Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews Mac mini

Review: Mac mini (2014)

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
Mac Mini


Lees verder na de advertentie

De Mac mini lijkt bij Apple een beetje het vijfde wiel aan de wagen te worden. Afgelopen jaar kregen alle Macs een upgrade in de vorm van een nieuwe Intel Haswell-processor, 802.11ac wifi, een snellere SSD en sommige zelfs Thunderbolt 2. De mini daarentegen wachtte tevergeefs op de upgrade die nooit zou komen. Dit jaar keerde het tij: tijdens de iPad-keynote in oktober kondigde Apple eindelijk, twee jaar na de laatste upgrade, een nieuwe Mac mini met verbeterde specificaties aan.

Mac Mini 2014

Upgrade van 2013

Qua techniek is er op computergebied het afgelopen jaar niet al te veel gebeurd, dus krijgt de Mac mini eigenlijk de upgrades van 2013. Een jaar te laat, maar goed. Als dit de enige wijziging zou zijn, zouden we de nieuwe Mac mini een laat maar warm welkom het. Er is echter meer aan de hand. De Mac mini valt namelijk meer op door de dingen die niet meer mogelijk zijn dan door zijn upgrades. In deze review stellen we daarom een zeer terechte vraag: welke functie vervult de Mac mini eigenlijk nog?

Hardware

Bij een Mac mini die vooral aantrekkelijk is door zijn prijs, zouden we eigenlijk het instapmodel moeten reviewen. Die kost slechts 519 euro en is daarmee de goedkoopste optie om een Mac in huis te halen. Toch hebben we bewust voor het iets betere model gekozen, dat voor 719 euro over de toonbank gaat. Het is volgens ons niet alleen de meest interessante variant, maar ook het model dat je moet kiezen als je een Mac mini zou willen kopen. De goedkoopste Mac mini heeft namelijk dezelfde processor als de instapmodellen van de MacBook Air en de iMac en daar zijn we niet erg van onder de indruk (zie onze reviews in iCreate 59). Deze review gaat dus over de middelste Mac mini, met een 2,6 GHz Core i5, met Intel Iris, 8 GB werkgeheugen en een 1 TB harde schijf.

Dit is hetzelfde


kooptip

Wat het uiterlijk betreft, ziet de Mac mini er nog steeds hetzelfde uit als het model uit 2011, toen Apple de SuperDrive uit de mini haalde. De Mac mini is een platte doos van aluminium met scherpe kanten en afgeronde hoeken. Aan de voorkant zitten enkel een ledje dat aangeeft of de Mac aan staat en een zwarte infraroodontvanger. De zijkanten zijn helemaal glad, aan de achterkant zitten de aansluitingen op zwart plastic, maar ook op dat gebied is er weinig veranderd ten opzichte van twee jaar geleden.

Mac mini aansluitingen

Er is ethernet, hdmi, 4x usb 3.0, een SD-kaartlezer en een audio-in- en -uitgang. Het enige verschil is dat er door het verdwijnen van de FireWire 800-aansluiting nu twee Thunderbolt 2-aansluitingen op de mini zitten. Het is jammer dat Apple nog steeds alle aansluitingen op de achterkant plaatst. Geen verrassing voor Apple-gebruikers, maar overstappers vanuit een pc zullen er misschien niet zo blij mee zijn. Mooi, maar niet zo handig.

Dit is beter

Natuurlijk heeft Apple ook geprobeerd om de Mac mini van de broodnodige updates te voorzien. Dat betreft in eerste instantie de rekenkracht en overdrachtssnelheden. De Haswell-processor met 2,6 GHz van Intel is een prima stap vooruit ten opzichte van de oude dualcore Ivy Bridge-architectuur uit 2012. Daarnaast zorgt de nieuwe wifi-adapter met 802.11ac voor razendsnelle draadloze overdrachten tot aan 1,3 Gbps (mits je een geschikte router hebt). Dat is drie keer sneller dan zijn voorganger. Thunderbolt 2 zorgt voor snellere overdrachten met kabel (tot aan 20 Gbps) en maakt het mogelijk om 4K-schermen met 30 beelden per seconde aan te sturen.

De grafische kaart, een Intel Iris 5100, maakt van de Mac mini geen machine om mee te gamen, maar het is een verbetering die je na twee jaar zou verwachten. In benchmarks is de kaart ongeveer dubbel zo snel als de oude Intel HD 4000 van twee jaar geleden, en anderhalf keer sneller dan de Intel HD 5000 in het instapmodel.

Fusion Drive

Ons reviewexemplaar had daarnaast een gewone 1 TB harde schijf. Die is weliswaar een klein beetje sneller geworden, maar je bent veel beter af met een Fusion Drive. Het maakt niet uit welke variant van de Mac mini je zou willen kopen, laat er in ieder geval een Fusion Drive in bouwen. Hiermee krijg je de snelheden van een SSD, gecombineerd met de hoeveelheid opslag van een harde schijf.

