Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review: Raumfeld One S, Stereo M, Sounddeck en Expand

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Raumfeld Sounddeck


Lees verder na de advertentie

Een iPhone en Mac werken dankzij iCloud naadloos met elkaar samen en dat versterkt de hele gebruikservaring. Vaak is dit ook het geval bij speakers. Zoals je wellicht weet is het bij veel moderne geluidsapparaten mogelijk om deze aan elkaar te koppelen voor een multiroom audio-installatie. Het idee is dat je in alle kamers speakers hebt staan die je los van elkaar of juist samen bedient. Denk aan een soundbar bij de tv in de huiskamer, een stereosetje in de eetkamer en een kleine speaker in de badkamer. Vervolgens kun je in alle kamers dezelfde muziek opzetten of juist overal naar iets anders luisteren.

Raumfeld Stereo M

Maar hoe goed werkt zo’n compleet multiroom-systeem nou eigenlijk? Om deze vraag te beantwoorden hebben we alle Raumfeldspeakers die we de laatste maanden voor ons magazine hebben getest weer uit de review-kast gehaald en er nog de uitbreidingshub Raumfeld Expand bij gevraagd. In deze review zetten we onze bevindingen over de installatie van Raumfeld, de bijbehorende app en uiteraard de geluidskwaliteit op een rij.

Opstelling met alle Raumfeld-apparatuur

In principe werkt multiroom-audio al met twee apparaten. Maar voor deze uitgebreide test wilden we meer. Onze opstelling bestaat uit een duo Raumfeld One S, een Stereo M-paar en de Sounddeck. De One S is het kleintje uit de Raumfeldfamilie, maar ondanks het formaat heeft hij geen enkele moeite om een kamer te vullen; het volume kan flink opgeschroefd worden zonder dat het geluid aan kwaliteit inboet. De Stereo M is dé standaard speaker van Raumfeld en de geluidskwaliteit ervan is geweldig. Last but not least, de Sounddeck – een soundbar voor bij de televisie om ook bij series en films van goed geluid te genieten.


kooptip

Als bonus hebben we ook nog de Raumfeld Expand erbij gehaald. Deze bouwt een eigen wifi-netwerk voor alleen het Raumfeldsysteem. Hierdoor wordt de verbinding tussen de speakers stabieler – ook op plekken waar de wifi-omstandigheden wat minder zijn wil je immers zonder haperingen luisteren. Bovendien heeft de Expand een usb-aansluiting. Sluit je daarop een externe harde schijf met muziekbestanden aan, dan kun je die rechtstreeks vanaf de app afspelen op alle speakers.

Installatie

Om een hele verzameling Raumfeldspeakers in te stellen, ben je wel een tijdje bezig. In principe stelt de installatie niets voor: je sluit een speaker aan op het lichtnet, start de Raumfeld-app op je telefoon en deze leidt je door de stappen. Even op het setup-knopje van de speakers drukken, verbinding maken met het Raumfeld-wifi-netwerk, het apparaat een naam geven en de speaker is er klaar voor. Helaas mag je die hele procedure voor alle apparaten herhalen. Reken er maar op dat je zo’n vijf minuten per speaker kwijt bent. De Expand sluit je als laatste aan, dan vindt die automatisch alle Raumfeldapparaten in het netwerk en zet hij deze over op zijn eigen wifi.

De app gaat er standaard van uit dat je in elke kamer maar één speaker plaatst. Heb je er twee bij elkaar, dan is er de mogelijkheid om er een stereopaar van te maken. Dan geniet je niet alleen van je muziek in stereo, maar zie je de twee speakers ook standaard als één stereopaar en hoef je ze dus niet apart aan te sturen.

Afspelen via de app

Vroeger had je bij je hifi-installatie een minuscule afstandsbediening met 36 piepkleine knopjes. Tegenwoordig gaat dat wat gemakkelijker, met dank aan apps op onze telefoon. Zoals gebruikelijk bij multiroom-installaties bedien je Raumfeld dus met de bovengenoemde app op je iPhone of iPad. Overigens is er geen Mac-app – zonder smartphone kun je het Raumfeld-systeem niet gebruiken. Vanuit de app stream je onder meer muziek van je telefoon of tablet naar de speakers of je benadert de muziek die op een aangesloten harde schijf staat.

Daarnaast is het mogelijk om verbinding te maken met een aantal muziekdiensten. Zo ondersteunt Raumfeld Spotify, Tidal, Napster en Soundcloud. Aan ondersteuning voor Apple Music wordt gewerkt, maar verwacht deze niet al te snel. Wel heeft Raumfeld al ondersteuning voor Google Cast aangekondigd. Hiermee moet het binnenkort mogelijk worden om Google Play Music en Deezer te gebruiken.

Raumfeld One S

Een systeem als Sonos ondersteunt dan misschien nog steeds wat meer streamingdiensten, maar Raumfeld is beter wat de ondersteuning van bestandsformaten betreft. Raumfeld kan bijvoorbeeld overweg met FLAC-bestanden (lossless audio) van elke grootte. Op papier moet dit voor ongeëvenaarde muziekkwaliteit zorgen. Verder ondersteunt de app de gebruikelijke formaten, zoals MP3, M4A met AAC of ALAC (Apple Lossless), Ogg, Opus, ASF en WMA. Ten slotte heb je in de app een uitgebreide equalizer ter beschikking, koppel je speakers samen in zogeheten luisterzones, beheer je de wachtrij en maak je afspeellijsten aan.

Overigens is de app zeker niet perfect. Hij is behoorlijk druk, niet alle instellingen zitten op een logische plek en hier en daar ontdek je nog wat spelfoutjes en ontbrekende vertalingen. Het zijn geen dealbreakers, maar hier mag Raumfeld nog wel een paar verbeteringen aanbrengen.

Geluidskwaliteit

Allereerst: nee, aan de geluidskwaliteit is niet af te horen of je muziek draadloos streamt of afspeelt via een bekabelde verbinding. De speakers klinken altijd glashelder en zelfs bij de FLAC-bestanden in de hoogste kwaliteit wordt er tijdens het streamen niet stiekem toch nog compressie toegepast. Zonder Expand merken we soms wel enige vertraging op bij het starten van een stream op meerdere speakers (vooral met de grote bestanden), maar dat verhelpt de Expand dus.

Conclusie

Sonos mag nog wel de grootste naam zijn als het gaat om multiroom audioinstallaties, maar Raumfeld is aardig op weg. Vooral wat de geluidskwaliteit van het streamen én de speakers betreft, is Raumfeld net wat beter dan de grote concurrent. Sonos scoort echter punten bij de ondersteuning van streamingsdiensten en met zijn app. Die is ook niet perfect, maar werkt gemakkelijker en voelt meer ‘af’ dan de tegenhanger van Raumfeld. Ben je echter op zoek naar het allerbeste geluid, dan moet je bij Raumfeld zijn. Alle Raumfeld-apparaten zijn via de webshop van Teufel.

Meer van dit soort reviews lees je in iCreate 80. Koop het blad in de winkel of bestel het via onze webshop.

iCreate 80

Pluspunten

  • Superieure geluidskwaliteit
  • Ondersteunt veel bestandsformaten

Minpunten

  • App werkt minder gemakkelijk dan die van Sonos en ondersteunt ook minder streamingdiensten
  • Geen Mac-app