Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews AirPods iPhone 7 iPhone 7 Plus

Review: Apple AirPods kopen of niet?

Auteur: Arjan Kropman
1 reacties
Apple's nieuwe AirPods


Lees verder na de advertentie

We hebben er even op moeten wachten, maar onze Apple AirPods zijn binnen. We geven gelijk antwoord op de vraag: kopen of niet kopen?

Mooi design

Ze zien er goed uit, die AirPods. Dat geldt al voor het doosje waarin ze geleverd worden, maar zeker ook voor het kunststof houdertje en de oortjes zelf. Dat punt heeft Apple al binnen, maar als het om headphones gaat, zijn er belangrijkere zaken dan hoe ze eruitzien.

Het geluid dat ze maken bijvoorbeeld. Ook dat zit goed bij de AirPods. Het geluid is aanzienlijk beter dan dat van de bedrade EarPods die Apple bij de iPhone levert. De nieuwe chip zorgt voor diepe klanken, een breed geluidsspectrum en een aardige bas. Het geluid is niet zo goed als dat van een goede over ear-headphone, maar het is veel beter dan de meeste vergelijkbare producten – met of zonder draad. Wie niet direct vergelijkt met een dure over ear-headphone, heeft niets te klagen.

Snel gelinkt

Het linken van de AirPods met je iPhone gaat supersnel. Zorg dat bluetooth op je iPhone aan staat, open het houdertje naast je iPhone en de link wordt automatisch gelegd. In het geval van je andere devices, zoals je Mac of een laptop of smartphone van een ander merk kun je de AirPods opzoeken in de Bluetooth-lijst. Heel handig is dat je bij het wisselen tussen devices de eerste link niet hoeft te verbreken voor je de nieuwe maakt.


kooptip

Handig is dat de muziek onmiddellijk pauzeert wanneer je één van de twee dopjes uit je oor plukt. Wanneer je deze terugduwt, start de muziek weer. Doe je beide dopjes uit? Dan stopt de muziek en zul je hem weer moeten starten wanneer je ze weer in doet. De verbinding blijft echter in stand tot je de AirPods weer in het houdertje stopt.

Bediening

Apple maakt bij de bediening gebruik van Siri. Door twee keer op een van de twee AirPods te tikken, maak je Siri wakker. Je kunt Siri vervolgens bijvoorbeeld vragen om een playlist te starten (‘Speel de …-playlist’), een nummer door te spoelen (‘Volgend nummer’) of de muziek van een artiest af te spelen (‘Speel U2′). Jammer is wel dat Apple’s spraakassistent niet goed met twee talen kan omgaan. Steeds wanneer we vragen om U2 af te spelen, kiest Siri automatisch voor André Hazes Jr.

Los van de muziek kun je Siri ook vragen om naar een bepaalde plaats te navigeren (‘Hoe kom ik bij …’). De navigatie-aanwijzingen worden vanzelf gestart. Ook kun je het volume harder of zachter krijgen (‘Zet het geluid harder/zachter’), maar aangezien dit steeds met een streepje gaat, is het veel handiger om je iPhone er even bij te pakken.

Naast de twee tikjes, kun je in het geval van de iPhone 7 (Plus), 6s (Plus) en SE ook gebruikmaken van ‘Hé Siri’. Overigens kun je er ook voor kiezen om met de twee tikjes de muziek te starten/pauzeren of uit te zetten.

Accuduur AirPods

Ook met het opladen haalt Apple weer een geintje uit. De AirPods zelf gaan volgens Apple vijf uur mee – wij kwamen op net geen vier uur uit. Opladen kan door ze in de houder te duwen en deze op het lichtnet of je Mac aan te sluiten, maar het houdertje zelfs heeft ook een ingebouwde accu. Die kan je AirPods tot 24 uur opladen zonder zelf aan het lichtnet verbonden te zijn. Zijn je AirPods helemaal leeg en wil je snel verder luisteren? Een kwartiertje laden, levert je voor drie uur luistertijd op.

Sport

Wie alleen op het geluid let, is beter af met een grote over ear-headphone, maar wie meer met zijn/haar koptelefoon wil doen dan stilzitten, moet oortjes hebben. De AirPods zitten (bij ons) als gegoten en blijven ook tijdens het sporten goed zitten. Hoe gek we ook deden, hoe hard we ook met het hoofd schudden; de doppies bleven mooi op hun plek. Dat is maar goed ook, want ze bieden geen mogelijkheid tot het vastmaken van een draadje en als ze vallen, vallen ze dus echt. Terugvinden is dan niet altijd gemakkelijk en het los bestellen van een oordopje kost je 75 euro.

Bellen

Natuurlijk kun je met de AirPods ook bellen. Wanneer je gebeld wordt, onderbreekt de beltoon de muziek automatisch. Je neemt het gesprek aan door te dubbeltikken op een van de oordopjes. Wanneer je het gesprek beëindigt gaat de muziek weer verder.

Een nummer kiezen doe je met behulp van Siri (‘Bel …’). De muziek stopt automatisch en gaat weer verder wanneer je het gesprek hebt beëindigt.

Apple AirPods kopen of niet kopen?

Die vraag is niet zomaar te beantwoorden, het hangt nogal van de omstandigheden af. Dat de AirPods geweldig zijn, dat is duidelijk, maar 179 euro is een flink bedrag voor oordopjes die je bovendien gemakkelijk kwijtraakt. Het geluid is prima, maar niet zo goed als dat van een grote hoofdtelefoon.

Vind je het geen probleem om 179 euro uit te geven aan een topproduct, luister je veel muziek, ga je niet per se voor de beste sound of beweeg je veel tijdens het luisteren? In dat geval zijn de AirPods een echte aanrader en zijn ze wat ons betreft het geld waard.