Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Review Eizo FlexScan EV2456-monitor

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Eizo FlexScan EV2456


Lees verder na de advertentie

Gebruik je een monitor bij je Mac? Nee? Dan ben je waarschijnlijk in de meerderheid, gokken we. Immers hebben bijna alle Macs een ingebouwd scherm. De MacBooks uiteraard, verkrijgbaar in de maten 12-, 13- en 15-inch, en de iMacs, in 21- en 27-inch. Allemaal hebben ze een hoge Retina-resolutie, geweldige helderheid en sinds kort vaak ook een breed kleurenspectrum. Een standaard monitortje heeft dan meestal een groter beeld, maar laat het in vergelijking met de ingebouwde schermen afweten wat resolutie en kleuren betreft.

Twee Macs van Apple hebben echter standaard geen scherm: de Mac Pro en de Mac mini. Bovendien vinden veel mensen het in hun werkomgeving fijn om de MacBook aan een monitor te koppelen. Apple biedt zelf geen losse displays (meer) aan, dus moet je op zoek naar een alternatief. In dat geval moet je ook eens naar deze Eizo FlexScan EV2456 kijken.

Deze review komt uit iCreate 86.

Eizo FlexScan EV2456


kooptip

Laten we beginnen met de harde feiten. De Eizo EV2456 is beschikbaar in twee verschillende kleuren, wit en zwart. Het scherm is 24,1-inch groot en heeft 1920 x 1200 beeldpunten – Full-HD in de 16:10 verhouding, helaas geen 4K. Verder is de monitor uitgerust met een display op basis van IPS en een LED-backlight. Dit zorgt voor een goede contrastwaarde van 1000:1 en een kijkhoek van 178 graden. De helderheid is met 350 nits oké, maar niet buitengewoon. De nieuwe MacBook Pro bereikt bijvoorbeeld een waarde van 500 nits. Van een breder kleurbereik is niets te bekennen. Om je Mac aan te sluiten, heb je de keuze tussen VGA, DVI, HDMI en DisplayPort. Ten slotte zit er een usb 3.0-hub in, maar die is door de plaatsing achterop de monitor niet gemakkelijk te bereiken.

Wat maakt de Eizo nu zo bijzonder? Nou, hiervoor hoef je alleen naar het plaatje te kijken. Valt je iets op? Of eerder: mis je niets? Juist, er zijn nauwelijks randen rondom het scherm. Hier kan Apple echt nog iets van Eizo leren. De zogeheten bezel aan de zij- en bovenkanten is slechts 1 mm breed, alleen aan de onderkant heb je in verband met de touch-knoppen een rand van 4,6 mm. Deze dunne rand is op één monitor al mooi om naar te kijken, maar helemaal geweldig wordt het met meerdere naast elkaar. In een multi-monitor-opstelling zorgen de dunne randen ervoor dat je een bijna naadloze weergave krijgt.

Op kantoor of andere professionele werkomgevingen

De mogelijkheid voor naadloze multi-monitoropstellingen maakt de Eizo EV2456 in ieder geval geschikt voor gebruik op kantoor of andere professionele werkomgevingen. De mogelijkheden om de monitor in hoogte te veranderen (17,2 cm), te draaien (344 graden), de helling aan te passen (40 graden) en in portretstand te gebruiken, onderstrepen waar deze Eizo thuishoort. Tegelijkertijd maakt de snelle reactietijd van 5 ms van grijs-naar-grijs hem zelfs geschikt om erop te gamen. Maar gamen op kantoor? Dat kan uiteraard alleen op redacties van Apple-tijdschriften.

Als je de Eizo met Windows gebruikt, heb je dankzij de software ‘Screen InStyle’ nog een aanvullende functie die we al van onze iOS-apparaten kennen: Night Shift. Eizo’s marketingterm bekt iets minder lekker – ‘circadian dimming’ – maar het haalt net als de iOS-tegenhanger het blauwe licht uit de beelden van het scherm. Dat moet ervoor zorgen dat je beter in slaap valt. Het is ons een raadsel waarom Eizo deze software alleen voor Windows beschikbaar stelt. MacOS krijgt in de volgende versie (10.12.4) gelukkig ook Night Shift, maar het blijft jammer.

Zo blijft de Eizo een zuinige monitor met prima prestaties. Er zijn goedkopere monitoren met hogere resolutie, maar deze bieden doorgaans mindere reactiesnelheden en contrastwaardes. Bovendien hebben die ook niet zo’n dunne rand die perfect is voor een opstelling met met meerdere monitoren.  Voor meer informatie kijk je op eizo.nl.

Pluspunten

  • Erg smalle randen
  • Prima prestaties
  • Veel mogelijkheden voor een optimale positie

Minpunten

  • Geen 4K
  • Extra software alleen voor Windows
  • Usb-poorten ongelukkig geplaatst