Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Bewaak je budget in Numbers

Bijhouden waar je geld blijft, betekent vaak geworstel met bonnetjes. Numbers haalt de druk van de ketel en houdt je budget voor je bij.
Apple geld cash money
Icon voor macOS
macOS
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Bijhouden waar je geld blijft, betekent vaak een aanhoudend geworstel met bonnetjes. Numbers haalt de druk van de ketel en rekent alles voor je uit.

Het leuke van spreadsheets is dat je ze interactief kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld diagrammen ontwerpen die zich automatisch aanpassen naarmate er meer gegevens in de bijbehorende tabel verschijnen. Zoek je iets waarmee je je uitgaven op een gemakkelijke manier kunt bijhouden, dan is een spreadsheet reuze handig.

In Numbers kun je natuurlijk de meegeleverde sjabloon ‘Begroting’ gebruiken, maar als je beter wilt begrijpen hoe het programma werkt, kun je beter van vooraf aan beginnen. In de workshop leer je hoe je zo’n spreadsheet opzet en krijg je te zien wat er gebeurt zodra je de cellen vult met gegevens.

1: Werkbladen maken
Begin met een nieuwe, lege spreadsheet. Dubbelklik op ‘Werkblad 1’ en wijzig de naam in ‘Inkomsten’. Voeg nog twee werkbladen toe en noem die ‘Uitgaven’, respectievelijk ‘Diagrammen’.


2: ‘Inkomsten’ instellen
Maak op het werkblad ‘Inkomsten’ een tabel met kolommen voor de maanden van het jaar. Maak een rij met de naam ‘Inkomsten’, nog één die je ‘Bestedingen’ noemt en een derde genaamd ‘Resterend’.


3: Nog een tabel erbij
Selecteer de standaardtabel op het werkblad ‘Uitgaven’ en verwijder die. Klik op de knoppenbalk op de knop ‘Tabel’ en kies ‘Sommen’ uit de beschikbare opties.


4: Koptekstkolom toevoegen
Gebruik de kolommen om je uitgaven op te delen (Supermarkt, Kleding, Sporten, Uitgaan, enzovoort). Er ontbreekt echter nog één kolom: kies ‘Tabel>Koptekstkolommen>1’.


5: Maanden
Gebruik de nieuwe kolom om al je uitgaven te omschrijven en typ het bijbehorende bedrag in de overeenkomstige kolom. Typ ‘Januari’ in de cel linksboven.


6: Maak nog meer tabellen
Klik in de linkerbovenhoek van de tabel om hem geheel te selecteren. Kopieer de tabel en plak hem nu elf keer. Daarna kun je ze allemaal de naam van een maand geven, voor elke maand één.


7: Je eerste taart
Markeer alle uitkomsten van januari. Ga vervolgens op de knoppenbalk naar de knop ‘Diagram’ en kies een taartdiagram. Selecteer het diagram, knip het uit en plak het in het werkblad ‘Diagrammen’.


8: Intacte koppelingen
Doe hetzelfde voor de overige maanden. Ook al staan de diagrammen op een ander werkblad, ze zijn nog steeds elk aan hun eigen tabel gekoppeld: als je een tabelwaarde wijzigt, verandert het diagram mee.


9: Inkomstenberekening
Ga terug naar ‘Inkomsten’ en selecteer de cel ‘Bestedingen’ van een maand. Typ ‘=’, ga naar het werkblad ‘Uitgaven’, markeer daar alle maandwaarden en druk op Return.