Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
iPhone 6
iPhone

iPhone 6

De iPhone 6 verscheen in september 2014. Traditiegetrouw heeft deze achtste generatie iPhone een volledig nieuwe vormgeving gekregen. De hoeken zijn afgerond, het apparaat is weer dunner geworden en de achterkant is geheel van aluminium, op een onderbreking door een plastic strip aan de boven- en onderkant na. Wat echter het meest in het oog springt, is het nieuwe beeldscherm. En voor het eerst bracht Apple een grotere versie van de iPhone uit met een groter scherm.

Lees verder na de advertentie

Design iPhone 6

Op het eerste gezicht lijkt de iPhone 6 op een te heet gewassen iPad. De achterkant is geheel van aluminium, alleen doorbroken door twee plastic strips om het telefoonsignaal door te laten. Daarnaast heeft de iPhone afgeronde hoeken, zowel aan de voor- en achterkant. Ook bij de volumeknoppen aan de zijkant heeft Apple goed naar zijn tablet gekeken: deze zijn niet meer rond, maar langwerpig. Ten slotte is de aan/uit-knop verhuisd naar de rechter zijkant van het apparaat zodat je hem ondanks de grotere afmetingen van de behuizing gemakkelijk kunt indrukken.

Retina HD-scherm

De hierboven beschreven wijzigingen zijn echter lang niet de grootste veranderingen aan de iPhone 6. En dat mag je letterlijk opvatten, want de nieuwe iPhone is groter geworden. Dat komt met name door de gegroeide schermen die Apple ‘Retina HD Display’ heeft genoemd. De iPhone 6 heeft een 4,7-inch (12 cm) scherm met 1334 x 750 pixels, wat dezelfde pixeldichtheid (326 ppi) betekent als de iPhone 4 tot en met 5s hadden. Het hele apparaat is daardoor gegroeid tot 6,7 cm in de breedte en 13,8 cm in de hoogte. Maar Apple zou Apple niet zijn als ze de iPhone niet opnieuw dunner wisten te krijgen. Slechts 6,9 mm meet de dikte van de iPhone 6. Het gewicht ligt met 129 gram tussen dat van de iPhone 4s en iPhone 5s.

kooptip

Voor wie 4,7-inch voor een telefoon nog niet genoeg vindt, heeft Apple de iPhone 6 Plus ontworpen. Deze heeft een scherm van 5,5 inch (14 cm) en een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarmee is de iPhone 6 Plus de eerste telefoon van Apple die voldoet aan de Full-HD-standaard. In combinatie met de grootte van het scherm bereikt de iPhone 6 Plus een pixeldichtheid van 401 ppi. De 6 Plus is uiteraard ook groter dan de iPhone 6: 7,8 cm in de breedte en 15,8 cm in de hoogte. Met 7,1 mm is hij iets dikker dan de iPhone 6.

Een innovatie van het iPhone-scherm is de zogeheten dual-domain pixels. Bij gewone beeldschermen bestaat een pixel altijd uit drie lampjes, een rode, groene en blauwe. Deze staan recht naast elkaar en al naargelang hoe sterk welke lampjes (subpixels) branden, ontstaat er een kleur. Nu is dat laatste ook het geval bij de Retina HD-displays van de iPhone 6, maar in tegenstelling tot andere schermen zijn de pixels schuin geplaatst. Het effect: een betere kijkhoek en minder kleurveranderingen als je niet recht naar het scherm kijkt. De pixels zijn als het ware naar links en rechts gericht, zonder nadelige effecten als je er recht op kijkt.

Hardware iPhone 6

Het hart dat in de iPhone 6 slaat, is de tweede generatie van Apple’s 64-bit processor op desktopniveau: de A8. Die levert 25 procent meer CPU-kracht en is 50 procent sneller bij grafische berekeningen dan de A7. Daarbij is de A8 nog eens 13 procent kleiner dan zijn voorganger, hoewel er dubbel zo veel transistors op zitten, namelijk twee miljoen. Dat is mogelijk omdat de processor nu op 20-nanometer-basis gemaakt wordt, waarmee hogere snelheden bij een lager energieverbruik mogelijk zijn. Net als zijn voorganger krijgt de A8 er weer een helpend handje bij: de M8-coprocessor die allerlei activiteiten bijhoudt zonder de A8 te belasten. Zo herkent de M8 nu naast lopen of autorijden ook of je aan het fietsen bent. Daarnaast weet hij dankzij een nieuwe barometer in de iPhone op basis van luchtdruk op welke hoogte je je bevindt en of je bijvoorbeeld trappen omhoog bent gegaan.

