Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
gitzwarte iPhone 7
iPhone

iPhone 7

Op 7 september 2016 was de officiële presentatie van de iPhone 7 (Plus). Benieuwd welke veranderingen en verbeteringen deze iPhone met zich meebracht? In dit artikel zetten we de belangrijkste wetenswaardigheden op een rij.

Lees verder na de advertentie

Verpakking iPhone 7

De iPhone 7 in een notendop

Geen tijd om het hele verhaal op deze pagina te lezen? Hieronder hebben we de highlights van de iPhone 7 op een rijtje gezet.

  • Aangekondigd op 7 september 2016
  • Voorzien van een waterbestendige behuizing met IP67-certificering
  • Aangedreven door een krachtige A10-chip met een quadcore-processor
  • 2 GB of 3 GB aan werkgeheugen, 32, 128 of 256 GB opslag
  • 4,7 of 5,5 inch-scherm met Retina-resolutie en betere kleurweergave
  • Verbeterde 12 megapixel-camera met optische beeldstabilisatie
  • Dubbele camera op iPhone 7 Plus
  • Geen koptelefoonaansluiting: Apple levert Lightning-dopjes mee
  • Voorzien van stereospeakers, betere led-flitser en vernieuwde thuisknop
  • Prijzen iPhone 7: 769 euro (32 GB), 879 euro (128 GB) en 989 euro (256 GB)
  • Prijzen iPhone 7 Plus: 909 euro (32 GB), 1019 euro (128 GB) en 1129 euro (256 GB)

kooptip

(alweer) De beste iPhone ooit

Het is bijna tien jaar geleden dat Steve Jobs de eerste iPhone presenteerde. In de tussentijd zijn er veel nieuwe iPhone modellen verschenen en is er veel gebeurd. De iPhone werd sneller, groter, kreeg een persoonlijke assistent, een vingerafdrukscanner en een drukgevoelig scherm en werd elke twee jaar van een spectaculaire nieuwe jas voorzien.

Na alle iPhone modellen van de voorbije jaren  zijn we aanbeland bij de tiende uitvoering: de iPhone 7 (Plus). Deze ‘beste iPhone ooit’ is op veel vlakken verbeterd, maar qua design weinig veranderd. Het toestel heeft op drie nieuwe kleuren en iets andere antennelijnen na exact hetzelfde uiterlijk als zijn twee voorgangers. Dus moet de iPhone het dit jaar weer hebben van zijn interne verbeteringen.

Hardware en camera

Natuurlijk heeft Apple de nieuwe iPhone voorzien van betere hardware. Zo is er een krachtigere A10-chip aan boord met maar liefst vier rekenkernen. Twee daarvan zijn bedoeld voor zware taken en komen alleen in actie als dat nodig is, bijvoorbeeld bij het spelen van games. Hierdoor is de chip energiezuiniger, wat ervoor moet zorgen dat de accu van de iPhone langer meegaat.

Verder is de 12 megapixel-camera van de iPhone 7 verbeterd. Hij heeft een hogere lichtgevoeligheid, optische beeldstabilisatie en een sterkere flitser. Aan de voorkant is een 7 megapixel-camera te vinden voor nog scherpere selfies.

De grootste nieuwe camerafunctie is exclusief voor de iPhone 7 Plus: een dubbele camera. Deze bestaat uit twee lenzen met 12 megapixels, waarvan de een werkt als groothoeklens en de andere als telelens. Dat betekent dat je met deze camera zowel heel ruime opnames kunt maken dankzij de groothoeklens als ingezoomde foto’s (2x optische zoom) met de telelens.

Tevens wordt het met deze dubbele camera mogelijk om scherptediepte in je foto’s te krijgen; het portret vooraan is scherp en de achtergrond blijft vaag. Deze foto’s worden deels mogelijk door het ‘zelflerende dual-camerasysteem’ van de iPhone 7, maar er is ook wat extra software voor nodig. Die is helaas nog niet beschikbaar bij de lancering van de smartphone.

Waterbestendige behuizing

iPhone 7 waterdicht

Een groot voordeel van de iPhone 7 ten opzichte van zijn voorgangers is het feit dat de behuizing ditmaal bestand is tegen water. Plonst het toestel in de toiletpot of ren je met de iPhone in je broekzak de zee in, dan hoef je niet bang te zijn dat hij direct stuk gaat.
De iPhone 7 is IP67-gecertificeerd. Het eerste getal slaat op de stofbescherming. Zes is het hoogste niveau en betekent dat er helemaal geen stof kan binnendringen. Het tweede getal geeft aan hoe goed hij tegen vocht is beschermd. Zeven betekent dat de iPhone 7 30 minuten, tot 1 meter diepte, ondergedompeld kan worden zonder te beschadigen. Dit maakt de iPhone 7 net zo waterdicht als de eerste Apple Watch.

Scherm, homeknop en stereospeakers

Hoewel het scherm van de iPhone 7 dezelfde Retina-resolutie heeft als zijn voorganger, is er wel degelijk wat veranderd. De iPhone 7 heeft een trucje geleerd van de 9,7-inch iPad Pro. Hij heeft namelijk een breder kleurengamma, wat inhoudt dat er meer kleuren worden weergegeven. Je foto’s ogen nog levendiger en games stukken mooier. Ook de helderheid is opgeschroefd, waardoor het scherm beter afleesbaar is in direct zonlicht.