Ten slotte heeft Apple het voor elkaar gekregen om de Mac mini nog energiezuiniger te maken. Behalve wanneer de grafische kaart op volle toeren moet werken, gaat de nieuwe Mac mini altijd zuiniger met energie om dan zijn voorganger – vaak verbruikt hij maar de helft van de energie.

Dit is slechter

We gaven het aan het begin van deze review al aan, de Mac mini valt minder op door zijn geüpdatete onderdelen maar meer door de dingen die zijn weggelaten of zaken die slechter zijn geworden. Het lijkt bijna alsof Apple zich de vraag heeft gesteld hoe het de Mac mini minder aantrekkelijk kan maken. Laten we beginnen met de uitbreidbaarheid van Apple’s kleinste desktopcomputer – vroeger een van de grote pluspunten van de Mac mini. Oudere mini’s hadden aan de onderkant een zwarte plastic ‘deksel’. Haalde je deze eraf, dan kon je het werkgeheugen uitbreiden. Met een schroevendraaier was het zelfs mogelijk om een SSD in de Mac te zetten of de harde schijf te vervangen.

MacMini1

Foto: iFixit

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: dat is in de versie uit 2014 niet meer mogelijk. Het plastic kapje is er nog steeds, maar je kunt het er niet gemakkelijk afhalen. En zelfs als het je met een beetje fingerspitzengefühl wel lukt, kom je er achter dat het RAM vastgesoldeerd zit op het moederbord. Je moet dus bij de aankoop al definitief beslissen hoeveel werkgeheugen je wilt, achteraf uitbreiden is er niet meer bij.

Geen extra harde schijf

Bij het werkgeheugen houdt het niet op. Het is ook niet meer mogelijk om een tweede harde schijf in de Mac mini te bouwen. Je kunt, met veel meer moeite dan voorheen, wel een SSD inbouwen, dus je kunt nog zelf een Fusion Drive creëren, maar twee harde schijven voor back-ups kan niet. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom Apple met de servervariant van de Mac mini is gestopt.

De slechtere uitbreidbaarheid is op zich al erg genoeg, maar Apple maakt het nog erger. Zoals gezegd vervalt de servervariant en hiermee verdwijnt ook de optie om een quadcore-processor in de Mac mini te krijgen. Het resultaat? Qua pure processorkracht zijn alle modellen van de nieuwste Mac mini trager dan het beste model uit 2012. Uiteraard merk je dat alleen bij processorintensieve taken, maar het is toch een rare keuze van Apple.

Kale Mac

Er zullen genoeg mensen zijn die de nieuwe Mac mini kopen en er gelukkig mee zijn. Het blijft de goedkoopste optie om een Mac in huis te halen. We zouden niet adviseren om het instapmodel met 1,4 GHz te kopen, net zo min als het instapmodel van de iMac met dezelfde processor. Kom je dus uit bij de Mac mini van 719 euro, die vergelijkbaar is met de iMac van 1329 euro. Je kunt dus 610 euro besparen als je een oud beeldscherm, toetsenbord en oude muis gebruikt. Voor de complete Apple-beleving moet je eigenlijk wel een toetsenbord en muis van Apple hebben, maar daar ben je ook weer minstens 120 euro aan kwijt, dus dan kun je nog 490 euro uitgeven aan een beeldscherm.

Mac mini desktop

Doorsparen

Weegt dat geld je zwaar, dan is de Mac mini een prima keuze. Heb je iets meer te besteden, of kun je iets langer doorsparen, ga dan voor dat chique iMac-scherm op je bureau. Voor de oorspronkelijke doelgroep van de Mac mini – de overstapper vanuit Windows en mensen die op zoek zijn naar de goedkoopste deal – blijft de Mac mini echter een goede keuze.

In de laatste jaren had de Mac mini echter nog een specifieke doelgroep: mensen die een kleine, zuinige server nodig hadden. De quadcore-processor bood genoeg rekenkracht voor ingewikkelde servertaken, met de ruimte voor een tweede harde schijf werden RAID-back-ups mogelijk en door het gemakkelijk uit te breiden werkgeheugen kon je gewoon het instapmodel kopen en je Mac later voor weinig geld upgraden.

Conclusie

De Mac mini werd dus juist steeds flexibeler en interessanter, maar de nieuwste versie doet al dat plezier in een klap teniet. Het ergste is dat de verloren functionaliteit nergens door wordt gecompenseerd. De Retina MacBook Pro mag moeilijker te upgraden zijn dan de niet-Retina modellen, maar je krijgt er ook een lichtere laptop met een veel beter scherm voor terug. Bij de 21,5-inch iMac uit 2012 kun je het werkgeheugen niet meer vervangen, maar je krijgt wel een ongelofelijk chique en splinterdunne computer. Bij de Mac mini lijkt Apple de upgrade-mogelijkheden simpelweg uit principe te hebben geblokkeerd, terwijl er weinig substantieel is verbeterd. En dat is jammer.

Prijs: vanaf € 519

Pluspunten

  • Snellere graphics en wifi
  • Thunderbolt 2

Minpunten

  • Niet meer gemakkelijk uit te breiden
  • Servervariant vervalt
  • Minder krachtig dan topmodel van de voorganger