Retinascherm voor Mac & iPad? Lion is er klaar voor…

Alles wijst erop dat de opvolger van Mac OS X, Lion, HiDPI-weergavemodi krijgt. Tenminste, dat valt af te leiden uit het voorkomen van icoontjes van 1024 x 1024 pixels in de laatste verssie van het nieuwe besturingssysteem. Hierin vond de Mac-blog OSXDaily tevens wallpapers van 3200 x 2000 pixels (zie hier voor onderstaand voorbeeld op ware grootte).

Op dit moment heeft Apple geen beeldschermen die zulke hoge resoluties aankunnen. Zelfs de 30-inch Cinema-display gaat niet verder dan 2560 x 1600 pixels.

Retina-beeldschermen
Die ultrahoge-resolutie-icoontjes en -wallpapers in Lion duiden erop dat de Mac en de iPad net als de iPhone 4 en de iPod touch 4g een Retina-beeldscherm gaan krijgen. De schermafmetingen zullen dan hetzelfde blijven, maar de schermresoluties schieten omhoog. Wallpaperontwikkelaars kunnen dus tweemaal zo grote afbeeldingen aanleveren en bij gelijkblijvende schermgroottes worden die dan tweemaal zo gedetailleerd weergegeven.

Toekomstige Macs en iPad 3?
Mogelijk treffen we die superhoge schermresoluties nog niet aan bij de eerstvolgende generatie Macs, maar we weten nu al wat we op termijn van Apple-beeldschermen mogen verwachten.