Processor

Zowel de nieuwe A8 als M8 hebben een positief effect op de energiezuinigheid van de iPhone 6. Apple is het gelukt om ondanks de Retina HD-displays de batterijtijd te verhogen. In vergelijking met iPhone 5s kun je een uurtje langer surfen en filmpjes kijken.

Wat de batterijduur betreft is de iPhone 6 Plus een stuk beter dan de iPhone 6. Stand-by-tijd? Geen 10 dagen zoals de 5s en 6, maar 16 dagen. Muziek luisteren? 80 uur in plaats van 50. Surfen via 4G? 12 uur in plaats van 10. Het is knap hoe Apple dit voor elkaar heeft gekregen. Natuurlijk biedt de grotere behuizing iets meer ruimte voor een grotere accu, maar dat wordt bij andere telefoons normaliter tenietgedaan door het grotere scherm.

iPhone 6-camera

De iSight-camera achter op de iPhone 6 heeft nog steeds 8 megapixels en 1,5 nanometer grote pixels op de sensor en heeft een iets groter diafragma (f/2.2). Daarnaast heeft de camera een nieuwe techniek, genaamd ‘Focus Pixels’. Deze pixels maken een autofocus mogelijk zoals die bij digitale spiegelreflexcamera’s wordt toegepast. Een snellere beeldprocessor in de A8 zorgt ervoor dat de camera beter gezichten kan herkennen. Daarnaast biedt de de iSight een betere ruisonderdrukking en kleurweergave.

iPhone camera

Natuurlijk worden er niet alleen foto’s gemaakt met de iPhone, er zijn genoeg mensen die hun hele vakantie met een telefoon filmen. Ook dat is flink verbeterd: het aantal beelden per seconde is verdubbeld tot 60, in Full-HD (1080p) en bij de slo-mofilms heb je de keuze tussen 120 fps (net als de 5s) of 240 fps. De eerder besproken Focus Pixels maken bij het filmen voortdurende autofocus mogelijk. Voorheen stelde de iPhone scherp zodra je op de ontspanknop drukte en moest je daarna handmatig focussen door te tikken. De camera van de iPhone 6 herkent als er in de voorgrond iets opduikt en stelt daarop scherp.

iPhone 6 Plus camera

De camera’s van de iPhone 6 en 6 Plus zijn in principe identiek (8 megapixels, 1,5 nanometer grote pixels op de sensor en een diafragma van f/2.2), maar iPhone 6 Plus heeft een speciale functie. Terwijl de iPhone 6 en oudere modellen alleen digitale beeldstabilisatie hebben – de beeldprocessor probeert hierbij bewogen foto’s door verschillende optimalisaties scherper te maken – krijgt de iPhone 6 Plus optische beeldstabilisatie. Hierbij kan de camera binnen de behuizing met het apparaat mee bewegen. De sensoren van de iPhone geven aan de camera door hoe de telefoon beweegt en de camera beweegt dan precies in tegengestelde richting. Op die manier wordt het mogelijk dat de camera op het moment van de opname helemaal stilstaat en je bewogen opname dus toch scherp wordt. Dat is heel goed nieuws als je vaak onder slechte lichtomstandigheden foto’s maakt; de iPhone moet dan namelijk langer belichten, waardoor zonder optische stabilisatie de kans op bewogen foto’s toeneemt.

iOS-optimalisatie

Speciaal voor de grote iPhone 6 Plus heeft Apple nog een paar extra foefjes aan iOS toegevoegd. Zo is Apple een voorstander van de bediening met één hand. Dat was ook de reden waarom Apple zo lang vasthield aan het kleinere scherm van alle iPhone modellen – met meer dan 4-inch kan je duim niet meer alle hoeken van het scherm bereiken en wordt bediening met één hand onmogelijk. Om dat probleem te tackelen moest Apple iOS 8 dusdanig aanpassen dat het systeem ondanks het reusachtige scherm nog steeds met één hand bedienbaar blijft. Apple’s oplossing voor dit probleem heet ‘Reachability’, ofwel bereikbaarheid. Twee keer tikken op de thuisknop en de hele scherminhoud schuift naar beneden, precies in het bereik van je duim, zodat je dus met die duim de knoppen die normaliter boven aan het scherm liggen kunt gebruiken. Een keer tikken op het scherm en het beeld schuift weer naar boven.

