Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Fraude met iTunes-kaarten: zo ben je veilig

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iTunes-kaart


Lees verder na de advertentie

Apple waarschuwt consumenten voor een nieuwe manier van oplichting: het gaat om fraude met iTunes-kaarten. Apple heeft een speciale pagina gepubliceerd waarin ze wijzen op de praktijken van oplichters en fraudeurs.

Wat is er aan de hand?

Verschillende mensen hebben telefoontjes gehad waarin ze te horen kregen dat ze een schuld moesten afbetalen: bijvoorbeeld belastingen, ziekenhuisrekeningen, borgtochten, deurwaarders en elektriciteitsrekeningen. Je zou moeten betalen met een iTunes kaart: degene die belt, legt precies uit waar de kaarten gekocht moeten worden – bijvoorbeeld bij een supermarkt bij jou in de buurt. Aan de slachtoffers word vervolgens gevraagd om de 16-cijferige code op de achterzijde van de kaart telefonisch door te geven.

Je kunt niet alles betalen met iTunes-kaarten

Apple waarschuwt nadrukkelijk: ‘Het is belangrijk dat u weet dat iTunes-cadeaubonnen ALLEEN kunnen worden gebruikt om goederen en diensten te kopen in de iTunes Store, App Store of iBooks Store, of voor een Apple Music-lidmaatschap.’

iTunes-tegoed is bedoeld voor muziek, films, series, apps en iBooks. Je belastingschuld afbetalen met iTunes-kaarten, dat kan natuurlijk helemaal niet. Net zomin als met boekenbonnen, kledingvouchers of bloemencheques. Maar blijkbaar zijn sommige mensen toch zo naïef dat ze in de truc trappen – Apple waarschuwt natuurlijk niet voor niets.

Fraude iTunes: voorkom oplichting


kooptip

Om oplichting te voorkomen, moet je de volgende adviezen opvolgen:

  • Betaal alleen maar met iTunes-kaarten bij de iTunes Store, App Store en iBooks Store of in het geval van een Apple Music-lidmaatschap.
  • Koop je iTunes kaart alleen bij officiële dealers zoals Primera.
  • Geef de 16-cijferige code aan de achterkant niet door, zeker niet aan iemand die je niet kent.

Ben je toch slachtoffer geworden van fraude of heb je het vermoeden dat iemand je probeerde op te lichten? Apple raadt aan om in dat geval contact op te nemen met de politie of met Apple Support.