Daarnaast is de thuisknop op de schop gegaan. Je kunt hem niet meer indrukken, maar toch krijg je feedback van de verbeterde Taptic Engine, zodat je wel het gevoel hebt dat je klikt. De nieuwe thuisknop lijkt hiermee op het Force Touch-trackpad van de MacBook. In de iPhone wordt echter een andere techniek gebruikt: de Taptic Engine wordt gebruikt voor de klik-illusie. Ook geeft de trilmotor voortaan verschillende feedback voor verschillende meldingen. Komt er een appje binnen, dan voelt dat anders aan dan wanneer iemand je belt of wanneer je de 3D Touch-functies van iOS gebruikt.

Tot slot is het geluid van de iPhone 7 verbeterd als je geen koptelefoon hebt aangesloten. Het toestel heeft namelijk stereospeakers! Houd je de iPhone 7 in de portretstand, dan merk je daar overigens niets van. Alleen de speaker aan de onderkant produceert geluid. Draai je het toestel een kwartslag, dan fungeert de telefoon-speaker als tweede stereoluidspreker. Een soortgelijke techniek gebruikt Apple bij de iPad Pro. De vier speakers van de tablet passen zich aan op de manier waarop je de iPad vasthoudt. Slim!

iPhone 7 Plus

De iPhone 7 Plus is een stuk groter dan de iPhone 7. Waar de iPhone 7 4,7 inch meet, heeft de iPhone 7 Plus een scherm van 5,5 inch. Dit scherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een pixeldichtheid van 401 ppi. Het zijn allemaal getallen die we al kennen van de iPhone 6(s) Plus.

Dubbele camera iPhone 7 Plus

De grootste nieuwe camerafunctie is exclusief voor de iPhone 7 Plus: een dubbele camera. Deze bestaat uit twee lenzen met 12 megapixels, waarvan de een werkt als groothoeklens en de andere als telelens. Dat betekent dat je met deze camera zowel heel ruime opnames kunt maken dankzij de groothoeklens als ingezoomde foto’s (2x optische zoom) met de telelens. Tevens wordt het met deze dubbele camera mogelijk om scherptediepte in je foto’s te krijgen; het portret vooraan is scherp en de achtergrond blijft vaag. Deze foto’s worden deels mogelijk door het ‘zelflerende dual-camerasysteem’ van de iPhone 7, maar er is ook wat extra software voor nodig. Die is helaas nog niet beschikbaar bij de lancering van de smartphone.

Modellen en prijzen

Voor het eerst behoort Nederland tot de eerste groep landen waar de nieuwe iPhone verkrijgbaar is. Voor het basismodel, de iPhone 7 met 32 GB opslag, betaal je 769 euro. De grotere iPhone 7 Plus kost 909 euro voor de 32 GB-variant. De versies met 128 en 256 GB opslag zijn 110 en 220 euro duurder. Apple is gelukkig afgestapt van het aanbieden van een instapmodel met 16 GB opslag.

Om het plaatje compleet te maken, hebben we hieronder alle iPhone 7 prijzen op een rijtje gezet.

iPhone 7 prijzen

  • iPhone 7 32 GB – 769 euro
  • iPhone 7 128 GB – 879 euro
  • iPhone 7 256 GB – 989 euro

iPhone 7 Plus prijzen

  • iPhone 7 Plus 32 GB – 909 euro
  • iPhone 7 Plus 128 GB – 1019 euro
  • iPhone 7 Plus 256 GB – 1129 euro

De iPhone 7 is verkrijgbaar in de kleuren zilver, (rosé)goud en de nieuwe kleuren zwart, gitzwart en later kwam daar nog rood bij. Gitzwarte iPhone heeft een glossy afwerking en is alleen verkrijgbaar als je voor de varianten met meer opslag gaat. Houd er wel rekening mee dat Apple waarschuwt voor de krasgevoeligheid van de gitzwarte iPhone 7. Ga je voor dit model, dan doe je er goed aan om het te voorzien van een hoesje. De rode iPhone 7 werd in maart 2017 toegevoegd aan het assortiment: hij valt onder de Product Red-lijn, waarmee Apple het onderzoek naar aids steunt. Een jaar na de iPhone 7 verscheen de iPhone 8: wat er veranderd is lees je in ons artikel iPhone 7 vs iPhone 8.

Technische specificaties iPhone 7 Plus

  • Releasedatum: 16 september 2016
  • Besturingssysteem: iOS
  • Uitvoeringen: zilver, goud, roségoud, zwart, gitzwart en rood
  • Display: 4,7- of 5,5-inch Retina HD-display met 3D Touch
  • Processor: A10 Fusion‑chip met 64‑bits architectuur. Geïntegreerde M10‑bewegingscoprocessor
  • Werkgeheugen: 2 of 3 GB
  • Opslag: 32 GB, 128 GB of 256 GB
  • Draadloos: 802.11ac wifi MIMO, bluetooth 4.2 wireless technology 3G en 4G
  • Aansluiting: Lightning
  • Camera: 12‑MP groothoek- én telelenscamera’s
  • Frontcamera: 7-megapixel FaceTime HD-camera ƒ/2.2
  • Audio: stereo luidspreker, microfoon, koptelefoon via Lightning

Terugkijken: de iPhone 7-keynote

Benieuwd naar de aankondigingen die Apple deed gelijktijdig met de onthulling van de iPhone 7? Hieronder kun je de gehele keynote, waar ook de Apple Watch Series 2 en AirPods werden gepresenteerd, terugkijken.