Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
TrueDepth iPhone X 3D-technologie van Apple
iPhone

iPhone X

De iPhone X werd door Apple gepresenteerd op 12 september 2017, tegelijk met onder meer de iPhone 8. Met het toestel vierde Apple het 10-jarig bestaan van de iPhone. Vandaar dat de iPhone X een heel andere iPhone was dan alle voorgaande modellen. Op deze pagina lees je over de grootste vernieuwingen en het belangrijkste iPhone X-nieuws.

iPhone X

De iPhone X in een notendop

    • Aankondiging op dinsdag 12 september.
    • Verkrijgbaar sinds vrijdag 3 november 2017 – een jaar later uit de handel gehaald.
    • Radicaal ander design: de voorkant was één en al scherm, zonder rand of thuisknop
    • 5,8-inch oled-scherm, Super Retina HD-display
    • Ontgrendelen met Face ID (gezichtsherkenning)
    • Draadloos oplaadbaar (en daarom een glazen behuizing),
    • Snellere A11 Bionic-chip, verbeterde camera’s, True Tone-display
    • Verkrijgbaar in de kleuren zilver en spacegrijs
    • 64 of 256 GB opslagcapaciteit
    • Vanafprijs iPhone X: € 1.160,45
De iPhone X is niet meer verkrijgbaar bij Apple. Het best koop je een refurbished iPhone X.

iPhone X aankondiging

In de aanloop naar de keynote in 2017 werd steeds gedacht dat Apple’s volgende toptoestel iPhone 8 zou worden genoemd, maar het werd dus iPhone X (uitgesproken als iPhone 10). Het toestel werd officieel aangekondigd op dinsdag 12 september 2017 en ongeveer twee maanden later uitgebracht, op vrijdag 3 november. Apple kondigde toen ook een iets minder spectaculair (en goedkoper) toestel aan. Dat kreeg wél de naam iPhone 8. Voor een vergelijking tussen Apple’s toestellen lees je ons artikel iPhone X vs iPhone 8.

Radicaal ander design

iPhone X - 7
In zekere zin waren alle iPhones die voor 2017 waren verschenen variaties op hetzelfde thema. Dat wil zeggen: een scherm met een behoorlijke rand eromheen en aan de onderkant een thuisknop. Ook werden ze uitgerust met Touch ID. En toen kwam de iPhone X. Het toestel was één en al scherm, met zeer smalle randen eromheen. Aan de bovenkant zat een notch (een inkeping in het scherm), daar was de rand dikker om ruimte te bieden aan de camera en diverse sensoren. De eens zo kenmerkende thuisknop verdween. De voorkant en de achterkant waren allebei van glas en je kon kiezen uit een zilveren en een spacegrijze editie. Inmiddels oogt de iPhone X ook al weer wat oubollig. Zo zijn de schermen alleen maar groter geworden, en de randen alleen maar dunner. Er zijn zelfs modellen zonder notch: in plaats daarvan hebben zij een zogenaamd ‘Dynamic Island’.

Oled-scherm

Het eerste wat bij het zien van de iPhone X opviel, was het geweldige (toenmalig nieuwe) scherm, genaamd Super Retina HD-Display. Het meette 5,8-inch, had een resolutie van 2436 x 1125 pixels (met 458 ppi) en ondersteunde HDR. Het True Tone-scherm zorgde ervoor dat kleuren zich aanpasten aan het omgevingslicht, zodat ze er altijd uitzagen zoals bedoeld.
iPhone X - 5
Verder was het gebaseerd op de oled-techniek. Net als het scherm van de Apple Watch, maar met de iPhone X was het er voor het eerst op een iPhone. Het bijzondere aan deze techniek was dat er geen achtergrondverlichting meer nodig was – elke beeldschermpixel gaf zelf licht. En als een pixel zwart moest weergeven, dan was-ie gewoon uitgeschakeld. Goed voor de batterij van de telefoon én voor het contrast. Want zwart was eindelijk echt zwárt.

Face ID: ontgrendel je telefoon door ernaar te kijken

Hoe je een iPhone X dan zonder Touch ID ontgrendelde? Nou, net zoals met moderne iPhones keek je ernaar. De camera aan de voorkant, de TrueDepth-camera, was in staat om een nauwkeurige 3D-opname van je gezicht te maken, dankzij infrarood zelfs in het donker. Dat gebruikte Apple voor de (toen nieuwe) ontgrendelmethode Face ID. Binnen enkele seconden had je je gezicht toegevoegd en stond de iPhone X voortaan voor je klaar zodra je ernaar keek. En nee, in tegenstelling tot bij Samsung liet Face ID zich niet foppen door een foto voor de camera te houden. Zelfs professionele maskers uit Hollywood waren niet goed genoeg om Face ID te slim af te zijn – in een whitepaper over Face ID legde Apple uit hoe het allemaal werkte. En voor alle andere acties die je vroeger met de thuisknop had uitgevoerd? Daarvoor had je handige nieuwe veeggebaren.

iPhone X Animoji

De 3D-opnames van je gezicht kwamen ook van pas bij een gimmick die Apple toen ook had uitgebracht: Animoji. Dit zijn 3D-emoji die je gezichtsuitdrukking nabootsen en die je via iMessage kunt versturen. Je kunt niet van alle bestaande emoji een animoji maken, Apple heeft er een paar voor je uitgezocht, waaronder het aapje, de eenhoorn en – jawel – de drol.

Draadloos opladen

AirPower iPhone X
De iPhone 8 en de iPhone X waren de eerste iPhones die je draadloos kon opladen. Dit werkte toen met diverse Qi-accessoires. Er gingen toen ook geruchten dat Apple zelf met een oplader zou komen, de AirPower, maar die hebben w jaren later nog steeds niet gezien. Het draadloos opladen was ook de reden dat Apple de iPhone X had voorzien van een glazen achterpaneel.

Betere camera’s

Het is geen nieuwe iPhone als de camera op de achterkant niet behoorlijk verbeterd is. Op de iPhone X hadden we daarom te maken met een dubbele camera, zoals we die toen ook al kenden van de iPhone 7 Plus. Deze behield zijn resolutie van 12 megapixels, maar ondersteunde ook voor het eerst 4K-opnames met 60 beelden per seconde, evenals 1080p met 240 beelden per seconde (voor slo-mo). Belangrijk ten opzichte van de iPhone 8 Plus: op de X hadden beide camera’s aan de achterkant optische beeldstabilisatie, op de 8 Plus alleen een van de twee.
iPhone X
De TrueDepth frontcamera maakte dankzij allerlei geavanceerde sensoren de ontgrendelmethode Face ID mogelijk. Bijkomend voordeel van zo’n goede frontcamera? Hij maakte ook ontzettend goede selfies! De portret-functies, die voor een wazige achtergrond zorgden, werkten dankzij TrueDepth voortaan ook voor selfies.

iPhone X verkrijgbaarheid

De iPhone X had een adviesprijs vanaf € 1.160,45, maar Apple haalde het toestel een jaar na dato al uit de handel. Waarschijnlijk kun je hem nog wel kopen via derde partijen. En je kunt de iPhone X refurbished kopen.

Meer over de iPhone X

Alles weten over de iPhone X? Ontdek dan de volgende artikelen.

Lees verder na de advertentie

kooptip