Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iFixit: MacBook Pro met Touch Bar is bijna niet te repareren (update)

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Wist iFixit net een MacBook Pro te bemachtigen, schroeven ze hem meteen weer uit elkaar. Goed voor ons, want zo weten wij in ieder geval dat Apple’s nieuwe professionele laptop bijna niet repareren noch te upgraden is. Zo is de SSD direct op het moederbord gesoldeerd, net als het werkgeheugen. Als je een nieuwe MacBook Pro met Touch Bar wilt kopen, moet je van tevoren dus al de hoeveelheid opslag en RAM kiezen die je wilt hebben, want later upgraden kan niet.

ifixit-mbp-touch-bar

Werkgeheugen en SSD vast op het moederbord

Het is voor het eerst op een MacBook Pro dat je de SSD niet zelf kunt vervangen. Apple gebruikt al jarenlang eigen stekkers, maar er waren altijd oplossingen van derden waarmee je deze propriëtaire SSD toch nog kunt vervangen. Dat is met deze vastgesoldeerde SSD’s niet meer mogelijk. De opslagcapaciteit die je nu koopt, houd je voor altijd.

Moeilijke toegang

Zonder het moederbord en de in de behuizing geplakte accu te verwijderen, heb je alleen toegang tot de koptelefoonaansluiting en het trackpad, aldus iFixit. Met de Touch Bar heeft dit model nog een tweede, moeilijk te vervangen display. Daarnaast is de aan/uit-knop met Touch ID verbonden met de T1-chip op het moederbord. Als er iets kapot gaat, helpt alleen een nieuw moederbord … of je moet bij Apple terecht.

Speakergaten


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Update: iFixit heeft zijn artikel over de teardown aangepast. Het gros van de speakergaten wordt niet voor het geluid gebruikt, maar een aantal zijn voor de tweeters.

De gaatjes voor de speakers links en rechts naast het toetsenbord zijn nep (bijna dan, zie boven), zegt iFixit. De speakers liggen namelijk op een andere plek van de behuizing en geven hun ‘indrukwekkend geluid’ uit via de ventilatiegaten aan de zijkant.

In totaal scoort de MacBook Pro met Touch Bar overigens 1 van 10 punten bij iFixit. Alle reparaties zijn buitengewoon en onnodig moeilijk.