Terug naar iMac Pro 2023
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iMac Pro 2023

Door Ward Edema5 juli 2022 11:054 min. leestijd

De iMac Pro 2023 is de aankomende opvolger van de 27-inch iMac. Het ontwerp wordt volledig vernieuwd, en aan de binnenkant komt er voor het eerst een supersnelle Apple Silicon-processor. Wij zetten alle verwachtingen op een rij in dit dossier over de iMac Pro 2023.

iMac Pro 2022

iMac Pro 2023 verwachtingen in het kort

  • Vervangt de 27-inch iMac
  • Aankondiging in 2023
  • Nieuw ontwerp gebaseerd op de 24-inch iMac
  • 27-inch mini-led-scherm met beter contrast, hogere helderheid en HDR
  • ProMotion-technologie met verversingssnelheid tot 120 Hz
  • Supersnelle M3 Pro- en M3 Max-chips
  • Hogere startprijs dan het huidige model, naar verwachting rond de € 2999

Nieuw ontwerp

iMac Pro

De 27-inch iMac was aan de buitenkant al bijna 10 jaar ongewijzigd voordat hij uit de verkoop ging. Nu kun je beweren dat het design tijdloos is, maar er zijn wat ons betreft wel grenzen. Gelukkig krijgt de aankomende iMac Pro, die dit oude model vervangt, éindelijk een nieuw ontwerp.

Het design zal grotendeels gebaseerd zijn op de kleinere 24-inch iMac. Dit betekent vlakke randen, een dunne body (maar wel iets dikker dan het kleinere model), en het verdwijnen van alle rondingen. Of de felle kleuren ook naar de iMac Pro komen is nog afwachten: wij denken dat Apple het bij zilver en spacegrijs houdt.

Mini-led op max formaat

MacBook Pro 2021 display

We kennen mini-led al van het Pro Display XDR, de iPad Pro, en de MacBook Pro 2021. Nu komt de schermtechniek voor het eerst naar een iMac.

Door mini-led krijg je een véél beter beeld dan bij de oude 27-inch iMac. Het contrast is drastisch beter, de maximale helderheid is véél hoger en er is ingebouwde ondersteuning voor films en series in HDR. Dit komt doordat er onder het scherm allemaal kleine verlichtingszones zitten, die individueel aan- of uitgezet kunnen worden: bij het huidige model is dit slechts één grote zone.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

ProMotion-display

Dankzij ProMotion ververst het scherm van de iMac Pro twee keer sneller dan het display van de oude 27-inch iMac: 120 Hz in plaats van 60 Hz. Hierdoor is alles wat je doet op de Mac soepeler: van het scrollen door pagina’s tot het spelen van spelletjes.

Bovendien bespaart het stroom: met ProMotion past je Mac de verversingssnelheid aan op waar je op dat moment naar kijkt. Ben je aan het scrollen? Dan gaat hij naar de volle 120 Hz. Maar als je bijvoorbeeld een film kijkt of naar een statisch beeld tuurt, dan gaat hij helemaal terug naar 24 Hz.

M3 Pro & M3 Max

MacBooks met Apple Silicon-chip

De oude 27-inch iMac had nog als één van de laatste Macs een Intel-processor. Dit gaat veranderen met de komst van de iMac Pro. Deze krijgt in plaats daarvan, net als vele andere Macs hiervoor, een Apple Silicon-processor.

Het gaat om de M3 Pro-chip. Deze derde generatie Apple-chip heeft waarschijnlijk 12 cores, 20 grafische cores, en standaard 24 GB geheugen. Daarmee is het een waanzinnig snelle chip, die geschikt is voor zware professionele taken. En wil je nog een stapje verder, bijvoorbeeld omdat je met complexe 3D-modellen werkt of gigantische videobestanden, dan is er de M3 Max: deze heeft waarschijnlijk tot 40 grafische cores, en maximaal 96 GB geheugen.

iMac Pro 2023 prijs en release

De iMac Pro 2023 zal waarschijnlijk een stuk duurder worden dan de oude 27-inch iMac. Dit heeft onder andere te maken met de snellere chips en het betere display. Ook de betere standaardconfiguratie speelt mee: de 27-inch iMac had standaard 256 GB opslag en 8 GB werkgeheugen, terwijl dit bij de iMac Pro meer dan verdubbeld wordt. Daardoor is de instapprijs naar verwachting rond de € 2999.

De iMac Pro wordt volgens de laatste geruchten in 2023 aangekondigd. Hij zou dan in de zomer of in het najaar te koop zijn.

Liever minder uitgeven voor een iMac met een groot display? De oude 27-inch iMac is voorlopig nog gewoon te koop vanaf € 1999 bij winkels als Coolblue en Bol.com.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

 

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Volgend dossier
MacBook Air 2022
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden