Terug naar Apple Watch Series 4
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Watch Series 4

Door Laura Grootaarts20 september 2018 15:545 min. leestijd

Op 12 september 2018 presenteerde Apple de Apple Watch Series 4. Ook de Watch gaat met de tijd mee en heeft een ander uiterlijk gekregen. En er zijn meer medische functies aan toegevoegd. Je leest er alles over in dit dossier!

Apple Watch Series 4 samengevat

  • Voor het eerst een nieuw en groter ontwerp.
  • Twee formaten: 40 en 44 mm.
  • Diverse mogelijkheden voor het monitoren van je hartslag.
  • Valdetectie.
  • Verkrijgbaar vanaf 21 september 2018.
  • Vanaf-prijs € 429.
  • Geleverd met watchOS 5.

Groter scherm met meer detail

38 en 42 millimeter: dat waren altijd de twee maten waaruit je kon kiezen bij de Apple Watch. Dit jaar beleeft de Apple Watch een kleine groeistuip: de kast is dunner maar wel groter, 40 of 44 millimeter. Bij het dragen merk je daarvan nauwelijks iets, maar werp je een blik op je horloge dan is het verschil direct duidelijk. De wijzerplaat is veel, veel groter. Apple heeft het over maar liefst 30 procent meer beeldoppervlak. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk, met slechts die paar ielige millimeters?

Apple heeft de kast niet alleen maar vergroot, hij is ook anders vormgegeven. Het beeldscherm loopt helemaal door tot aan de rand en tot in de afgeronde hoeken en beslaat daarmee zo’n beetje de complete voorkant van het scherm. Dat was voorheen anders. Toen zat er nog behoorlijk veel ruimte rondom het afleesbare gedeelte van het scherm. We chargeren het een beetje, maar het was alsof er een postzegel op de voorkant was geplakt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nieuwe wijzerplaten

Wijzerplaat ademhaling

Dankzij de app Ademhaling komen we elke dag weer tot rust met korte ademhalingsoefeningen. Op de Series 4 krijg je Ademhaling ook als wijzerplaat – in drie uitvoeringen. Ze zijn speciaal ontworpen voor het grotere scherm van de Series 4 en zien er erg chic uit. Onze favoriet is de Wijzerplaat ‘Rust’ met turquoise gekleurde en bewegende bolletjes. Daarnaast is er de nieuwe Infograaf-wijzerplaat, met ruimte voor maar liefst acht complicaties – deze haalt alles uit het grotere schermoppervlak van de Watch. Als laatste in de rij heeft Apple nog een hele reeks wijzerplaten gemaakt met daarin bewegende materialen (water, vuur, damp, vloeibaar metaal).

Vernieuwde digitale kroon

digitale kroon

Je ziet het er niet direct aan af, maar ook de digitale kroon heeft op de Apple Watch Series 4 een compleet herontwerp ondergaan. Het tandwieltje aan de zijkant van het horloge is compleet herzien. Het formaat daarvan is met 30 procent teruggebracht. Hoe Apple dat gedaan heeft? In ieder geval niet door te snoeien in het aantal onderdelen, want het nieuwe mechanisme bevat 21 procent meer onderdelen en is veel veelzijdiger.

Gebruik je de digitale kroon om door je Watch te bewegen, dan voel je daarbij voortaan haptische feed- back. Tijdens het scrollen voel je zachte tikjes tegen je vinger. Het voelt al met al meer mechanisch en dat helpt je om preciezer te navigeren. De kroon bevat voortaan een titanium elektrode waarmee je in de toekomst een elektrocardiogram (ECG) kunt maken.

(Geen) mobiel internet

Een Apple Watch met cellular (mobiel internet) was voorheen herkenbaar aan een grote rode stip op de digitale kroon. Niet echt het toppunt van esthetiek, vonden wij toen al. En ook Apple is inmiddels tot inkeer gekomen, want het rode geval is veranderd in een subtiel rood lijntje. Heeft een model geen mobiel internet, dan zie je in plaats daarvan een zwart lijntje. Hier moeten we het doen met de Watch met het zwarte lijntje: het model met mobiel internet is hier niet verkrijgbaar.

Houd je hartslag in de gaten

ECG

De Apple Watch had van meet af aan een hartslagsensor. Nu in de Series 4 krijgt die zijn eerste grote update. De volgende functies zijn nieuw.

Melding bij te lage hartslag. Je krijgt al langer een automatische melding van de Apple Watch als die vaststelt dat je hartslag te hoog is. Nu in de Series 4 gaat het horloge je ook waarschuwen als je hartslag te laag is.

Onregelmatig hartritme. Je Watch geeft automatisch een melding als hij een onregelmatig hartritme detecteert. Apple garandeert overigens niet dat alle onregelmatigheden worden opgemerkt, maar het kan potentieel levens redden. Deze functie is zelfs al goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), maar voor Nederland en België moet dit nog gebeuren. Aanvankelijk is deze functie bij ons daarom gedeactiveerd.

ECG. Dankzij elektroden aan de achterkant kan de Watch een elektrocardiogram, ofwel een ECG, maken. Hiervoor houd je je vinger op de digitale kroon. Alle gegevens komen automatisch terecht in de app Gezondheid. Hierdoor is de Apple Watch overigens het eerste ECG-product dat vrij aan consumenten verkocht wordt.

Valdetectie

Valdetectie

Ook de bewegingsmeter en gyroscoop zijn vernieuwd en beduidend sneller in de Series 4. Hierdoor kon Apple een nieuwe functionaliteit toevoegen: valdetectie. Zodra de Watch merkt dat je valt, biedt hij aan meteen de ambulance te bellen. Als je vervolgens een minuut niet beweegt, doet de Watch dit zelf en brengt hij direct je naasten op de hoogte. Wat ons betreft een ideale functie voor oudere mensen, maar ook sporters (denk aan hardlopers of wielrenners) zullen er baat bij hebben.

Prijzen en beschikbaarheid

De Apple Watch is beschikbaar in twee maten. De kleinste heeft een kast van 40 mm en kost 429 euro. De grootste is 44 mm en kost 459 euro. Je kunt kiezen uit een kast van zilverkleurig, goudkleurig en spacegrijs aluminium. Doordat er verschillende bandjes zijn, kun je kiezen uit diverse combinaties.

Er is ook een speciale Apple Watch Nike+, die onder meer andere wijzerplaten en afwijkende bandjes biedt. Bij deze sportievere Nike+-modellen ontbreekt de gouden kleur. De modellen met een stalen kast zijn hier helaas niet verkrijgbaar, dit materiaal is namelijk voorbehouden aan de hier (nog) niet verkrijgbare Apple Watch met mobiel internet.

De Apple Watch Series 4 is te koop bij onder meer MediaMarkt en Coolblue.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone XS (Max)
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden