Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Één aansluiting op de nieuwe MacBook: hoe werkt dat?

Auteur: iCreate
0 reacties
MacBook usb-c


Lees verder na de advertentie

De nieuwe Retina MacBook die Apple gisteren presenteerde, is voor de verandering ook echt een keer nieuw. Goud, spacegrijs, Retina-display, een volledig nieuw toetsenbord, Force Touch-trackpad, haptische feedback en misschien nog wel het belangrijkste: behalve de audiopoort slechts één aansluiting voor randapparatuur. Via de usb-c-technologie is het de bedoeling dat je de MacBook oplaadt, usb-apparaten aansluit en externe beeldschermen koppelt via VGA of HDMI. Maar hoe werkt dat als je meerdere toepassingen tegelijk wilt gebruiken?

Apparaten koppelen via usb-c

Het antwoord is simpel: een adapter. Een beetje spijtig voor degene die dacht dat ie voor € 1449 klaar was, want afhankelijk van het apparaat dat je wilt koppelen ben je nog eens € 19 tot € 89 kwijt aan accessoires. Met alleen de poort kun je namelijk niet zoveel, behalve je laptop opladen. Wil je bestaande usb-apparaten aansluiten, al dan niet met usb 3.0, dan heb je een verloopkabeltje van € 19 nodig. Ironisch genoeg zul je dit al nodig hebben om een iPhone of iPad op te laden of te synchroniseren. Dat laatste kan ook via wifi, maar daarvoor dien je het iOS-apparaat eerst eenmalig bedraad via iTunes te koppelen …

Usb-c adapter

Multipoort-adapter

Een betere keuze is dan de multipoort-adapter van € 89. Kost wat, maar dan kun je zowel video doorlinken met HDMI óf VGA (twee verschillende adapters) als tegelijkertijd een usb-apparaat én je MacBook opladen. Oftewel: een prima alles-in-één-oplossing, hetzij voor een flinke prijs. Maar dat zijn we van Apple gewend. Heb je thuis een mooi Thunderbolt Display staan, dan kun je deze MacBook beter even links laten liggen, want daarvoor is nu nog geen ondersteuning. Wellicht verhelpt Apple dit met een firmware-update, of zien we deze zomer op de WWDC een nieuw scherm.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt