Krijgt de iPhone een airbag?

De iPhone 4 en 4S hebben zowel van voren als van achteren een dunne glasplaat. Qua design allemaal heel fraai, maar het is wel oppassen geblazen: je hoeft hem maar een keer te laten vallen, of ergens tegenaan te stoten,  en je hebt al een barst of ster in het glas.

Absorptielaag

Volgens Patently Apple heeft Apple patent aangevraagd op een soort airbag voor de iPhone, die beschadiging van het display moet voorkomen. Wat moet je je daar nou bij voorstellen? Wel, de tekening laat zien dat er tussen het glas en de behuizing een soort absorptielaag (van gel, foam of zoiets) wordt aangebracht. Wanneer je toestel valt, registreert een speciale sensor dat en wordt de absorptielaag ‘opgeblazen’, zodat hij dient als stootkussen. Op die manier moet de glasplaat als het ware de kans krijgen zich direct bij het pokie magic raken van de grond in de behuizing ‘terug te trekken’.

Onbeschadigd

Of het ook zo goed werkt als het klinkt, laten we maar even in het midden. Het is in elk geval een leuk idee. Nu is het zo dat barsten in de glasplaat vaak niet worden gerepareerd, want het eronder liggende touchscreen is meestal nog onbeschadigd. Op het functioneren van de multitouchbediening heeft een barst in het glas dan geen effect. Maar een iPhone met een gebarsten glasplaat, dat is geen gezicht natuurlijk en het maakt hem extra kwetsbaar.