toestel is nog niet bekend, we houden het voor nu op iPhone XR 2, iPhone XR 2019 of iPhone 11R.

Design iPhone XR 2

De iPhone XR 2 is de opvolger van de iPhone XR uit 2018 en ziet er voor het grote deel hetzelfde uit. Het toestel is even groot als dat van vorig jaar en de voorkant is een en al scherm, met een smalle rand eromheen. Bovenaan is de rand iets dikker om ruimte te maken voor de selfie-camera. De behuizing is gemaakt van aluminium (bij de duurdere modellen gebruikt Apple rvs), de achterkant is van glas; dit is nodig omdat je het toestel draadloos kunt opladen.

iPhone XR kleuren

De iPhone XR is een kleurrijk toestel, en dat zal met de nieuwe generatie niet anders zijn. Sommige kleuren van vorig jaar verdwijnen, daar komen nieuwe voor in de plaats. Blauw en koraal vervallen, lavendel en groen zijn nieuw. Je ziet scherven van de nieuwe kleuren hierboven. Dat maakt dat je de keuze hebt uit:

 • Zwart
 • Wit
 • Rood
 • Geel
 • Lavendel
 • Groen

Scherm

De iPhone XR 2 krijgt hetzelfde scherm als de vorige iPhone XR. Dat wil zeggen, een 6,1-inch LCD-scherm met afgeronde hoeken. Apple noemt dit een Liquid Retina-scherm. Qua zwarttinten blinkt het oled-scherm van de luxere modellen uit, maar het scherm van de XR is nog steeds uitstekend.

Vorig jaar had het scherm geen 3D Touch, en de verwachting is dat Apple ook dit jaar geen drukgevoelig scherm gebruikt voor de XR. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat Apple de functie überhaupt aan het uitfaseren is. De XR heeft Haptic Touch: als je langer op het scherm duwt, voel je een trillinkje. Dit geeft de illusie van drukgevoeligheid.

Nieuwe camera

iPhone XIR CAD-tekening

De grootste vernieuwing die we dit jaar verwachten, betreft de camera van de iPhone. De huidige XR heeft een enkele camera, de nieuwe zou een dubbele camera krijgen. Zoals je op de CAD-tekening hierboven ziet, wordt de camera verwerkt in een vrij grote, vierkante ‘camerabult’. Dat betekent dat je straks eindelijk optische zoom hebt. En dat je betere portretfoto’s kunt maken. Nu kun je ook al mooie portretten maken – Apple past daarvoor wat software-matige trucjes toe. Maar die software herkent helaas alleen mensen. Met een echte dubbele lens kun je bij je huisdier of objecten scherpte-diepte toepassen.

Andere nieuwigheden

Naast de camera is er op dit moment nog maar weinig bekend over echt in het oog springende vernieuwingen. Het opmerkelijkste gerucht betreft nog wel het tweezijdig opladen. Dat wil zeggen dat je met de iPhone andere draadloos oplaadbare apparaten kunt opladen, door die boven op de iPhone te leggen. Je kunt daarbij denken aan de Apple Watch en de vernieuwde AirPods. Mogelijk komt deze functie naar de XR, maar het zou ook kunnen dat het blijft voorbehouden aan het vlaggenschip van dit jaar.

iPhone andere apparaten opladen

Verder zal de iPhone 11R een nieuwe en nog snellere A13 chip krijgen. De kans is ook groot dat Apple de batterijduur nog verder weet te optimaliseren. En dat terwijl de huidige XR al een opmerkelijk goede batterij heeft, die de accu’s van de duurdere iPhones zelfs overtreft.

iPhone XR 2019 prijs

De iPhone XR is Apple’s instapmodel, maar echt budget-proof kun je het niet noemen. Je kunt beter zeggen dat de XR 2 de minst dure iPhone van Apple is. We verwachten dat Apple voor de XR 2 ongeveer dezelfde prijzen hanteert als voor de XR. En dan eerder iets duurder dan iets goedkoper. Ter indicatie: de huidige XR heeft en vanaf-prijs van € 859.

iPhone XR 2 release

Traditioneel presenteert Apple de nieuwe iPhones tijdens een keynote in de eerste helft van september. Voor de iPhone 2019 zal dat niet anders zijn. Volgens de laatste geruchten kun je de iPhone XR 2 kopen op 20 september. Wil je op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

iCreate 111
iCreate 111
Is jouw Mac al klaar voor Catalina?
Volgend dossier
MacBook
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden