Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review: 13-inch MacBook Pro met Touch Bar

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
MacBook Pro met Touch Bar


Lees verder na de advertentie

Misschien heb jij, net als wij, het laatste jaar gewacht met upgraden van je MacBook Pro. Nu is het wachten eindelijk voorbij. Apple heeft de nieuwe MacBook Pro gelanceerd. Hoog tijd dus om na vier jaar weer eens een MacBook Pro tot in detail te bespreken.

Wat is hij dun en licht

Het eerste wat opvalt als we de doos van onze spacegrijze MacBook Pro openen, is hoe klein en dun de laptop is. Voldeed tot voor kort de vorige generatie MacBook Pro aan al onze verwachtingen; nu devalueert die direct tot dikke baksteen. Het tweede wat opvalt: het witte en doorschijnende Apple-logo heeft plaatsgemaakt voor een metalen, glanzende variant. Dit kennen we al van de 12-inch MacBook, iPhone en iPad. De derde verrassing volgt als we de Pro uit de doos halen. Deze laptop is zó licht – nog lichter dan de 13-inch MacBook Air. De MacBook Pro weegt slechts 1,37 kilo en is 1,49 cm dik, 30,41 cm breed en 21,24 cm diep.

Zijkant MacBook Pro

Kleurenscherm 2.0

Qua afmetingen biedt het Retina-display geen nieuws. Het is exact 13,3 inch groot en bevat 2560 x 1600 beeldpunten. Wat wel veranderd is, is de kwaliteit van het scherm. Ten opzichte van de voorganger is het 67 procent helderder, wat neerkomt op een helderheidswaarde van 500 nits. Heb je nog nooit van deze eenheid gehoord, dan weet je genoeg als we zeggen dat de Pro een van de helderste displays heeft die je in een notebook kunt krijgen.


kooptip

Apple belooft daarnaast een hoger contrast en een 25 procent bredere kleurweergave. Laatstgenoemde omvat nu de P3-kleurruimte – dat is belangrijk voor fotografen, filmbewerkers en veel andere creatieve professionals.

Gebrek aan aansluitingen

Nog een grote verandering ten opzichte van de voorganger is het aantal aansluitingen. Had de MacBook Pro van 2015 nog vijf verschillende aansluitingen (MagSafe, usb, Thunderbolt 2, hdmi en sd-kaart), de nieuwe moet het doen met vier poorten met Thunderbolt 3. Deze aansluiting is compatibel met usb-c – de opkomende standaard voor álle accessoires.

We snappen best dat Apple voor deze standaard heeft gekozen. In de nabije toekomst zal waarschijnlijk elk apparaat met usb-c werken, de doorvoersnelheden zijn enorm (40 Gb/s) en je kunt er twee 5K-monitoren tegelijk op aansluiten. Maar in deze toekomst zijn we nu nog niet beland.

De Touch Bar: voor nu een gimmick, over een jaar een must-have

Er is natuurlijk maar één vernieuwing aan de MacBook Pro die écht revolutionair is. De Touch Bar. Wat de Touch Bar laat zien, is afhankelijk van wat je op het moment op de Mac aan het doen bent. In Safari zie je je geopende tabbladen, ga je vooruit en terug of start je razendsnel een nieuwe zoektocht op Google. In Voorvertoning roteer of spiegel je een foto of voeg je annotaties toe. In Foto’s zie je kleine voorvertoningen van de foto’s in je bibliotheek. Open je de bewerk-weergave, dan kun je bijsnijden, foto’s verbeteren of de schuifbalken verslepen. Ook zijn er al een aantal programma’s van derden die de Touch Bar al ondersteunen, waaronder Microsoft Office, Pixelmator, Airmail, Coda en Ulysses.
MacBook Pro met Touch Bar

Handig of niet?

Voegt de Touch Bar nou echt iets toe bij het gebruik van je Mac? Dat is tot nog toe erg afhankelijk van de apps die je gebruikt. In sommige gevallen biedt het echt meerwaarde om via de touch-knoppen snel een functie te activeren waarvoor je anders in de menu’s moet zoeken. In het algemeen geldt: hoe simpeler de opties op de Touch Bar, hoe vaker je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Wat ons betreft zit er veel potentie in de Touch Bar, maar wordt er nu nog niet overal goed gebruik van gemaakt.

Van Touch ID zijn we daarentegen nu al helemaal overtuigd. Inloggen en authenticeren met onze vingerafdruk zit al in ons systeem. Als we binnenkort ook nog aankopen kunnen doen via Apple Pay in Safari, willen we echt niet meer zonder.

Knelpunten

Het grootste knelpunt van de 13-inch zijn de 8 GB RAM. Waar de 15-inch standaard 16 GB heeft, moet de kleinere het doen met de helft. Voor 240 euro kun je de 13-inch ook upgraden naar 16 GB. Het slechte nieuws is dat het niet mogelijk is om het geheugen naderhand uit te breiden.

Apple is doorgaans conservatief met het noemen van de accutijden, waardoor de werkelijkheid vaak meevalt. Nu halen we de geadverteerde 10 uur echter maar net, waarbij we ook bewust het beeldscherm niet op de helderste stand hebben gezet. Uiteraard blijft tien uur (of acht, als je hem wat intensiever gebruikt) een prima waarde, maar toch hebben we liever dat Apple de accugrenzen naar boven verlegt in plaats van naar beneden.

Wat een prijs!

Voor het basismodel MacBook 13-inch met Touch Bar betaal je maar liefst 1999 euro. Wil je daar 16 GB RAM in (wat we stiekem wel aanbevelen) en een grotere SSD, tikken we al de 2500 euro aan. De 15-inch begint pas bij 2699 euro. De 13-inch zonder Touch Bar mag dan iets goedkoper zijn, maar je mist dé onderscheidende functie. Het blijft een feit dat je, voor deze prijzen, wel de beste laptop van het moment koopt.

Uitgebreide review van de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar? Koop dan de nieuwe iCreate!

Pluspunten

  • Supergaaf design en supersnelle prestatie
  • Touch Bar soms al heel handig

Minpunten

  • Touch Bar nog iets te veel toekomstmuziek
  • gebrek aan aansluitingen
  • te hoge prijs - zelfs voor Apple-begrippen