Andere optimalisaties voor het grotere scherm is een zoomweergave. Vind je de icoontjes op het scherm te klein, dan wijzig je een instelling en lijkt het alsof het scherm van een 5s is uitvergroot – maar dan helemaal scherp natuurlijk. De iPhone 6 Plus heeft daarnaast in bijna heel iOS ondersteuning voor de landschapsmodus, de horizontale weergave van apps. Als je de kleinere iPhones kantelt, draait in sommige apps het scherm mee, in andere niet. Bij de 6 Plus is het de bedoeling dat in principe alles in de horizontale weergave gebruikt kan worden. Kantel je het thuisscherm, dan kantelen de icoontjes, kantel je Mail of Berichten dan krijg je links de berichtenlijst en rechts de berichten, net als op de iPad.

Connectiviteit

Een iPhone kan ontzettend veel, maar uiteindelijk blijft hij toch vooral een communicatiemiddel. En ook op dat front heeft de iPhone 6 veel nieuws te bieden. Allereerst ondersteunen die de laatste wifi-standaard 802.11ac. Met ac haalt de iPhone 6 netwerksnelheden tot aan 433 Mb/s. Maar ook onderweg surf je sneller op internet: downloaden met 4G gaat met 150 Mb/s en daarvoor worden in totaal 20 LTE-banden ondersteund – nog eens zeven meer dan bij de 5s. Daarnaast ondersteunt de iPhone 6 VoLTE (Voice over LTE), waarmee je via de 4G-verbinding van je telefoon kunt bellen, wat de geluidskwaliteit van gesprekken enorm verhoogt. Op dit moment ondersteunt echter nog geen provider in Nederland VoLTE. Ten slotte heeft de iPhone voor het eerst een NFC-chip gekregen. Deze maakt het mogelijk om met een iPhone en de betaaldienst Apple Pay te kunnen betalen.

Technische specificaties iPhone 6

  • Releasedatum: 26 september 2014
  • Besturingssysteem: iOS
  • Uitvoeringen: zilver, goud, spacegrijs
  • Display: 4,7-inch Retina HD-display, 1334 x 750 pixels, 326 ppi
  • Processor: 1,4-GHz dual-core A8 ARM-processor, M8-bewegingscoprocessor
  • Werkgeheugen: 1 GB
  • Grafische kaart: PowerVR GX6450
  • Opslag: 16 GB, 64 GB of 128 GB
  • Afmetingen: 138,1 mm hoog x 67 mm breed x 6,9 mm diep
  • Gewicht: 129 gram
  • Draadloos: 802.11ac wifi, bluetooth 4.0, 3G en 4G
  • Aansluiting: Lightning
  • Camera: 8-megapixel iSight-camera ƒ/2.2
  • Frontcamera: 1,2-megapixel FaceTime HD-camera ƒ/2.2
  • Audio: luidspreker, microfoon, koptelefoonaansluiting
  • Batterij: ingebouwd, tot 14 uur bellen, tot 11 uur internetten via wifi, tot 10 uur internetten via een mobiel datanetwerk, tot 250 uur stand-by

Technische specificaties iPhone 6 Plus

  • Releasedatum: 26 september 2014
  • Besturingssysteem: iOS
  • Uitvoeringen: zilver, goud, spacegrijs
  • Display: 5,5-inch Retina HD-display, 1920 x 1080 pixels, 401 ppi
  • Processor: 1,4-GHz dual-core A8 ARM-processor, M8-bewegingscoprocessor
  • Werkgeheugen: 1 GB
  • Grafische kaart: PowerVR GX6450
  • Opslag: 16 GB, 64 GB of 128 GB
  • Afmetingen: 158,1 mm hoog x 77,8 mm breed x 7,1 mm diep
  • Gewicht: 172 gram
  • Draadloos: 802.11ac wifi, bluetooth 4.0, 3G en 4G
  • Aansluiting: Lightning
  • Camera: 8-megapixel iSight-camera ƒ/2.2 met optische beeldstabilisatie
  • Frontcamera: 1,2-megapixel FaceTime HD-camera ƒ/2.2
  • Audio: luidspreker, microfoon, koptelefoonaansluiting
  • Batterij: ingebouwd, tot 24 uur bellen, tot 12 uur internetten via wifi of mobiel, tot 384 uur stand-by